„Va fi o decizie luată în prima ședință de Guvern după ce se va rezolva criza. Deci vom susține plafonarea prețurilor la energie la prețurile pe care le vedem în această perioadă, acum. De aceea, avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare, să nu se chinuie pentru că vom folosi plafonarea la prețurile actuale”, a spus Cîțu, după ședința de Guvern.
Plafonarea nu poate fi făcută de un Guvern demis, astfel că e nevoie de învestirea unui Cabinet cu puteri depline.
Luni, Executivul a adoptat compensarea facturilor cu 21 de bani pe kWh la electricitate și cu 25% la gaze, dacă consumul se încadrează în anumite plaje.
Ce spune legea
Legea concurenței permite plafonarea prețurilor pe o perioadă de maximum 6 luni. O măsură similară a fost luată în anul 2016, când a fost plafonat prețul polițelor RCA.
Guvernul a implementat recent în legislația națională o directivă europeană, care permite intervenția statului asupra prețurilor.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat recent că nu susține plafonarea prețurilor la producător, deoarece acest lucru afectează investițiile viitoare.
Principalii producători de energie din România sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia și ELCEN.
La gaze, principalii producători sunt Romgaz și Petrom.
Din record în record
Prețul gazelor naturale a crescut pe bursele europene la noi recorduri în această săptămână.
Contractele pentru luna noiembrie la terminalul olandez TTF, care sunt de referinţă în Europa, se tranzacționau marți la circa 118 euro pe MWh, conform CNBC.
Contractele pe termen de o lună au urcat cu aproape 19%, atingând un nou nivel record, avansul de la începutul anului fiind de aproape 400%.
Mai multe țări cer schimbări la nivel european
Mai multe țări au cerut schimbarea legislației europene în privința energiei și gazelor.
Miniștrii de Finanțe ai României, Spaniei, Franţei, Cehiei şi Greciei au cerut reformarea pieței de electricitate și investigarea funcționării pieței de gaze în Uniunea Europeană.
Ministerul Mediului pledează pentru energia nucleară
De asemenea, Barna Tánczos, ministrul Mediului, a declarat miercuri la Consiliul de Mediu de la Luxemburg că executivul european trebuie să realizeze o analiză amănunțită. De asemenea, a spus că există riscul unei manipulări excesive la gaze.
Pe tema creşterii preţurilor la energie electrică şi gaz, Romania a subliniat: Criza preţurilor energiei arată, de asemenea, că gazul natural şi energia nucleară reprezintă soluţii necesare, iar Comisia trebuie să faciliteze investiţiile în aceste două tehnologii. Comisia trebuie să realizeze o analiză amănunţită a situaţiei preţurilor la energie şi gaz, unde apreciem că există un risc de manipulare excesivă. Acelaşi risc există şi pentru preţul carbonului. Acesta ar trebui să fie mai predictibil şi trebuie să evităm volatilitatea excesivă.
Ministerul Mediului:
Reamintim, prețul gazelor a crescut puternic în acest an, după ce Gazprom a refuzat să crească livrările, iar stocurile din depozite se află doar la 70% din capacitatea de stocare înainte de debutul sezonului rece.