Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat, vineri, starea de insolvenţă a societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A şi a decis, vineri seară, retragerea autorizației de funcționare.
City Insurance SA este compania unde sunt asigurați 45% din șoferii din România. Până când a intrat în incapacitate de plată a fost cel mai mare asigurător din România și cel mai mare emitent de polițe RCA din țară, cu trei milioane de clienți.
Conform portalului termene.ro, care înglobează date publice de la Registrul Comerțului și alte platforme, compania este fondată pe 2 aprilie 1998, având o vechime de 23 de ani.
În ultimul an, 2020, City Insurance a avut 416 angajați, cei mai mulți din istorie. O creștere semnificativă față de 2019, 42 angajați, adică 10% din totalul celor declarați pe anul trecut.
Acum un deceniu, City Insurance avea numai 89 de angajați. Cu un an înainte, în 2010, 40!
Cumnatul lui Năstase, 85%
În dreptul acționarilor sunt trecute 8 persoane fizice și 52 de persoane juridice.
Grosul acțiunilor, 85,54%, sunt deținute de firma Vivendi International SRL. Conform datelor aceluiași site termene.ro, compania Vivendi îi aparține în proporție de 100% lui Dan Odobescu.
Potrivit Hotnews, Dan Odobescu este cumnatul lui Adrian Năstase. Soția sa, Rodica Odobescu, este sora Danei Năstase, soția fostului premier al României.
El a preluat firma în 2013 de la un investitor italian, conform aceleiași surse.
În 2017, Dan Odobescu a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție în megadosarul Carpatica ASF în care au fost condamnați 5 inculpați (Ilie Carabulea, proprietar Atlassib, Transcar și Carpatica Asigurări, Marian Mîrzac, fost director Carpatica, Radu Mustățea, membru CA Carpatica, Ana-Ina Crudu, fost director Carpatica și Ioan Dacian Vinereanu).
Odobescu fusese acuzat de procurori că s-a angajat să intervină pe lângă mai mulți asiguratori să îl voteze pe Radu Mustățea în fruntea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România. El a fost trimis în judecată în 2014 în stare de libertate.
„În data de 16 decembrie 2013, conformându-se acestei solicitări, Moldoveanu Corneliu Silviu i-a cerut lui Odobescu Dan, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti și proprietar al unei societăți de asigurări, să intervină pe lângă diverşi asiguratori, astfel încât să le schimbe intenția de vot în favoarea lui Mustăţea Radu. În baza acestei înţelegeri infracţionale, Odobescu Dan s-a angajat efectiv să determine persoanele împuternicite reprezentând 3 societăţi de asigurări să îl voteze pe Mustăţea Radu” – extras din comunicatul DNA
În afară de Odobescu, singura persoană fizică care depășea 5% din acțiuni, mai exact peste 9%, era fostul director general Nicolae Mușat. Conform profilului de LinkedIn, Mușat a studiat la Academia de Studii Economice București.
Vivendi a vrut să vândă City Insurance către un holding olandez
În luna aprilie, presa a scris că Vivendi International a vândut City Insurance către fondul olandez I3CP Holdings BV. Tranzacția fusese aprobată de către boardul Vivendi și urma să intre pe circuitul aprobărilor din partea autorităților române de reglementare. Aceasta trebuia să fie finalizată în al treilea trimestru, adică până la finalul lunii septembrie.
În luna iunie, I3CP Holdings BV anunța din nou, pe site-ul său, interesul de a cumpăra City Insurance.
Tot atunci, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunța că Fondul de Garantare a Asiguraților preia administrarea temporară a City, compania având două luni la dispoziție să vină cu un plan de redresare.
Pentru a acoperi gaura financiară, acționarii City au adoptat în luna iulie emiterea a 783 de milioane de acțiuni cu o valoare nominală de un leu, echivalentul a peste 150 de milioane de euro.
Vehiculul de investiții I3CP a anunțat că a subscris toate acțiunile, însă nu a virat banii.
Ziarul Financiar a scris în data de 17 septembrie că I3CP susține că a adus capital în valoare de 300 de milioane de euro în City Insurance, însă aceeași publicație a scris că investitorul a vrut să capitalizeze compania punând gaj un orfelinat din Grecia, deținut de Biserica Ortodoxă Greacă.
Acționariatul final al I3CP nu este cunoscut, însă în luna aprilie Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, spunea că „unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai holdingului este Biserica Ortodoxă a Greciei”, potrivit ZF.ro.
În luna iulie, Economica.net scria că I3CP este manageriat de americanul Matt Fairfield care, prin grupul Exin, care deține și marca I3CP. Acesta a încercat și preluarea celui mai mare asigurător din Grecia, într-o tranzacție de peste 800 de milioane de euro. Aceasta nu a mai avut loc.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro