În urmă cu doi ani, Dragoş Şerban, elev la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Constanţa, a fost diagnosticat cu o tumoare osoasă la piciorul stâng.
A trecut printr-o operaţie, apoi a urmat o lună de coşmar, în care, după biopsie, a trebuit să aştepte verdictul: cancer sau reluarea vieţii de adolescent pe care o lăsase suspendată în momentul în care boala l-a atins.
“Am fost într-o panică totală, pentru că eram imobilizat la pat, iar medicii nu ştiau ce tratament să îmi aplice. Atunci mi-a venit ideea să fac ceva astfel încât persoane cu probleme similare să nu mai sufere atât”, ne-a povestit elevul de clasa a IX-a.
Din fericire pentru el, tumoarea nu a fost canceroasă şi a pus la punct un proiect care ar putea revoluţiona medicina, mai exact ritmul în care rezultatele unei analize sunt procesate în spitalele noastre.
“Biopsia e ca o operaţie, prin care se extrage ţesut din tumoare, fragment ce trebuie studiat la microscop. Pentru că numărul medicilor e mic, iar cel al pacienţilor foarte mare, operaţiunea durează la noi săptămâni în şir”, mai spune el.
După cercetări amănunţite, a reuşit să pună la punct o aplicaţie, prin care medicul introduce RMNul, apasă un buton şi află pe loc dacă are în faţă un caz malign sau benign.
Formula găsită de el are în prezent o acurateţe de 90%, însă tânărul susţine că lucrează la ea în continuare, pentru a obţine rezultate cât mai aproape de realitate.

Va pleca în America

Dragoş a primit deja confirmarea reuşitei sale prin obţinerea premiului I absolut cu medalie de aur la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep, ce a avut loc săptămâna trecută, şi unde proiectul lui a fost apreciat de specialişti în domeniu.
De asemenea, s-a calificat şi se pregăteşte să plece la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, ISWEEP, ce va avea loc în mai la Houston, SUA. Tânărul vrea să îşi continue aici şi studiile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News