După ce medicul chirurg Dan Oprea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti a expus opiniei publice situaţia precară din unitatea spitalicească prahoveană, cititorii noştri şi-au expus opiniile şi şi-au povestit experienţele legate de sistemul sanitar.
„Toată lumea cere tot ce e mai bun, spitale bune, salarii mari, ajutoare cât mai multe. Toţi aşteaptă să se dea ceva, întrebarea e de unde? Românii trebuie să-şi schimbe mentalitatea, mai întâi să dea, şi pe urmă să ceară. Toată lumea fuge la urgenţă pentru orice fleac, se tratează prea mulţi oameni care cotizează prea puţin. Cei ce strigă cel mai tare sunt, de fapt, cei care plătesc cel mai puţin la asigurări. Cine doreşte calitate plăteşte şi primeşte. Asta e democraţia, aşa e peste tot în lume, primeşti ce plăteşti” (Violeta)
„Nici spitalele din Bucureşti nu sunt mai răsărite. Am fost internată, în luna octombrie, la Parhon. Împuţeală mare şi acolo, am fost şocată, WC pentru pacienţi, de altfel mixt, plin de fecale, să tragi apa la WC a devenit un lux, chiuveta nu funcţiona, iar la duş doar apă rece. Un singur WC pentru un palier întreg. Pacienţi şi paciente ce micţionau pe jos. Asistenta a refuzat să-mi ia tensiunea şi etc., şi etc., deoarece nu am cotizat, doctorii au început să schiţeze ceva după ce am împins plicul. Lenjeria de pat cu greu schimbată, de fapt, aruncată pe marginea patului, am întins-o eu. Capitolul curăţenie lasă de dorit, să nu mai spun că o găleată cu o lătură neagră folosea, cică, chipurile, să spele pe jos. Cu acea lătură ‘spală’ un etaj, acelaşi mop, aceeaşi apă împuţită. Nici vorbă de dezinfectant, spirt, etc., etc…
În 2006, am fost internată la Elias, secţia dermatologie, am fost pusă să semnez într-o fişă că mi-au fost schimbate pansamente, că mi s-au dat pansamente, că am primit tratament, unguente, alifii etc. Am refuzat să semnez, deoarece nu primisem aşa ceva. Abia dacă intrase medicul ce îmi făcuse intrarea, de două ori, în decursul unei săptămâni, presupun că aştepta cotizaţia, anume ‘plicul’, şi după, să vadă dacă mai face sau nu ceva. Când am întrebat de cele menţionate în fişă (‘care pansamente?’, ‘care tratamente?’, ‘ce alifii?’, ‘ce unguente?’) şi am spus că nu semneze, mi s-a replicat: ‘te externăm!’. Astfel că am plecat cu problema nerezolvată, deşi, pe certificatul de ieşire din spital scria că situaţia la ieşirea din spital este ameliorată. Nici nu se intervenise cu vreun tratament, cum să se amelioreze? Tot în acel spital, am fost la ginecologie, medicul de acolo mi-a făcut observaţie că am refuzat să mă urc pe masa de obstetrică ginecologiee, unde se află o ‘cârpă’ albă plină de secreţii de la pacientele precedente. I-am zis că după ce schimbă prosopul respectiv, mă voi urca, şi mi-a răspuns: ‘Nimeni nu a comentat până acum, te-ai găsit tu să comentezi, te-ai măritat cu un arab şi acum totul îţi pute?’. Spitalele din Bucureşti sunt focare de infecţie, indiferent ce guverne au fost la putere, nimănui nu-i pasă.
Eu am un venit lunar, net, de 4000 de rON, cotizez mult pentru asigurări, şi primesc NIMIC, am primit WC-uri pline de materii fecale, indolenţă şi nepăsarea cadrelor medicale, de la infirmieră până la medicul primar. Nu împingi şpaga, nu se uită la tine. În 2008, am fost internată şi la Municipal, unde mi s-a spus, referitor la şpaga cerută ‘aveam pretenţii, eşti măritată cu un englez’. De ce să dau şpagă dacă plătesc MULT pentru asigurări de sănătate? Apropo, şi la Municipal e mizerie multă. Am avut internări şi în clinici private. Şi aici mai sunt chestii de remediat, tot nu se compară cu un spital oarecare, din sistemul de stat nemţesc, de exemplu” (Dana)
„Aşa cum se întâmplă la Ploieşti, ar trebui să se întâmple la Piteşti. Condiţiile sunt asemănătoare mai ales pe secţia de obstetrică ginecologie, dar şi pe secţia de neonatologie. Aici ar trebui să se mai schimbe şi mentalitatea personalului începând cu infirmierele şi terminând cu doctorii” (Lexa)
„În urmă cu aproximativ 2 luni am fost internat la secţia maxilo-faciale a Spitalului Judeţean din Ploieşti. Nu am mai fost demult internat într-un spital, vedeam anumite ştiri la televizor, dar nu puteam să cred că s-a ajuns într-un asemenea hal de degradare. La această secţie există doar doi medici, repet, doar DOI. Sunt doctori buni. Asistentele sunt OK şi la fel şi restul personalului de acolo. Oamenii ăia vor să muncească, dar condiţiile sunt de ev mediu. (…) Femeile care fac curat nu au bani nici măcar pentru substanţe antiseptice care ar trebui puse în găleţile de apă cu care se spală prin saloane, toaletele sunt distruse, tavanul fals prăbuşit parţial, iar dacă plouă abundent, canalizarea refulează în toaletă şi nu se poate folosi” (Xeno)
„Nici spitalele din Bucureşti nu sunt mai departe. N-am intrat decât într-unul, Sfântul Ioan, însă e mai mult decât suficient. În secţia de reanimare, unde totul ar trebui să strălucească de curăţenie, tavanul era plin de mucegai şi igrasie. Mucegai în secţia de reanimare! În plus, în spitalul ăla nu există noţiunea de linişte. La mine în bloc există o anumită perioadă pe parcursul zilei când nu ai voie să faci gălăgie. În spitalul Sfântul Ioan cred că asistentele şi infirmierele au fost angajate pe bază de vocalize, cine a urlat mai tare a fost angajat. Oameni buni, sunteţi într-un spital, oamenii ăia sunt suferinzi, au nevoie de linişte ca să se poată odihni pentru a se putea reface. Iar cel mai rău este faptul că nu au de nici unele. Nu au nici măcar calmante. Trebuie să cumperi aproape tot. Degeaba cotizăm în fiecare afurisită de lună la stat. Tot nu sunt bani. Cotizează până şi pensionarii acum. Unde s-or duce toţi banii ăia? Din moment ce medicii şi tot personalul medical se plâng tot timpul că sunt plătiţi cu foarte puţini bani, unde se duc banii noştri? Este o bătaie de joc” (Mariana)
Sursă foto: Observatorph.ro
Puteţi participa, în continuare, la dezbaterea noastră, lăsându-ne un comentariu în cadrul articolul pe care-l accesaţi apăsând AICI
De asemenea, puteţi citi interviul acordat, astăzi, în exclusivitate ziarului Libertatea, de medicul Dan Oprea, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro