Conform primelor date oficiale, Sheinbaum, candidata partidului de guvernământ Morena, a obținut între 58,3% și 60,7% din voturi. Candidata opoziției, Xóchitl Gálvez (PAN-PRI-PRD), înregistrează un scor cuprins între 26,6% și 28,6%, iar Jorge Álvarez Máynez, candidatul de centru (Movimiento Ciudadano), a obținut între 9,9% și 10,8% din voturi.
Prezența la vot la alegerile din 2 iunie este estimată între 60 și 61,5%. Numărătoarea a fost făcută în 5.651 de secții de votare, reprezentând 74,3% din eșantionul total, cu un nivel de încredere de cel puțin 95%.
Anterior, Sheinbaum, în vârstă de 61 de ani, era indicată drept câștigătoare a alegerilor prezidențiale de cel puțin cinci sondaje făcute la ieșirea de la urne, relatează France 24, care citează Reuters, și AFP, citată de Agerpres. Dacă victoria sa va fi confirmată, Claudia Sheinbaum va fi prima femeie care câștigă alegerile generale în Statele Unite, Mexic sau Canada.
O victorie a lui Sheinbaum ar reprezenta un pas important pentru Mexic, o țară cunoscută pentru cultura sa machistă.
„Nu mi-am imaginat niciodată că într-o zi voi vota pentru o femeie. Înainte nici măcar nu puteam vota, iar atunci când puteai, trebuia să votezi pentru persoana pe care soțul tău îți spunea să o votezi. Mulțumesc lui Dumnezeu că acest lucru s-a schimbat și că am ocazia să trăiesc acest lucru”, a declarat duminică Edelmira Montiel, în vârstă de 87 de ani, o susținătoare a lui Sheinbaum în Tlaxcala, cel mai mic stat din Mexic.
Câștigătorul alegerilor prezidențiale își va începe mandatul de șase ani la 1 octombrie.
În total, 98,3 milioane de alegători sunt înscriși pe listele electorale din Mexic. La alegerile de duminică, cetățenii au votat și pentru Congres şi Senat, guvernatori în nouă din cele 32 de state, deputaţi locali şi primari. La secțiile de votare din toată țara s-au format cozi, în ciuda temperaturilor ridicate.
Votul de duminică a fost afectat de uciderea a două persoane la secțiile de votare din statul Puebla, care se adaugă la multiplele atacuri care au făcut ca alegerile cele mai mari din Mexic să fie și cele mai violente din istoria modernă a țării.
Aproximativ 38 de candidați au fost uciși, iar violențele au alimentat îngrijorările legate de amenințarea pe care o reprezintă cartelurile de droguri pentru democrație.
Temerile legate de securitate îi preocupă pe mulți cetățeni, iar dacă va deveni președintă, Sheinbaum va avea sarcina de a se confrunta cu crima organizată. Sondajele preelectorale indicau că Morena și aliații săi nu vor reuși probabil să obțină o majoritate de două treimi în Congres, ceea ce ar îngreuna misiunea lui Sheinbaum de a impune reformele constituționale în fața partidelor de opoziție.
Președintele demisionar Andrés Manuel López Obrador a dominat campania electorală, încercând să transforme votul într-un referendum asupra agendei sale politice. Sheinbaum a respins afirmațiile opoziției potrivit cărora ar fi o „marionetă” a lui Lopez Obrador, deși s-a angajat să continue multe dintre politicile acestuia, inclusiv cele care i-au ajutat pe cei mai săraci mexicani.
Foto: Hepta