Situat pe malul râului Katsuura, centrul construit integral din deșeuri reciclate a fost deschis în 2020, în plină pandemie de COVID, și a devenit inima comunități.
Înlocuind fosta stație de sortare, noul centru a fost ridicat pentru a sprijini obiectivul ambițios al orașului de a scăpa în totalitate, de deșeuri, a declarat Hiroshi Nakamura, arhitectul-șef al proiectului și fondatorul NAP Architectural Consulting. Clădirea a câștigat anul trecut premiul Institutului de Arhitectură din Japonia.
Având în vedere atenția sporită acordată orașului, comunitatea speră acum că va putea atrage noi rezidenți, preocupați de situația mediului înconjurător, pentru a-și spori populația în scădere.
Am vrut să facem din acest centru un loc de care locuitorii să fie mândri.
Hiroshi Nakamura, arhitectul-șef:
Nakamura și echipa sa au început să proiecteze Centrul „Zero deșeuri”, în consultare cu rezidenții din Kamikatsu, în aprilie 2016.
Au fost folosite, predominant, materiale de construcție reciclate din zonă, pentru a reduce consumul de combustibil pentru transportul acestora. Lemnul de cedru, care constituie scheletul clădirii, a fost lăsat în forma sa brută, pentru a reduce pierderile de material.
Proiectarea și ridicarea clădirii a durat mai bine de doi ani, timp în care materialele au fost îmbinate și potrivite ca într-un puzzle.
Singurele materiale noi folosite la construirea clădirii au fost elementele de acoperiș, șuruburile, cuiele și elementele metalice, pentru a respecta standardele de siguranță.
Sticla spartă și ceramica au fost folosite la pardoseală, containerele de recoltare de la o fermă locală de ciuperci shiitake au fost transformate în rafturi de cărți, iar un pat dezafectat dintr-un azil de bătrâni a fost transformat într-o canapea.
„Arhitectura în sine a fost creată cu amintirile rezidenților, așa că au un atașament față de ea”, a spus Nakamura.
Orașul fără deșeuri
În 2003, Kamikatsu a făcut o „declarație zero deșeuri”, fiind prima localitate din Japonia care și-a luat un astfel de angajament.
De-a lungul anilor, locuitorii lui Kamikatsu au dezvoltat un sistem de reciclare detaliat cu 45 de categorii, care i-a ajutat să atingă o rată de reciclare de 80% începând cu 2016, comparativ cu 20% în restul Japoniei în 2019, potrivit ultimelor cifre ale guvernului japonez.
Ca în multe locuri din Japonia, populația din Kamikatsu îmbătrânește, iar tinerii pleacă la muncă sau la studii în alte orașe din țară.
Oamenii speră ca această abordare prietenoasă cu mediul înconjurător să atragă noi rezidenți, aflați în căutarea unui stil de viață sustenabil.
Expunerea media a locației a creat un sentiment de mândrie în comunitate, a spus Momona Otsuka, unul dintre noii rezidenți ai locului, care și-a deschis acolo un hotel ecologic.
Ea spune că centrul a început să atragă deja turiști: în primul său an, 5.000 de persoane au vizitat orașul, iar 1.200 de oaspeți au stat la hotel, în ciuda pandemiei de COVID.
Foto principală: Hiroshi Nakamura & NAP