„Tocmai mi-au spus să stau deoparte pentru că sunt femeie”, a afirmat trimisul CNN în Kabul, Clarissa Ward.
Ward a adăugat că, în timp ce unii luptători talibani de pe străzile din Kabul păreau prietenoși la început, „acum prezența mea creează tensiune”.
Jurnalista americană a relatat că este „bizar” să vadă și unii luptători talibani care se comportă relativ amiabil, deoarece aceștia puteau fi auziți scandând „Moarte Americii!”.
Clarissa Ward a povestit că un comandant taliban i-a spus că „totul este sub control, totul va fi bine” și că „nimeni nu ar trebui să se îngrijoreze”.
Totodată, aceasta a mai relatat că a văzut „mult mai puține femei” decât de obicei pe străzile din Kabul și că cele pe care le-a întâlnit „tind să fie îmbrăcate mai conservator decât erau când mergeau ieri pe străzi”.
Reguli stricte pentru femei sub dominația talibană, până în 2001
Afirmația jurnalistei americane a venit în contextul în care femeile afgane privesc revenirea talibanilor la putere cu foarte multă îngrijorare.
Atunci când conduceau ţara, între 1996 şi 2001, talibanii au impus o versiune foarte strictă a legii islamice, care le interzicea femeilor să lucreze sau să studieze.
Portul burqa era obligatoriu în public şi ele nu puteau părăsi domiciliul decât dacă erau însoţite de un „mahram”, un însoţitor masculin din familie.
Flagelările şi execuţiile, între care şi lapidarea pentru adulter, erau practicate în pieţele oraşelor şi pe stadioane, a relatat Agerpres.
Talibanii au ocupat duminică, 15 august, capitala afgană Kabul, după ce în zece zile au cucerit toate orașele importante din țară. Președintele a părăsit țara și s-ar fi refugiat în Uzbekistan, în vreme ce insurgenții au ocupat palatul prezidențial din capitală. Statele Unite au evacuat cu elicoptere diplomații din ambasadă.
Libertatea a publicat marți, 17 august, un interviu cu o studentă afgană din Kabul, care a descris situația: „Islamul a evoluat, dar talibanii vor să ne ducă înapoi în secolul XIV. Mă tem”.