Institutul este centrul național de depozitare a vaccinului. De aici, el va fi transportat la centrele regionale de la Timişoara, Cluj, Iaşi, Craiova, Constanţa şi Braşov.
„Toate detaliile au fost stabilite, iar autorităţile cunosc inclusiv numele şoferului care va transporta vaccinurile, precum şi maşinile cu care se vor face aceste transporturi. Nu s-a stabilit încă cine va fi prima persoană vaccinată, însă va fi un cadru medical”, a precizat Ciucă.
Serul va fi transportat cu logistica Pfizer
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, vaccinul va sosi în țară pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun. El va fi transportat cu echipamentele logistice ale companiei producătoare, Pfizer. Serul va ajunge la centrele regionale conservat în gheața carbonică, prin care este menținută temperatura de -70 de grade Celsius.
Vaccinul se va duce către 10 spitale, două din București și spitalele de boli infecțioase din Constanța, Timișoara, Cluj, Brașov, Craiova, Baia Mare, Suceava și Iași. Vor fi 10.000 de doze din care vor fi folosite aproximativ jumătate, pentru vaccinarea a 4.500 de persoane, urmând ca restul să fie păstrate pentru administrarea celei de a doua doze, peste 21 de zile.
Întrebat de ce preşedintele Klaus Iohannis nu face parte dintre persoanele care se vaccinează primele în România, Ciucă a declarat că şeful statului a fost implicat foarte mult în campania de vaccinare.
„Nu pot să am o astfel de discuţie, vă pot spune că domnul preşedinte a fost implicat atât din punct de vedere al funcţiei, cât şi emoţional, pentru că îşi doreşte foarte mult ca mesajele noastre să fie coerente şi să ajungă foarte bine la oameni”, a declarat Ciucă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro