Cuprins:
Cazul Ionuț Cristache de la Televiziunea Română „a explodat” în urmă cu câteva săptămâni. Pe scurt, emisiunea „România9” a fost mutată de la ora tradițională de difuzare, 21:00, pe un alt tronson orar, de la 17:00. Decizia a aparținut noii conduceri a postului public, care a aprobat noua grilă a TVR.
Politica de programe este atributul factorilor de decizie ai canalului TVR 1, dar şi ai întregii corporaţii. În acest sens, hotărârea a fost luată şi asumată de Comitetul Director al SRTv. Asemenea decizii sunt complexe şi ţin de analiza şi evaluarea unui întreg ansamblu de factori şi circumstanţe
Oficialii TVR, pentru Pagina de media:
Cristache a pierdut prima luptă cu TVR în instanță
Așadar, în noua grilă, Ionuţ Cristache va fi pe post între orele 17:00 şi 18:00, de luni până joi. La ora la care era pe post inițial, de la ora 21:00, pe TVR 1 este difuzată „Tema zilei”, care până acum era o rubrică în timpul Telejurnalului.
Fără să primească niciun fel de lămuriri din partea conducerii postului public, jurnalistul a decis să dea în judecată televiziunea națională. Pe 23 iunie, Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea pe fond, ca neîntemeiată. Unul dintre argumentele reținute de instanță fiind că ora difuzării emisiunii nu este prevăzută în contract.
Jurnalistul a prezentat judecătorilor o declarație extrajudiciară semnată de fostul președinte-director general al TVR, Doina Gradea, în care se arată că „în perioada 27 septembrie 2017-11 mai 2021”, postul public de televiziune a încheiat „zece contracte” cu Ionuț Cristache, „printre care se numără și contractul în vigoare”.
Doina Gradea susține totodată că „voința concordantă a părților a fost aceea ca difuzarea emisiunii să aibă loc la ora 21:00” și că prevederile contractuale referitoare la cotele de rating și audiență „devin obligații imposibil de realizat” în condițiile difuzării emisiunii într-un alt interval orar.
Clauzele din contractul lui Ionuț Cristache
Libertatea a intrat în posesia contractului, care a fost depus la dosar, un document de șase pagini cu mai multe condiții și obligații pe care părțile trebuie să le respecte. Principalul criteriu luat în calcul – audiența.
Conform punctului 3.3 din contract, „dacă la sfârșitul anului 2021, audiența lunară a emisiunii vizată de prezentul contract este îndeplinită, contractul se prelungește pentru încă șase luni prin act adițional. Dacă targetul audienței stabilit în prezentul contract nu este îndeplinit, contractul se renegociază”.
La un alt punct din contract, jurnalistul este informat că trebuie „să respecte întocmai programul stabilit și comunicat de către echipa SRTv”.
Salariul de la TVR: 44.700 de lei brut pe lună
Contractul precizează și suma cu care este renumerat jurnalistul: 44.700 de lei brut lunar. La un calcul simplu, suma brută pe care Cristache o încasează anual este de 536.400 de lei, undeva la 110.000 de euro.
Fiind vorba de un contract pe drepturi de autor, conform informațiilor Libertatea, netul nu este foarte diferit, ușor peste 36.000 de lei pe lună.
În același contract sunt prezente clauze care stabilesc penalizări, dar și bonusuri în funcție de rating:
- pentru asigurarea unui rating mediu lunar al emisiunii sub cota de 35%, agreată, peste media stației, remunerația se va diminua cu 10% din venitul brut;
- pentru asigurarea unui rating mediu lunar al emisiunii mai mare cu 45% peste media stației, remunerația se va majora cu 10% din suma inițială;
- pentru asigurarea unui rating mediu lunar al emisiunii mai mare cu peste 50% peste media stației, remunerația se va majora cu 20%.
În cadrul TVR există o comisie de evaluare care verifică lunar dacă persoanele își îndeplinesc clauzele contractuale. Potrivit informațiilor Libertatea, până acum, Ionuț Cristache și-a bifat clauzele – pe unele le-a și depășit – și a fost remunerat suplimentar, conform contractului.
„Mutarea orei emisiunii la ora 17:00, plecând de fiecare dată dintr-o audiență extrem de mică, de cele mai multe ori din 0,0%, este rețeta prin care TVR va renegocia contractul cu Cristache, care cel mai probabil va fi refuzat și va duce automat la plecarea jurnalistului de la postul public de televiziune”, a declarat pentru Libertatea o sursă din TVR care cunoaște speța.
Contractul se poate rezilia pentru „aprecieri defăimătoare la adresa SRTv”
Contact de Libertatea, Ionuț Cristache a refuzat să facă comentarii pe marginea contractului, clauzelor din el și situației în care se află în acest moment:
Îmi cer scuze, dar nu vreau să comentez absolut nimic. Nu vreau să fac niciun fel de declarație. Sunt destul de vizat în această perioadă, așa că cea mai bună decizie este tăcerea. Vă mulțumesc pentru înțelegere
Ionuț Cristache, moderator TVR:
Contractul jurnalistului specifică, la punctul 7, că „SRTv poate rezilia unilateral contractul, pe baza unei notificări prealabile, fără intervenția instanței judecătorești dacă cedentul face aprecieri defăimătoare la adresa SRTv, a conducerii, produselor, serviciilor sau politicilor de media sau la adresa contractorilor ori subcontractorilor SRTv-ului”.
Care au fost audienţele emisiunii lui Cristache de pe TVR
Audienţa emisiunii realizate de Ionuț Cristache la ora 21:00 era mai mare decât cele înregistrate de staţii precum Realitatea, Digi 24 sau B1, dar mult sub România TV şi Antena 3. Petre Barbu, contributor Libertatea, scria pe 11 iunie despre audiențele emisiunii:
- emisiunea „România9” a înregistrat o audienţă generală de 151.000 de telespectatori pe minut, ceea ce înseamnă un rating de 0,9%;
- ca o comparaţie, emisiunea a avut mai mult public decât Realitatea Plus (110.000 de telespectatori pe minut), Digi 24 (99.000) şi B1 TV (56.000). Dar a fost sub România TV (513.000) şi Antena 3 (403.002);
- iar pe acelaşi interval, marile televiziuni generaliste erau la mare distanţă: aproape 1,6 milioane la Pro TV şi la Kanal D şi peste 1,3 milioane la Antena 1.
Petre Barbu mai nota că pe tronsonul 17:00-18:00, audienţa TVR-ului a fost de 222.000 de telespectatori pe minut, la nivel naţional. Mai mare decât cea a emisiunii moderate de Cristache la ora 21:00.
Dar și că datele de audienţă arată că TVR 1 are între 17:00 şi 18:00 rating mai mic decât România TV şi Antena 3. Cele mai urmărite posturi în acel tronson orar sunt Antena 1 (cu Acces Direct şi 1,2 milioane de români pe post) şi Pro TV (cu Ştirile de la ora 17:00, care adună 875.000 de telespectatori).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro