657 de unități sanitare cu paturi pentru tratament sau internări au fost verificate în 2019 de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Libertatea vă prezintă, pe județe, spitalele descoperite ca fiind cu probleme la verificările ale căror concluzii au ajuns la cunoștința Ministerului Sănătății, condus atunci de Sorina Pintea. 

Doar una din șase probleme s-a rezolvat, scriu pompierii

Conform documentului, inspectoratele au depistat, în cursul controalelor la cele peste 600 de unități, 4.289 de „încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor”, dintre care 17% au fost soluționate în timpul inspecțiilor. Prima problemă listată în rândul deficiențelor regăsite în spitale este lipsa autorizației privind securitatea la incendiu.

Alte probleme expuse generic de IGSU sunt: 

  • neasigurarea echipării construcțiilor cu mijloace de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu sau nefuncționarea acestora la parametrii la care au fost proiectate; 
  • neorganizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor, în special pe aspecte ce privesc evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu; 
  • capacitatea redusă de salvare a pacienților care nu se pot evacua singuri din cauza lipsei personalului medical (medici și asistente), în special în turele de noapte. 
Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților
Recomandări
Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților

23 de unități sanitare au luat foc în perioada 2018-2019!

Conform IGSU, în perioada 2018-2019, nu mai puțin de 23 de incendii au izbucnit în cadrul unităților sanitare cu paturi. Autorii raportului notează incendiul produs la 11 aprilie 2018 în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. I.M. Georgescu din Iași, în urma suprasolicitării instalației electrice, în urma căruia „au fost distruse în totalitate aparatura medicală și materialele sanitare ce se aflau la nivelul etajului, valoarea totală a pagubelor fiind de 54.541.000 de lei”.

Autorii subliniază și că oamenii neajutorați fac din spitale obiective aparte.

Din punctul de vedere al apărării împotriva incendiilor, o clădire spitalicească se deosebește, în mod fundamental, de o clădire publică de orice alt tip, prin faptul că este utilizată de un număr mare de persoane care nu se pot evacua singure, un procent însemnat dintre acestea fiind dependente de aparate și/sau proceduri medicale.

Raportul IGSU ajuns pe masa Sorinei Pintea:

Prioritatea, conform raportului, ar fi urmat să fie obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru spitalele care nu o aveau. 

Spitalele care funcționau, în 2019, fără autorizație de securitate la incendiu 

În anul 2019, documentul indică faptul că un mare număr de clădiri funcționau fără autorizație de securitate, în top fiind următoarele județe, fiecare cu peste 10 obiective cu risc semnificativ de foc pentru pacienți:

Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni
Recomandări
Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni
  • București-Ilfov – 19 unități (între ele nu se regăsește și Institutul Matei Balș).
  • Cluj-Napoca – 19
  • Bihor – 18
  • Constanța – 14
  • Dolj – 12
  • Satu Mare – 11
  • Alba – 11

Din raport reiese că statistica prezentată nu reflectă numărul de spitale neautorizate, ci numărul de clădiri. Astfel, un spital poate apărea cu nu mai puțin de 6 clădiri, cum este cazul Spitalul Dr. Mircea Pop din Oradea, iar numărătoarea va înregistra 6 obiective.

În Bihor, de exemplu, în 2019 aveam 18 obiective fără autorizație de securitate la incendiu la 6 unități medicale. 

Lista spitalelor cu probleme din județele „calamitate”

Iată lista județelor, alfabetic ordonată, cu peste 10 obiective neautorizate:

– ALBA = 11 obiective: S.C. Centrul Medical Laura Cătană SRL Sebeș – punct de lucru: Pianu de Jos, Spitalul Orășenesc Cugir, Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, Spitalul Orășenesc Câmpeni, Spitalul Orășenesc Abrud, Spitalul Județean de Urgență Alba (două clădiri), Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, Spitalul Municipal Sebeș (două clădiri), Spitalul Municipal Aiud.

