Proiectul a fost propus de Roxana Wring, consilier general din partea USR, care spune că patrimoniul arhitectural al Capitalei nu este valorificat suficient, iar în 2016 a atras doar 1,1 milioane de turişti, mult mai puţin decât capitala Poloniei (8,5 milioane) sau capitala Cehiei (7 milioane).
De asemenea, Bucureştiul nu are o strategie de promovare a turismului cultural, se precizează în expunerea de motive, iar municipalitatea poate fi „un model de bună practică” prin integrarea clădirii în care funcţionează în circuitul turistic, aşa cum au făcut oraşele europene, având în vedere că aceasta este monument istoric.
Consilierul USR afirmă că propunerea vine în contextul în care acest imobil are o importanţă culturală şi arhitecturală şi de fatul că a fost restaurat de curând.
”Considerăm că introducerea în circuitul turistic al Capitalei va creşte atractivitatea Bucureştiului ca destinaţie culturală şi va stimula interesul bucureştenilor pentru propriul patrimoniu cultural, contribuind astfel la protejarea şi valorificarea acestei resurse importante de dezvoltare economică durabilă a Capitalei”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre.
Renovarea Primăriei Capitalei a durat peste 6 ani
În luna decembrie, Primăria Capitalei s-a mutat în sediul vechi, renovarea clădirii istorice desfășurându-se pe parcurcul a șase ani. Pe toată perioada modernizării, activitatea Primăriei Generale s-a desfăşurat într-o clădire de birouri, pe pe Splaiul Independenţei, unde muncipalitatea a plătit o chirie lunară de aproximativ 300.000 de euro.
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea afirma, atunci, că a constatat o serie de deficienţe în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor, dar a precizat că nu se va realiza recepţia finală decât după ce constructorul va remedia problemele.