Surse din PNL spun că nemulțumirea de pe grupurile partidului pleacă de la faptul că deciziile se iau în cerc restrâns, iar de la consultări lipsesc chiar prim-vicepreședinții sau vicepreședinții partidului. Nici măcar membrii Biroului Politic Național nu sunt informați.
Membru în conducerea PNL: „Ciucă sună liderii de grup și le spune că a stabilit în Coaliție”
Cele mai importante decizii din ultima perioadă, spun sursele citate, au fost luate doar de Nicolae Ciucă și Lucian Bode.
Două voturi extrem de importante pentru liberali în această săptămână, susținerea lui Toni Greblă (PSD) pentru AEP în Camera Deputaților și sprijinul pentru dezincriminarea abuzului în serviciu sub 250.000 de lei în Senat, au fost impuse prin „voința conducerii și a Coaliției”.
„Ciucă sună liderii de grup și le spune că a stabilit în Coaliție. Asta e tot. Nimeni nu întreabă cine a fost la Coaliție, iau totul de bun și votează. Membrii din conducerea Biroului Politic Național nici măcar nu știu ce s-a stabilit, iar unii sunt senatori și deputați. Află de la liderul de grup, deși ei sunt membri ai conducerii. Vă dați seama care este circuitul deciziilor, e absurd”, a dezvăluit un membru al Biroului Politic Național pentru Libertatea.
Un senator PNL subliniază încă un amănunt.
„Am votat abuzul în serviciu cu prag de 250.000 de lei. Ne-au spus în timpul ședinței ce avem de votat și că e decizie de la Ciucă. S-a făcut semnul cu degetul să votăm. Nici măcar nu s-a discutat luni, la grup, subiectul. Ne-am trezit cu el direct la vot final”, a dezvăluit senatorul sub protecția anonimatului.
Revolta unui președinte de organizație
La ședințele Coaliției nu participă prim-vicepreședinții PNL, vicepreședinții, dar nici Alina Gorghiu, care este președinte interimar al Senatului.
„Deci tu ai Coaliție duminică seara în care stabilești vot pentru abuzul în serviciu, dar nu o chemi pe Alina Gorghiu care miercuri conduce ședința de plen din Senat? Gorghiu nu participă la ședințele Coaliției, deși e președintele Senatului. Nu l-au chemat nici pe președintele Comisiei Juridice din Senat. Dacă vă uitați, Cazanciuc de la PSD a fost, Simonis, liderul de grup de la PSD din Cameră a fost. Cine a fost de la PNL?”, se revoltă un președinte de organizație PNL.
Nicolae Ciucă, Lucian Bode și ministrul justiției, Cătălin Predoiu, au reprezentat PNL la întâlnirea informală a Coaliției de duminică de la Vila Lac, susțin surse din partid, confirmate și de lideri PSD.
Președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Niculescu-Tăgârlaș (PNL), i-a indicat pe liderii Coaliției drept răspunzători pentru decizia politică în privința modificării Codului Penal.
Într-o declarație pentru Libertatea, el a precizat că a fost o decizie politică, nu juridică, iar Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor și-au dat acordul votul din Senat în care pragul pentru abuzul în serviciu a fost stabilit la 250.000 de lei.
Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL: Nu a fost o decizie în Coaliție sau în conducerea PNL
Europarlamentarul Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL, susține că nu a existat o decizie în Coaliție și nici a Biroului Politic Național al PNL pe tema dezincriminării abuzului în serviciu sub pragul de 250.000 de lei.
„Evident că am spus că este în neregulă și am cerut ca subiectul să fie pus pe ordinea de zi în BPN și să se dea un vot săptămâna viitoare”, a spus Motreanu.
El s-a dezis de o „decizie luată în Coaliție” pe subiectul abuzului în serviciu.
„Coaliția înseamnă o ședință la care să participe președintele și prim-vicepreședinții de la PNL și PSD și trei reprezentanți din partea UDMR și doi din partea minorităților naționale. O asemenea ședință cu acest subiect nu a avut loc. În Biroul Politic Național al PNL decizia va fi discutată săptămâna viitoare când va fi convocat acest for de conducere și se va stabili care este pragul. Nu va fi pragul de 250.000 de lei așa cum, din păcate, a trecut la Senat”, a declarat Motreanu pentru Libertatea.
