El susține că a trimis în urmă cu mai mult de 30 de zile o solicitare în baza Legii 544/2001 privind accesul la informații publice în care a cerut informații despre numărul deplasărilor ultimilor doi președinți ai României, Traian Băsescu și Klaus Iohannis, dar și costurile călătoriilor din străinătate.

„Câte au fost? Unde au fost? Câte zile? Cât au costat? Și cu ce aeronavă a plecat? Și dacă a fost o aeronavă închiriată cu ce cost? Domnul Iohannis nu cheltuiește banii lui. Cheltuie banii noștri. Într-o democrație ar trebui să se știe lucrurile acestea. E o minimă transparență. În statul român, însă, nu numai că aceste informații nu sunt pe site, dar se pare că nu le poți obține nici la cerere (așa cum zice legea)”, a spus Năsui.

El a susținut că Administrația Prezidențială i-a transmis că răspunsul va dura, fără să ofere un orizont de timp.

„Oficial, administrația prezidențială mi-a cerut mai mult timp. Citez «este necesar un termen mai îndelungat pentru a analiza informațiile». A trecut și termenul acela mai îndelungat. Adică 30 de zile. Și tot n-au răspuns. Caz clasic pentru statul român. Dar sunt obișnuit. Nu mă dau bătut”, a spus Năsui.

Partidul condus de Cătălin Drulă a depus și un proiect de lege inițiat de Ionuț Moșteanu care asigură transparența cheltuielilor cu deplasările externe ale lui Iohannis, dar a fost respins la Senat și este la Camera Deputaților pe termen nedeterminat. USR a cerut dezbaterea proiectului în procedură de urgență, dar PSD și PNL au respins solicitarea.

Demersurile partidului de opoziție au venit în contextul în care cea mai recentă investigație Recorder a relevat diferențe importante între costurile deplasărilor externe ale șefului statului și cele ale altor lideri europeni, iar Administrația Prezidențială refuză să comunice costurile călătoriilor din străinătate.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News