Circa 3 clienți RCA au rămas fără asigurare după ridicarea companiei, dar afectați de colapsul companiei vor fi și cei care fac parte din portofoliul uriaș de asigurări de garanții pe care îl gestiona City. Potrivit Economica, City Insurance ajunsese să controleze aproximativ 90% din piața locală de profil.
Numărul de contracte încheiate între CNAIR și Antreprenorii care au depus Scrisori de garanție emise de către Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. pentru lucrările de infrastructură rutieră este de 43, iar suma totală a acestor garanții este de 947.035.294,18 lei.
CNAIR:
Conform informațiilor Economica, o parte semnificativă a celor 43 de contracte aparțin unei singure firme, unul dintre cei mari constructori în relația cu CNAIR, o firmă străină care a avut probleme și în alte țări.
În cazul unui incident pe lucrărilor garantate de City în perioada până când antreprenorul își face altă asigurare sau aduce alte forme de garanție, CNAIR nu are altceva de făcut decât să se înscrie la Fondul de Garantare a Asiguraților cu dauna și să se înscrie la masa credală după falimentul City, cu șanse mici de a mai recupera ceva, ca în orice faliment. Fondul plătește doar maximum 500.000 de lei.
„CNAIR va face toate demersurile necesare legale, respectiv înscrierea la masa credală a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. atunci când instanțele competente vor decide deschiderea procedurii de faliment și totodată va solicita Antreprenorilor înlocuirea scrisorilor de garanție emise de către Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. cu alte scrisori de garanție emise de către alte instituții, în conformitate cu prevederile legale, în vederea asigurării unor instrumente de garantare valabile pentru contractele de lucrări de infrastructură rutieră”, a mai transmis CNAIR.
Legea impune companiilor care participă la licitațiile cu beneficiar instituții publice să aducă garanții de participare și de bună execuție. Aceste garanții pot veni sub formă de lichidități sau scrisori de garanție bancară, însă o variantă mult mai ieftină este polița de asigurare de garanție financiară.
Falimentul City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat în data de 17 septembrie ridicarea autorizației de funcționare și constatarea stării de insolvență a City Insurance, cel mai mare asigurător din domeniul RCA, care are o cotă de piață de 45% și 3 milioane de clienți.
A fost al patrulea faliment al unei companii de asigurări în ultimii șase ani. Astra Asigurări și Carpatica Asig, precedenții lideri de piață, au intrat, la rândul lor, în colaps. La acestea se adaugă o companie mai mică, Certasig, lichidată și ea.
Situația City Insurance s-a deteriorat rapid în acest an, după ce ASF a descoperit că un cont de 50 de milioane de euro din Elveția, prezentat de companie încă din 2017, era de fapt fals. Ceea ce înseamnă că nu deținea rezervele necesare pentru a acoperi polițele emise.
În vară aceasta, City a demarat o majorare de capital de 150 de milioane de euro, dar investitorul care a promis că vine cu bani nu a vărsat suma.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro