În plus, tratamentul este extrem de costisitor, puțini părinți reușind, din resurse proprii, să-și permită achitarea ședințelor de terapie.
Claudia Matei, psiholog și vicepreședinte asociației Autism Voice, a vorbit, luni, în emisiunea ”Adriana Nedelea LA FIX” despre aceste situații cu care se confruntă părinții copiilor cu autism.
”Prima problemă o reprezintă diagnosticul. Primul contact este cu medicul de familie. Este foarte important ca acesta să descopere cauza și să-l trimită pe părinte spre un medic specialist. De obicei, însă, acest lucru nu se întâmplă”, a dezvăluit Claudia Matei la ”Adriana Nedelea LA FIX”.
Motivul este unul foarte ”simplu”, pentru că, în opinia Claudiei Matei, nu toți medicii de familie nu cunosc particularitățile autismului.
”Există un chestionar, însă medicii de familie, cel puțin nu toți, nu cunosc particularitățile acestor tulburări. În aceste condiții, este dificil să-i faci o recomandare părintelui, în care tu să concluzionezi că este o întârziere în dezvoltare”, a mai precizat Claudia Matei.
Cum părinții nu pot suporta cheltuielile ridicate cu tratamentul, au fost create centre și ONG-uri care ajută financiar prin campanii de strângere de fonduri.
”Majoritatea părinților nu-și permit costurile terapiei. Tocmai de aceea, noi, ca specialiști, am ales să ne implicăm să creem centre și ONG-uri care să susțină financiar acești copii cu probleme. Dacă nu ar exista aceste entități, copiii nu ar putea face terapie”, a conchis Claudia Matei.
FOTO: Autismvoice.ro