Marcel Ciolacu, adept al modificării actualului Cod Fiscal, a declarat luni, 20 iunie, într-un atac la PNL, că s-a săturat „să apară tot felul de tiriplici care vin şi îşi dau cu părerea, după ce au distrus România” și care spun „cât de bună e cota unică ce nu mai există în România”.
Fostul premier Florin Cîțu a reacționat după aceste afirmații. „Nu este un război. Este în programul de guvernare. Partidul Național Liberal se ţine de programul de guvernare. Nu există nicăieri în programul de guvernare o frază în care să zicem că vom introduce taxe noi, că vrem să taxăm pe cineva”, a spus el, la Parlament.
Șeful Senatului le-a transmis apoi partenerilor PSD din coaliția de guvernare un mesaj dur, în contextul în care aceștia vor modificarea actualului Cod Fiscal.
Ah, vrem să avem o discuţie despre Codul Fiscal în România? Foarte bine. Facem o discuţie, dar nu se poate modifica Codul Fiscal aşa, golăneşte, heirupist, în două săptămâni, cu termene imediate. Nu. Facem o dezbatere în Parlamentul României, în comisiile din fiecare partid, discutăm, vedem care sunt opțiunile.
Președintele Senatului, Florin Cîțu:
Cîțu a mai reiterat că va fi mereu „avocatul sectorului privat” și a transmis că situația din România este aceea „în care «PSD îți bate la ușă, suntem de la PSD, am venit să vă luăm banii»”, referindu-se la taxele pe care social-democrații vor să le introducă, după discuțiile din coaliție, la care Cîțu nu mai participă de două luni pentru că nu mai este liderul PNL.
Cu o zi în urmă, Cîțu a acuzat „șmecheria PSD”, spunând că partidul condus de Marcel Ciolacu nu introduce taxe în 2022, ci în 2023, prin modificările pregătite la Codul Fiscal care vor intra vigoare în „minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial”, potrivit legii.
Ce a cerut PSD
Mesajul lui Florin Cîțu vine după ce Partidul Social Democrat a cerut partenerilor de guvernare de la PNL să accepte în ședințele de coaliție mai multe modificări la Codul Fiscal.
Este vorba despre supraimpozitări pentru anumite categorii de bugetari și taxarea companiilor cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro anual, adică așa-numita „taxă de solidaritate”.
Concret, partidul condus de Marcel Ciolacu a cerut o diferențiere a regimului fiscal pentru români. „Noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”, a transmis PSD.
Măsurile propuse de PSD pentru dezbaterea în coaliție:
- Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul președintelui României
- Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul de 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 de lei (10 pensii medii nete)
- Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%
- O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani
În plus, Marcel Ciolacu a cerut și plafonarea prețului la carburanți. „Este evident că trebuie venită cu o plafonare clară a preţului în limite şi să aibă toate companiile o marjă de profit”, a spus liderul PSD.