BIHOR = 18 obiective: Serviciul de Ambulanță Județean Oradea, SC Clinica Newmedics SRL, Spitalul Clinic Județean Oradea (4 clădiri), Spitalul Municipal Dr. Mircea Pop”Marghita (6 clădiri), Spitalul Municipal Salonta, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea (două clădiri).

Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”
Recomandări
Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”

BUCUREȘTI-ILFOV = 19 obiective: Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul de Urgență pentru Copii M.S. Curie, Fundația Dr. Victor Babeș, Centrul de Evaluare și Tratament a Dependențelor pentru Tineri Sf. Stelian, Spitalul Clinic Colțea, Institutul Național de Expertiză și Recuperarea Capacității de Muncă, Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă Florin Brătilă, Spitalul Clinic de Ortopedie Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor, SC Med Life S.A. – Spitalul de Ortopedie și Chirurgie Plastică, Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu, INMSC Alessandrescu-Rusescu, Spitalul Polizu, Delta Health Care SRL, S.C. Med Life S.A., Spitalul Clinic de Urgență, SC Medicover SRL, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan, Spitalul Clinic Sf. Maria, Spitalul Clinic Filantropia.

CLUJ = 19 obiective: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj (3 clădiri), Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii (două clădiri), Spitalul Clinic CF Cluj, Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, Spitalul Municipal Gherla, Spitalul Municipal Dej, SC Hipocrate Impex SRL, SC Eurotrat SRL, SC Policlinica Union, SC Salvo-San-Ciobanca, SC Centrul Medical Transilvania, SC Medlife S.A., SC Medstar SRL, SCCT Clinic SRL, SC Valdi Medica SRL.

CONSTANȚA = 14 obiective: Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Ap. Andrei, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Orășenesc Cernavodă, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța (două clădiri), Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol (3 clădiri), SC Affidea România SRL, SC Isis Medical Center – Spitalul Isis, SC Iowemed SRL, SC Diagnost SRL – Heka Hospital Constanța, SC Gastromed SRL, SC Mogadormed SRL – Spitalul Oftalmologic Mrini, SC Romgesta SRL.

DOLJ = 12 obiective: S.C. Vitalus Medclin SRL, Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, SC Sigma Premium SRL, SC Centrul Medical Renașterea, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș, Clinica Rogadent Craiova, CHR Panoramic SRL Calafat, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Orășenesc Segarcea, Centrul Medical Unirea, Centrul Medical Sama S.A..

IAȘI = 10 obiective: Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. George I.M. Georgescu, Institutul de Psihiatrie Socola, Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon, S.C. Elytis Hospital Hope, SC Red Hospital, SC Vital Medical Center Memory SRL, SC MNT Healthcare Europe SRL, Asociația Dr. Vasile Micu, SC Med Life SRL, SC Ro Panaceea SRL, Arcadia Hospital SRL.

SATU MARE = 11 obiective: Spitalul Județean de Urgență Satu Mare (5 clădiri), Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare (3 clădiri), SC Manitou Med SRL, Spitalul Orăneșesc Negrești Oaș, SC Clinica Korall SRL. 

Spitalele cu probleme la instalațiile de semnalizare a incendiilor: SJU Piatra Neamț, printre unitățile sanitare unde alarmele nu funcționau

Raportul din 2019 indica zeci de spitale din țară unde instalațiile de detecție și semnalizare a incendiilor nu funcționau absolut deloc, printre ele numărându-se inclusiv Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Chirurgie I, ATI ș.a.; Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, dar și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde a avut loc incendiul din secția ATI în urma căruia au decedat 12 persoane. 

Spitalul Județean Piatra Neamț figurează și în lista spitalelor care, în 2019, nu aveau autorizație de securitate la incendiu. 

Dacă la unele spitale din țară această instalație nu funcționa, altele nici măcar nu se dotaseră cu așa ceva. 

