Gardienii din închisori îi supun în mod obișnuit pe deținuții ucraineni la bătăi, îi împușcă cu pistoale cu aer comprimat, le administrează șocuri electrice și îi amenință cu execuția, scrie Meduza.
„Am fost transformați în animale vânate”, a declarat Alexander Tarasov, care a organizat mitinguri împotriva ocupației ruse în orașul Herson din sudul Ucrainei înainte de a fi reținut în martie anul trecut și transferat într-o închisoare rusă.
Gardienii ar fi folosit tactici similare de tortură și împotriva lui Mariano García Calatayud, un voluntar spaniol care s-a numărat printre cetățenii străini care au fost deportați forțat din Ucraina.
Aproximativ 100 de civili ucraineni sunt în prezent încarcerați, în secret strict, în centre speciale de detenție preventivă din peninsula anexată Crimeea, mai susține Meduza.
Aceștia au fost identificați ca fiind voluntari, jurnaliști, precum și ofițeri militari.
Experții din cadrul serviciilor ruse de securitate citați de Meduza au declarat că civilii ucraineni sunt ținuți în captivitate pentru a ajuta Moscova să-i identifice pe informatorii militari ucraineni și să își construiască propria rețea de informații.
Armata ucraineană estimează numărul civililor ucraineni încarcerați în Rusia la peste 3.000 și că zeci dintre aceștia ar fi murit în captivitate.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, a dus la apariția a aproximativ 8 milioane de refugiați. Procurorii ucraineni au documentat peste 80.000 de relatări privind crime de război comise de forțele ruse.
Moscova a negat constant toate acuzațiile potrivit cărora forțele sale ar fi comis infracțiuni în țara vecină.
Grupurile pentru drepturile omului și ONU au relatat în mod regulat despre detenția ilegală și torturarea civililor în perioada de după 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a izbucnit conflictul din Donbas.
Potrivit Meduza, autoritățile ruse îi țin captivi pe cei mai mulți dintre acești ucraineni arestați fără a depune acuzații împotriva lor sau a-i califica drept prizonieri de război, împiedicându-i totodată să ia legătura cu avocați.
Mai mulți civili ucraineni, pe care activiștii pentru drepturile omului îi numesc ostatici, au fost totuși puși sub acuzare pe baza legilor rusești privind terorismul.
Unitatea de contrainformații a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) supraveghează detențiile din Crimeea, în timp ce poliția militară a Ministerului rus al Apărării acoperă restul țării, potrivit Meduza.
Ministerul rus al Apărării, FSB, serviciul penitenciar, Kremlinul și autoritățile din Crimeea au refuzat să comenteze, a precizat publicația independentă.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina