Un medic oftal-molog din Constanta pune diagnostice pacientilor printr-o metoda mai putin obisnuita. Lidia Lascu, medic la Spitalul Militar Central, se foloseste de informatiile lasate pe doua papirusuri de medicul personal al faraonului Tutankamon, care reusea sa puna diagnostice complexe doar studiind irisul pacientului. O investigatie de acest fel costa 25 de lei.
Nu, nu este vorba despre o vrajitorie de genul “cititului in palma”, facuta de un prezicator sau de o ghicitoare. Este o metoda folosita inca din antichitate si se numeste iridologie. Iridologia, sau analiza irisului pentru a “vedea” de ce boli suferi, este o metoda practicata atat de terapeuti cat si de medicii oftalmologi din toata lumea.
Primele marturii ale practicarii acestei metode de diagnosticare provin de la El Aks, medicul personal al faraonului Tutankamon. Acesta a scris doua papirusuri lungi de peste 50 de metri, care contin metode de diagnostic prin studierea irisului. In prezent, cele doua papirusuri sunt inchise si pazite strasnic in arhivele de la Vatican.
Unul dintre medicii care folosesc in prezent cu succes aceasta metoda este Lidia Lascu, in varsta de 42 de ani, specialist oftalmolog in cadrul Spitalului Militar Central din Constanta. Cu ajutorul unui biomicroscop ultramodern, medicul constantean “citeste” in irisul pacientilor pentru a vedea de ce sufera. Potrivit celor spuse de ea, 80% din investigatiile facute prin aceasta metoda nu dau gres niciodata. “Am citit cat am putut despre aceasta metoda. Nu am avut posibilitatea sa studiez papirusurile in original ale medicului lui Tutankamon, dar am citit aproape tot ce s-a scris despre ele”, ne spune Lidia Lascu.
“Dupa absolvirea Facultatii de Medicina Militara nu mi-am pus problema sa devin neaparat oftalmolog. Dupa ani de studiu insa, am constatat ca mi se potrivea aceasta disciplina medicala. Spre iridologie m-am indreptat citind studiile medicale din acest domeniu. Dupa El Aks am citit si despre experimentele cunoscutului dr. Pekzely, care a analizat modificarile aparute pe irisul unei bufnite ranite care si-a revenit pana la urma, iar odata cu revenirea la normalitate a starii de sanatate modificarile de pe iris au disparut si ele. Disciplina este cunoscuta dar, din pacate, nu e apreciata la justa ei valoare, pentru ca rolul ei nu este acela de a pune strict un diagnostic, ci de a vizualiza afectiunile intregului organism. E o stiinta care analizeaza toate modificarile care apar pe iris, modificari care sunt reflectate de afectiuni ale corpului nostru in ansamblul sau. Irisul reprezinta o proiectie holografica a intregului organism si fiecare organ are pe harta irisului o anume localizare. Prin intermediul iridologiei se analizeaza modificarile de textura si de culoare ale irisului”, ne-a declarat Lidia Lascu.
Medicul constantean se declara impotriva celor care practica aceasta metoda de diagnostic doar cu ajutorul unei banale lupe. Potrivit celor spuse de domnia sa, sunt foarte multe persoane care practica o asa-zisa iridologie si “citesc in ochii pacientilor cu o lupa cateva minute, iar apoi pun un diagnostic. Total gresit”, spune medicul.
O investigare completa cu ajutorul iridologiei nu dureaza mai mult de 30-40 de minute si costa 25 de lei. “Pacientul e asezat comod pe un scaun si, cu ajutorul biomicroscopului, analizez modificarile de culoare si textura ale irisului. De exemplu, irisurile foarte pigmentate denota predispozitie la boli de metabolism: diabetul zaharat, hepatite sau probleme ale intestinului gros. Persoanele care au irisuri cu tente verzui si albastre sunt predispuse la boli inflamatorii; sinuzite, viroze respiratorii, reumatism cronic sau colageneze”, mai spune oftalmologul.
Medicul Lidia Lascu a realizat chiar si o harta (foto dreapta) a bolilor ce pot fi “citite” in irisul ochilor: “80% dintre investigatiile facute prin aceasta metoda nu dau gres niciodata”