Un studiu inovator care a analizat ADN-ul unor persoane care au murit în urmă cu secole a descoperit mutații care au avut rolul de a ajuta oamenii să supraviețuiască pandemiei. Dar aceste mutații sunt legate acum de boli autoimune care afectează sănătatea contemporanilor.
Ciuma Neagră este una din cele mai semnificative, mortale și sumbre momente care au marcat umanitatea, iar cercetătorii consideră că un eveniment de o asemenea enormitate a schimbat evoluția umanității.
Drept urmare, ei au analizat ADN-ul prelevat din dinții a 206 schelete antice și au putut stabili cu precizie dacă rămășițele umane provin de la persoane care au trăit în timpul sau după Ciuma Neagră. Cercetarea, publicată în revista Nature, a găsit mutații în cadrul unei gene numite ERAP2. Cei care au dezvoltat această mutație aveau cu 40% mai multe șanse de supraviețuire.
„Este uriaș, este un efect uriaș, este o surpriză să găsești așa ceva în genomul uman”, a declarat profesorul Luis Barreiro, de la Universitatea din Chicago.
Supraviețuitorii pandemiei au transmis aceste gene mai departe copiilor și astfel mutația a devenit un lucru comun.
„Este uriaș să vedem o schimbare de 10% în două-trei generații, este cel mai puternic eveniment de selecție la oameni până în prezent”, a spus profesorul genetician Hendrik Poinar, de la Universitatea McMaster.
Rezultatele au fost confirmate în experimentele moderne folosind bacteria ciumei – Yersinia pestis. Probele de sânge de la persoanele cu mutații utile au fost mai capabile să reziste infecției decât cele fără.
Chiar și astăzi, acele mutații rezistente la ciumă sunt mai frecvente decât erau înainte de Ciuma Neagră. Dar problema lor provine din faptul că au fost legate de boli autoimune, cum ar fi boala Crohn – o boală inflamatorie intestinală, semn că ceea ce a ajutat la supraviețuirea strămoșilor în viață acum 700 de ani, le afectează sănătatea unor contemporani în prezent.
Profesorul Barreiro a spus că avantajul de supraviețuire de 40% este „cel mai puternic efect selectiv de supraviețuire estimat vreodată la om”. Se pare că depășește beneficiile mutațiilor de rezistență la HIV sau ale celor care ajută la digerarea laptelui, deși el avertizează că comparațiile directe sunt dificile.
Pandemia de Covid nu va lăsa totuși o moștenire similară, susțin oamenii de știință.