„Am discutat și ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiții. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR, ne vom asigura de asemmenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar și de asemenea să gestionăm inflația concomitent cu identificare resurselor bugetare pentru mărirea salariilor și a pensiilor începând cu anul viitor, totodată asigurând măsurile necesare pentru protejarea populației vulnerabile”, a declarat Ciucă.

În acest sens, Ministerul Finanțelor, în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite, va veni în primă lectură cu bugetul nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul Guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noiembrie bugetul să intre la analiză și vot în Parlament.

Nicolae Ciucă:

De ce este important

Proiectul de buget include bugetul de stat, cel de sănătate și pe cel de pensii, plus bugetele locale. De asemenea, acesta include proiecțiile de venituri și cheltuieli, dar și estimarea de deficit bugetar.

România și-a asumat în fața Comisiei Europene reducerea deficitului bugetar la 3% în anul 2024. În acest an, deficitul este previzionat să fie de 6,24% din Produsul Intern Brut (PIB).

De regulă, în ultimii ani proiectul de buget era aprobat cu întârziere, ori în ultimele zile ale lunii decembrie, ori la începutul anului următor.

Urmărește-ne pe Google News