UPDATE 16:10 Executivul a anunțat că ordonanța privind posibilitatea amânării ratelor a fost adoptată.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a afirmat că proiectul a fost avizat de către BNR și Asociația Română a Băncilor.
”Este un instrument şi nu singura soluţie, aş vrea să precizez acest lucru. Este un instrument la îndemâna celor care chiar au o dificultate, pentru că orice amânare de rate va duce şi la obligativitatea ca aceste rate să fie plătite ulterior, cu o serie de costuri, respectiv dobânda aferentă”, a explicat ministrul Finanţelor.
Guvernul va adopta în ședința de miercuri proiectul de ordonanță privind amânarea ratelor pentru o perioadă de 9 luni, atât pentru persoane fizice, cât și juridice, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
„Începem şedinţa de Guvern în care vom continua să adoptăm măsurile care sunt cuprinse în planul Sprijin pentru România şi în acest sens vom aproba astăzi suspendarea plăţii ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni, măsură de care vor beneficia atât persoanele fizice, cât şi firmele care întâmpină greutăţi generate de creşterea preţurilor şi a tuturor elementelor ce ţin de inflaţia pe care o resimţim cu toţii”, a spus Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei Executivului, conform News.ro.
Ce condiții trebuie să fie îndeplinite
Proiectul privind amânarea ratelor a fost publicat recent de către Ministerul Finanțelor.
Potrivit acestuia, persoanele fizice trebuie să depună o declarație cu privire la faptul că cheltuielile lor au crescut cu cel puțin 25% pe lună.
Firmele trebuie să depună la rândul lor tot o declarație prin care să afirme că rezultatele lunare au scăzut cu 25%. Acestea trebuie să se angajeze că nu vor plăti dividende, iar nivelul activelor nu scade sub jumătate din capitalul social.
O amânare a ratelor a mai fost adoptată de către Guvern și implementată de către mediul bancar și în anul 2020, pentru a contracara efectele pandemiei.
Problema provizioanelor
Diferența față de situația actuală este că la acel moment, sectorul bancar beneficia de o excepție adoptată la nivel european.
Mai exact, la acel moment, acestea au fost exceptate de la realizarea de provizioane. Acestea sunt sume care trebuie puse deoparte atunci când un credit nu se mai plătește.
Însă în acest moment, exceptarea nu mai există, astfel că băncile trebuie să facă aceste provizioane și să își asume o pierdere pentru fiecare credit amânat.
Câciu: moratoriul este pentru cei care chiar au probleme
Ministrul de finanțe, Adrian Câciu, a declarat că moratoriul este pentru persoanele și firmele care chiar au nevoie.
Oficialul a mai spus că persoanele cu probleme pot apela la refinanțări, rescadențări și schimbarea modului de calcul al dobânzilor de la indicele ROBOR la indicele IRCC.
Indicele ROBOR, în funcție de care variază dobânzile la creditele vechi, a depășit 6%. Indicele ROBOR la trei luni era miercuri 6,28%, potrivit site-ului Băncii Naționale a României.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro