„Până la o decizie a guvernului aș vrea să văd un raport – și am cerut acest lucru în ședința de sâmbătă cu prefecții – care să îmi arate exact situația reală, să știu câte atacuri sunt, câte pagube sunt, câte victime, unde, aș vrea să știu pe județe, de câte ori s-a sunat la 112. Vreau să am situația la zi, înainte să iau o decizie. Nu vreau să iau o decizie pe baza titlurilor din ziare sau… Din punctul meu de vedere, ordonanța nu va fi prea curând”, a spus Cîțu la TVR 1.
Nu sunt expert, trebuie să vedem dacă nu sunt și alte soluții – relocare și așa mai departe. Haideți să vedem întâi acest raport. Și aș vrea să văd și ce fac alte țări, din UE, ce se întâmplă în SUA, pentru că sunt urși și în alte țări și vin aproape de orașe. Să văd cum au rezolvat aceștia problema
Florin Cîțu:
Zeci de apariții ale urşilor au fost semnalate în acest an în zone locuite de oameni. Urșii coboară în localități după hrană, iar oamenii se plâng că autoritățile nu fac nimic ca să le protejeze gospodăriile.
De asemenea, în ultimele zile, urșii au atacat și oameni. Vineri, 18 iunie, un bărbat de 54 de ani a fost atacat de un urs, la o fermă de lângă comuna Săcel, județul Harghita. Duminică, 20 iunie, un bărbat de 53 de ani din Căpâlniţa, județul Harghita, a fost atacat de un urs când mergea să verifice animalele. Iar luni, 21 iunie, un bărbat din localitatea Zagon, judeţul Covasna, a ajuns la spital cu multiple răni în zona capului, după ce a fost atacat de o ursoaică într-o grădină de la marginea localităţii.
Ministrul mediului, Tanczos Barna, anunţă că a început consultări pentru modificarea legislaţiei astfel încât autorităţile locale să poată interveni în cel mult 24 de ore de la un atac al unui urs pentru îndepărtarea pericolului, prin sedarea sau împuşcarea animalului.