Lucrările la casa lui George Enescu din localitatea botoșăneană Mihăileni au fost reluate ieri, cu o clacă tradiţională. Zeci de săteni au uns pereţii cu un strat de lut cu pleavă, în timp ce fanfara din Cândeşti le cânta melodii mobilizatoare.
Voluntarii care au lucrat la casa marelui compozitor au aplicat al doilea strat de lut, necesar pentru netezirea pereților și au pregătit stratul suport pentru văruială. Asta, după ce anul trecut, într-o singură zi, ei au refăcut pereții din lut cu paie. La final, muncitorii nu au fost răsplătiţi cu bani, ci cu muzică şi cu mâncarea pregătită de gospodinele din sat.
”Este în continuare nevoie de lucrări. În iarnă au fost puse geamuri şi sobe şi primul lucru care se va face va fi să punem o mână de lut de pereţi. Cei de la Bucureşti vin cu materialele, noi cu forţa de muncă. Din păcate, fiind vorba de un imobil privat nu putem interveni cu bani de la buget şi nici finanţare europeană nu puteam obţine”, a precizat Laurenţiu Barbacaru, primarul comunei Mihăileni. Acesta a venit ieri la claca tradiţională cu o maşină de pietriş.
Recomandări
De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”
::placeholdeR–>
Casa din Mihăileni este cea în care Enescu şi-a petrecut mare parte din copilărie, după divorţul părinţilor săi şi a creat una dintre capodoperele muzicale româneşti – ”Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră op. 8”. Ajunsă o ruină, locuința a fost readusă în atenţie în urmă cu trei ani de Raluca Ştirbăţ, preşedintele Societăţii Internaţionale ”George Enescu” din Viena. Membrii Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) şi fundaţia Pro Patrimonio s-au mobilizat şi au reuşit să strângă banii pentru salvarea locuinţei. După terminarea lucrărilor, Casa Enescu din Mihăileni va deveni Academie Internaţională de Muzică.