„A venit cu demisia domniei sale?”, a fost prima reacţie a premierului Cîţu, după ce a fost întrebat de acuzaţiile lansate de ministrului sănătăţii cu privire la situaţia financiară a ministerului. Cu câteva ore înainte, Ioana Mihăilă (USR-PLUS) a declarat că premierul Florin Cîţu cunoştea foarte bine că nu sunt bani suficienţi la Ministerul Sănătăţii, pentru programe, dar că a promis că va rezolva această situaţie la rectificarea bugetară.

Potrivit lui Cîțu, însă, la rectificarea bugetară se vede că sunt 480 de milioane de lei necheltuiţi, care sunt nedistribuiţi. „Dacă ar fi avut curiozitatea să vadă Legea bugetului, putea să vadă că se pot redistribui bani pentru orice cheltuială care ţine de vaccinare. Eu nu pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu. Dacă nu eşti responsabil pentru execuţia bugetară, îmi pare rău”, a spus Cîţu.

Este interesant cum de fiecare dată când se pregătesc să plece de la minister apar şi problemele, nu înainte.

Florin Cîţu:

Ioana Mihăilă: La Ministerul Sănătaţii s-au făcut toate transferurile posibile între diferite programe

„Printre puţinele fonduri care apar disponibile la Ministerul Sănătăţii în buget şi la care a făcut referire prim-ministrul au fost cele 450 de milioane de lei la titlul Transferuri de capital. Din aceşti bani, 60 de milioane de lei au fost repartizaţi unităţilor sanitare, pe secţiile de neonatologie, pentru dotarea cu incubatoare, în baza unei achiziţii centralizate demarată în 2016, finalizată acum. Celelalte fonduri au fost repartizate unităţilor sanitare în aprilie şi mai 2021, pentru dotarea cu aparatură şi pentru reparaţii capitale”, a scris Ioana Mihăilă, pe Facebook.

Odată ce unitățile sanitare au primit fila de buget, au semnat contracte cu furnizorii (menționăm că repartizarea fondurilor s-a efectuat în baza unor criterii de prioritizare, unul dintre ele fiind existența procedurilor de achiziție finalizate). Banii se cheltuie în momentul în care este furnizată marfa. Aceștia figurează necheltuiți, dar angajați. Din moment ce sunt angajați de unitățile sanitare, Ministerul Sănătății nu mai poate beneficia de aceste credite de angajament.

Ioana Mihăilă:

„Pentru informarea domnului prim-ministru, am apelat chiar și la acești bani, în luna august Ministerul Sănătații a transmis unităților care beneficiau de sume mai mari o adresă prin care se solicita disponibilizarea banilor necheltuiți, dar spitalele au răspuns că nu au sume de disponibilizat”, adaugă Ioana Mihăilă.

La Ministerul Sănătații s-au făcut toate transferurile posibile între diferite programe pentru a putea asigura sume necesare nevoilor acute ale pacientilor (copii, bolnavi HIV-SIDA, tratamente urgente). faptul că astăzi vorbim de personalul neplătit, de lispsa de bani pentru programele de sănătate ale pacienților și de lipsa de resurse pentru ambulanțe și medicamente se datorează doar iresponsabilității prim-ministrului Cîțu.

Ioana Mihăilă:

Schimbul de replici între ministrul USR PLUS Ioana Mihăilă şi premierul PNL vine după ce Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătăţii, l-a acuzat pe Florin Cîțu că din luna mai nu a mai alocat bani pentru plata personalului din centrele de vaccinare şi a lăsat ministerul fără fonduri pentru programele de sănătate. În şedinţa de guvern de vineri, premierul a spus că ”de fiecare dată când Ministerul Sănătăţii a cerut, a primit” și că ministerul va primi noi resurse la rectificartea bugetară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News