”Comisia a păstrat pentru România aceeaşi prognoză din primăvară. Da, este -6%, dar este aceeaşi cifră, nu a înrăutăţit-o. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în restul Europei, vedem că în mai toate ţările aceste cifre au fost înrăutăţite. Şi cifrele arată diferit de estimarea din primăvară cu aproape un punct procentual sau poate chiar mai mult. Deja vorbim acum de o înrăutăţire cam în toată Europa, în afară de câteva ţări. În acelaşi timp, dacă mă uit la vecinii noştri, România are o estimare de -6, dar Ungaria de -7% şi aşa mai departe. Trebuie să ne uităm la această estimare în contextul în care trăim în Uniunea Europeană. Rămân la opinia că este o estimare prea pesimistă, dacă ne uităm la ce se întâmplă în România astăzi. Şi ieri am avut, pe lângă confirmarea de la INS a creşterii economice în primul trimestru cu 2,7%, am avut o revizuire în sus, şi asta a fost foarte important, a contribuţiei investiţiilor la creşterea economică din primul trimestru, de la 0,9 la 2 puncte procentuale”, a spus Cîţu la o conferință organizată de Profit.ro, conform Agerpres.ro.
Acesta a spus că era pesimist la început, dar economia a reacționat bine, astfel că acum este mai optimist.
Guvernul estimează în acest an o scădere economică de 2%.
Schemă de capitalizare a firmelor
Cîțu a mai spus că Executivul vrea să creeze un sistem de motivare a acționarilor de a-și capitaliza companiile, măsura urmând a fi prezentată la următoarea ședință de Guvern.
Măsura a fost prezentată în Planul de relansare de 100 de miliarde de euro, prezentat recent. Conform acestuia, Executivul vrea să ofere bonificații la impozitul pe profit dacă patronii capitalizează firmele.