Lista județelor care, în mod frecvent, nu aveau sisteme de detecție și alertă în caz de incendiu

Redăm, în cele ce urmează, lista unităților sanitare din județele unde s-au întâlnit cel mai frecvent situații în care spitalele/clinicile nu au fost dotate cu dispozitive de detecție și semnalizare în caz de incendiu: 

  • Argeș: Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul de Pediatrie Pitești, Spitalul Municipal Câmpulung, Spitalul Orăneșesc Sf. Spiridon – Mioveni, SC Dr. Irimia SRL, Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, Spitalul Municipal Curtea de Argeș, Spitalul de Boli Cronice Călinești.
  • București-Ilfov: Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, Institutul Național de Recuperare Medicină Fizică și Balneoclimatologie, Spitalul de Urgență pentru Copii M.S. Curie, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, Fundația Dr. Victor Babeș, Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri Sf. Stelian, Centrul Medical Dr. Furtună Dan.
  • Botoșani: Spitalul de Recuperare Sf. Gheorghe Botoșani, Spitalul de Pneumoftiziologie Botoșani, Spitalul Județean de Urgență Mavromati (secțiile Psihiatrie, Boli Infecțioase, Pediatrie, Secția exterioară Darabani, Secția exterioară Săveni)
  • Vaslui: Spitalul Județean de Urgență Vaslui – pavilion TBC, Spitalul nr. 2, Spitalul Municipal Dimitrie Castroian – Huși, secțiile Psihiatrie, Infecțioase, Pneumoftiziologie, Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman, Spitalul de Adulți corpurile A,B, Spitalul ORL-Oftalmo, Sanatoriul TBC, Spitalul de copii: pavilion boli infecțioase – pavilion 1, 2, 3, secția exterioară Puiești.

Zeci de spitale care nu verificau instalațiile de prevenire a incendiilor cu personal autorizat 

În mai multe județe din țară, raportul din 2019 arată că instalația de semnalizare, detectare și alarmare la incendiu nu era verificată cu personal autorizat, fără să fie clar dacă aceste instalații erau verificate cu personal neautorizat sau, pur și simplu, nu erau controlate deloc. 

În București apar cele mai multe astfel de cazuri, la următoarele unități sanitare: Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu, Spitalul Clinic Foișor, Spitalul Colentina, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, SC Medicover SRL, Spitalul Polizu, Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie Ana Aslan, Spitalul Clinic Sf. Maria, Spitalul Clinic Județean de Urgență București, Spitalul Clinic Filantropia.

Raportul complet al IGSU transmis în 2019 către ministrul sănătății de atunci, Sorina Pintea:

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Ce să pui în sacul de cartofi ca să nu încolțească și să fie buni săptămâni întregi. Orice gospodină are așa ceva în casă, dar puține știau secretul. Locul în care se țin, de fapt, cartofii în casă
FANATIK.RO
Ce să pui în sacul de cartofi ca să nu încolțească și să fie buni săptămâni întregi. Orice gospodină are așa ceva în casă, dar puține știau secretul. Locul în care se țin, de fapt, cartofii în casă
I-a spus „ADIO”, după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja toate pozele cu sportivul român
GSP.RO
I-a spus „ADIO”, după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja toate pozele cu sportivul român
Se construiește o nouă autostradă în România, apar primele detalii. Va avea 3 benzi pe sens, ar putea fi făcută din beton produs numai în țara noastră și va face o legătură îndelung așteptată de români
FANATIK.RO
Se construiește o nouă autostradă în România, apar primele detalii. Va avea 3 benzi pe sens, ar putea fi făcută din beton produs numai în țara noastră și va face o legătură îndelung așteptată de români
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Unica.ro
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Povestea româncei care cumpără case pentru Messi. A pornit de la zero şi a construit un imperiu imobiliar. Inima ei a rămas, însă, la Braşov
Observatornews.ro
Povestea româncei care cumpără case pentru Messi. A pornit de la zero şi a construit un imperiu imobiliar. Inima ei a rămas, însă, la Braşov
Horoscop 3 noiembrie 2024. Scorpionii vor fi nevoiți să se confrunte cu anumite aspecte ale personalității lor care nu îi încântă deloc
HOROSCOP
Horoscop 3 noiembrie 2024. Scorpionii vor fi nevoiți să se confrunte cu anumite aspecte ale personalității lor care nu îi încântă deloc

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI