Claudiu Năsui spune că este inacceptabil ca statul român să ofere gratuit suprafețe mari de teren în una dintre cele mai dorite zone din Capitală, fără să primească nimic la schimb, mai ales în contextul în care acolo se va face dezvoltare imobiliară.
„Este inacceptabil să dăm gratuit terenuri ale statului fără licitație. Nu ne vindem țara, o dăm pe degeaba. Terenurile respective pot valora 500 de milioane de euro, iar aceasta este fix suma pe care trebuie să o dăm sectorului HoReCa, după ce în toamnă a fost suplimentată Măsura 2 cu 500 de milioane de euro fără sursă de finanțare”, a declarat Năsui pentru Libertatea.
Schema de ajutoare fără finanțare
Prin Măsura 2, Guvernul Orban a aprobat în toamna anului trecut acordarea de granturi pentru capital de lucru companiilor afectate de pandemie.
S-au înscris în total 22.000 de firme, dar banii alocați inițial, 350 de milioane de euro, s-au epuizat în doar 6 minute.
Din cauza scandalului creat, Guvernul Orban a aprobat în luna noiembrie o ordonanță prin care s-au alocat alte 500 de milioane de euro, astfel încât banii să ajungă pentru toate firmele înscrise care se încadrau în condiții. Majoritatea provin din sectorul HoReCa.
Numai că Năsui a declarat încă din aprilie că cele 500 de milioane nu au existat decât pe hârtie, banii nefiind disponibili în realitate.
În bugetul pe acest an, suma prevăzută pentru ajutoarele HoReCa este de un miliard de lei.
Barna: statul român are o „practică învechită” de a acorda gratuit clădiri și terenuri
Declarația lui vine după ce Dan Barna, președintele USR PLUS, a scris pe Facebook zilele trecute că statul român are o „practică învechită” de a acorda gratuit clădiri și terenuri și că aceasta trebuie să înceteze.
Acesta a mai spus că legea nu poate fi susținută.
NEPI acuză că e ajutor de stat
Nu doar statul pierde din acordarea cu titlu gratuit a terenurilor cu pricina.
Fondul imobiliar NEPI Rockastle, care deține mai multe centre comerciale în România, critică legea, spunând că este un ajutor de stat.
Camera de Comerț are un proiect de 2,87 miliarde de euro care ar urma să fie realizat pe terenurile de la Romexpo împreună cu grupul Iulius, patronat de către omul de afaceri Iulian Dascălu.
40 de ani termen pentru realizarea proiectului
Potrivit amendamentelor, prezentate în exclusivitate de Libertatea, Camera de Comerț va primi gratuit cele peste 40 de hectare de teren din nordul Capitalei.
Aceasta are termen 40 de ani pentru a realiza „proiecte de dezvoltare durabilă” pe terenurile respective. Nu se precizează însă ce înseamnă un astfel de proiect.
În cazul în care acestea nu se realizează, atunci terenul revine automat la stat.
Potrivit surselor Libertatea, USR va încerca blocarea legii la Comisia Economică din Senat.
Aceleași surse spun însă că PNL și PSD susțin proiectul.