Jurnalul Olteniei a discutat, vineri, cu procurorii de la Parchetul Tribunalului Dolj, care au transmis că este necesară efectuarea unei noi expertize medicale pentru a întări exprimările vagi din prima, deoarece, în cazul a doi morți dintre cei 5, se vorbește despre posibilitatea unei legături între deces și transfuzie.
E vorba de decesele din prima noapte, o femeie de 81 de ani și Dumitru Stăiculescu, un preot de 64 de ani, din Vânju Mare, județul Mehedinți.
„Temeiul de drept în baza căruia s-a dispus clasarea cauzei este greșit”, au menționat reprezentanții Parchetului superior, pentru sursa citată.
Parchetul a confirmat cele două comunicate și pentru Libertatea.
Pe subiect reacționase și fostul ministru al justiției Ana Birchall.
„Ai 5 decese suspecte. IML arătat că «putea exista o legătură de cauzalitate» între transfuzie și decese, dar cu toate aceste procurorii spun că «fapta nu există»! Și ne mai mirăm de ce încrederea în justiție a românilor cinstiți și de bună credință este la cote de avarie, nu!?”, spunea ea pe Facebook, lunea trecută.
„Soluția e nelegală”
Într-un comunicat publicat de instituție pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Public, se arată că soluția „este nelegală”.
Iată comunicatul, în care se arată că decizia a fost luată după „mediatizarea soluției”:
„Luând act de mediatizarea soluţiei dispusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova în dosarul nr. 1724/P/2017, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
conform Deciziei nr. 23/14.09.2020 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru soluţionarea recursului în interesul legii, singurul organ judiciar competent material cu verificarea legalităţii şi temeiniciei soluţiei adoptate în dosarul nr. l724/P/2017 este prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Prin ordonanţa nr. 77/II/2/2021 din data de 5.08.2021, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a apreciat că soluţia dispusă de procuror în dosarul nr. 1724/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova este nelegală, ordonanţa fiind comunicată prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru a aprecia”.
În 2017, 5 oameni au murit după o transfuzie de sânge efectuată la Spitalul Filantropia din Craiova. Doi dintre ei muriseră în prima noapte. Deși IML a arătat că sângele nu trebuia administrat, fiind perimat, iar în cazul primilor doi „ar putea” exista o legătură între transfuzie și deces, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a clasat, la sfârșitul lunii iunie, cauza.
Mai mult, asistentele cercetate în dosar fuseseră sancționate atât de DSP, cât și de spital, iar șeful secției de hematologie fusese schimbat, însă procurorii au considerat că pedepsele primite au fost suficiente.
Membri din familia celei de-a doua victime, Dumitru Stăiculescu, au vorbit, marți, în Libertatea, despre cum, vreme de 4 ani, nu au fost informați nici măcar de expertizele medico-legale, primind direct clasarea.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro