„Din punctul meu de vedere, este o măsură care ajută economia, pentru că aşa poţi să ai garanţia că economia rămâne deschisă cu un certificat verde şi poţi să ai şi o campanie de vaccinare care poate să aibă succes. Dacă se încearcă tergiversarea, atunci vom vedea. Noi susţinem în continuare că acest proiect de lege trebuie să treacă cât mai repede”, a declarat Florin Cîțu, luni, în Parlament, potrivit Agerpres.
Asta în timp ce social-democraţii, prin vocea ministrului Alexandru Rafila, iau în considerare mai multe amendamente aduse proiectului de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.
„Ţinem cont de anumiţi parametri ai situaţiei epidemiologie când se introduce şi când se poate renunţa la acest certificat. Nu e vorba de rata de incidenţă, este vorba de o creştere constantă timp de trei săptămâni, aşa a fost propunerea, deci e vorba de o creştere chiar dacă plecăm de la un nivel foarte mic. În momentul în care ai o creştere constantă, e bine să o opreşti cât mai rapid. Noi am discutat de o creştere medie săptămânală de 1,5 ori, nu e vorba de o raportare la mie, timp de trei săptămâni consecutive. Trebuie să evaluăm exact situaţia şi în contextul unei tulpini pandemice, dar şi în contextul eficacităţii vaccinului în raport cu această nouă tulpină. Încercăm să respectăm ce am spus, că vaccinarea este voluntară, nu obligatorie”, a declarat Rafila luni, de la sediul PSD.
Proiectul de lege privind introducerea certificatului COVID la locul de muncă este blocat în continuare în Camera Deputaţilor, la comsiile de specialitate. Cei doi lideri politici au evitat să ofere un răspuns concret referitor la momentul intrării în vigoare a proiectului legislativ.