Pentru Motreanu, votul din Senat reprezintă o „desincronizare între forurile de conducere ale partidului, între grupurile parlamentare, o lipsă de comunicare și o lipsă de decizie politică”.
Pe un asemenea subiect era esențial să avem o decizie politică la nivelul forurilor PNL. Cetățenii au tras un semnal de alarmă, au reamintit că nu sunt de acord cu această sumă. PNL a înțeles foarte bine mesajul cetățenilor și va respecta mesajul.
Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL:
Rareș Bogdan: „Cea mai rușinoasă zi”
Un alt prim-vicepreședinte PNL, Rareș Bogdan, și-a exprimat nemulțumirea pentru decizia luată și votul dat.
„Ieri (n.r. – miercuri) a fost cea mai rușinoasă zi de când am intrat în nenorocita asta de politică, în urmă cu 4 ani. Nu credeam că voi trăi să văd cum OUG 13 este reinventată cu sprijinul și concursul unor oameni din propriului meu partid, neinformați sau lipsiți de o informare minima. Nici un for statutar al PNL nu a luat o astfel de decizie și nici Consiliul Coaliției în formatul sau firesc”, a fost mesajul lui Rareș Bogdan, semn că nu a fost informat despre decizia luată în legătură cu abuzul în serviciu.
Potrivit mai multor surse din partid, nici ceilalți doi prim-vicepreședinți, Iulian Dumitrescu și Gheorghe Flutur, nu au fost informați despre votul care urma să fie dat în Senat, mai ales că ei nu sunt parlamentari.
Surse din Senat spun că cel care a comunicat cu președintele Comisiei Juridice este ministrul justiției, Cătălin Predoiu. Acesta ar fi transmis, potrivit surselor citate, amendamentele care urmau să fie votate în plen.
Grupurile de WhatsApp ale PNL, luate cu asalt
Pe mai multe grupuri de WhatsApp au apărut miercuri și joi mai multe mesaje de nervozitate și nemulțumire.
„Lumea este total nemulțumită. Senatori, deputați, membri ai BPN, șefi de organizații. Se trimit mesaje de nervozitate. Partidul decontează tot scandalul, dar cine a luat decizia? PNL a ieșit cel mai șifonat din acest scandal, despre PSD și UDMR abia se vorbește. Cum să ieșim să le spunem oamenilor că am greșit, de ce am votat?”, dezvăluie mai multe surse din PNL cum decurg discuțiile pe grupurile interne ale partidului.
Indicațiile din Modrogan
Linia venită din Modrogan este ca toți comunicatorii să susțină că PNL este de acord cu pragul de 9.000 de lei, cel propus de ministerul Justiției, și nu cel de 250.000 de lei votat în Senat.
„În punctaj nu scrie nimic despre votul din Senat. Cum explicăm oamenilor că am votat acolo? Ne facem că nu există acel vot? Câți ne vor crede că reparăm în Camera Deputaților, dacă noi nu știm cum a fost stabilit pragul de 250.000 de lei sau cel de 9.000 de lei?”, subliniază un membru al conducerii PNL.
Lipsă de încredere
În discuțiile interne, mai mulți lideri din teritoriu spun și că nu mai au încredere în sondajele efectuate la centru, iar partidul riscă să ajungă pe locul al treilea la alegerile europarlamentare, după AUR.
Tensiunile din PNL și voturile din ultima perioadă urmează să fie discutate la ședința de săptămâna viitoare a conducerii. Surse din partid susțin că este posibil ca duminică să aibă loc o întâlnire informală, în care să fie tranșate mai multe probleme.
Stan52 • 31.03.2023, 07:30
Plagiatorii Ciucă și Bode au fost aleși și reconfirmați repetat de pnl-ști. Două nulități, două contrgreutați, reprezentative perfect pt ce este astăzi pnl.
pikpik • 31.03.2023, 01:12
Nici dalmatienii nu au atatea pete pe ei precum au politicienii romani. Mai vreti så fim respectati in relatiile internationale? Cu cine, cu hotii societåtii?