Protocolul semnat între PSD și PNL la formarea Coaliției, în noiembrie 2021, nu implică vreun schimb de ministere cu UDMR la rocada din mai 2023. Rocada se va produce peste 15 zile.
PSD ar trebui să cedeze, conform documentului asumat, Transporturile, Finanțele și Secretariatul General al Guvernului, iar PNL a agreat să renunțe la Justiție și Proiectele Europene.
Totul s-ar putea schimba însă.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat, marți, la finalul ședințelor avute în Parlament de PSD și PNL că noul Guvern va avea mai puține ministere. În discuție sunt și trei ministere care ar putea dispărea prin comasare: Sport, Turism și Energie.
Conducerile partidelor din Coaliției nu au ajuns, până în acest moment, la o concluzie privind ce minister va reveni fiecăruia.
Palatul Victoria are, în prezent, 24 de funcții cheie:
- premier;
- 20 de miniștri;
- 2 vicepremieri (de la partidul care nu are premier);
- secretar general al Guvernului.
Singura funcție dublată în Guvern este cea deținută de Sorin Grindeanu, care este vicepremier și ministru al transporturilor. Dacă Executivul se reduce cu 2-3 ministere, iar funcția de premier este deja acontată de Marcel Ciolacu, la împărțire rămân 20 de posturi.
Lider PNL: „UDMR se alintă cu ieșirea de la guvernare, au dorit să ne forțeze mâna la negocieri”
Liberalii – dar și unii social-democrați – vor să schimbe harta puterii în Guvern. În special, ei vor să reducă pretențiile ministeriale ale UDMR, subliniază surse din Coaliție.
„UDMR se alintă cu ieșirea de la guvernare. Dacă stăm la masa negocierilor și vedem că sunt 20 de poziții de împărțit, fără cea de premier, UDMR vrea să ia o poziție de vicepremier și trei de ministru. UDMR a intrat în Parlament cu 6%, nu poate avea în guvern 20%. Noi le oferim o pondere de 10% în Guvern, ceea ce este normal”, a declarat un lider de la vârful conducerii PNL pentru Libertatea.
În replică, liderii Uniunii nu s-au ferit să amenințe cu ieșirea de la guvernare, dacă PSD și PNL vor prelua ostil ministerele Dezvoltării sau Mediului, deținute de UDMR.
În Protocolul semnat în noiembrie 2021, se prevede că UDMR va avea și la rocadă tot trei ministere și o funcție de vicepremier.
Scăderea numărului de ministere, o soluție. Cearta pleacă de la Transporturi
Premierului Nicolae Ciucă i s-au prezentat, potrivit mai multor surse din PNL, trei variante de lucru: menținerea Protocolului și preluarea Ministerului Transporturilor, scăderea numărului de ministere, dar și eventuala plecare a UDMR de la guvernare.
„PNL nu a dorit niciun minister în afara Protocolului”, a declarat Nicolae Ciucă, chiar dacă UDMR a anunțat că liberalii au emis pretenții asupra ministerului Mediului condus de Tzancos Barna.
Cheia deblocării situației o reprezintă Ministerul Transporturilor, ocupat de Sorin Grindeanu, vicepremier și prim-vicepreședinte al PSD.
„Toată cearta a plecat de la Grindeanu și Transporturi. Primul care a cerut ca Protocolul să nu fie respectat a fost Marcel Ciolacu. Ciolacu, da? Nu PNL. Ciolacu a spus că vrea ministerul Transporturilor pentru Grindeanu. Dacă PSD nu vrea să mai respecte protocolul semnat, PNL ce minister trebuie să ia? A apărut că PNL vrea Mediul. Nu, PNL vrea Ministerul Transporturilor. De aici pleacă orice negociere”, a spus un lider PNL pentru Libertatea.
Marcel Ciolacu a ieșit public și a afirmat că UDMR „a făcut o greșeală” când a vorbit despre posibila ieșire de la guvernare. Liderul social-democrat i-a acuzat pe liderii Uniunii că au dorit să-i influențeze deciziile legate de viitorul Guvern.
„PNL nu a dorit să ia Mediul de la UDMR”, le-a spus și Nicolae Ciucă șefilor de organizații, luni, la întâlnirea informală de la Vila.
Dacă mai mulți președinți de organizații, în special din zona de nord a României, au cerut, la Vila Lac, eliminarea UDMR de la guvernare, prim-vicepreședinții din sud au cerut ca UDMR să fie menținută la guvernare ca un factor de stabilitate.
„Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului și la reducerea numărului de portofolii, este algebră simplă și trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine, în funcție de reprezentarea în Parlament”, a afirmat Nicolae Ciucă, marți, la Parlament, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL.
Pentru a compensa reducerea numărului de ministere pentru UDMR au fost avansate mai multe soluții prin care și preluarea de Uniunea a mai multor Agenții, inclusiv Garda de Mediu.
Liderii PNL și PSD nu sunt de acord ca UDMR să rămâne cu trei miniștri și o funcție de vicepremier după reducerea numărului de ministere.
Protocol nou în Coaliție, UDMR va decide dacă îl semnează
Surse de la vârful PSD și PNL au declarat pentru Libertatea că negocierile care se vor purta până pe 26 mai vizează încheierea unui nou Protocol de colaborare.
„Singurul lucru care se va respecta din fostul protocol este că Nicolae Ciucă îi va ceda funcția lui Marcel Ciolacu. Numărul de ministere va fi redus, PSD, PNL și UDMR vor negocia totul. Nu mai există protocolul vechi, după 1 iunie se va guverna în baza noului Protocol și a noului program de guvernare”, au precizat sursele citate.
Liberalii au dat semnale că sunt dispuși să renunțe la Ministerul Transporturilor, dacă există însă un acord cu PSD pentru preluarea altor ministere de anvergură.
„Orice stabilitate când are mai mulți piloni e mai rezistentă. Am văzut că se discută că UDMR iese de la guvernare. Zic să zăbovim oleacă, să vedem cum se desfășoară negocierile”, a afirmat Nicolae Ciucă, dar a evitat să spună dacă dorește ca UDMR să rămână la Palatul Victoria.
Negocierile pentru formarea noului guvern se vor relua miercuri, 17 mai, până pe 25 mai. Pe 26 mai premierul Ciucă își va depune mandatul.
Procedural, președintele Iohannis va chema partidele la consultări pe 26 mai sau 29 mai. Pe 30 mai se pot audia propunerile pentru funcția de ministru, iar pe 31 mai se poate vota noul Guvern în Parlament.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!