Cuprins:
Noile analize antropologice arată însă că rămășițele aparțin unui băiat între 11 și 14 ani, care suferea de tulburări de dezvoltare patologice. Genele sale indică o origine în Italia sau Sardinia.
Arsinoe a fost ucisa in anul 41 inainte de Hristos din ordinul Cleopatrei si al lui Marc Antoniu pentru a elimina o potentiala rivala la tron.
Descoperirea craniului în 1929
Arheologul austriac Josef Keil și colegii săi au descoperit un sarcofag plin cu apă în ruinele magnificului «Octogon» din Efes. În interior au găsit un schelet complet, din care Keil a luat doar craniul. Inițial, el a presupus că aparținea unei femei de aproximativ 20 de ani.
Craniul a ajuns la Viena, unde în 1953 Josef Weninger a publicat un articol cu fotografii și măsurători. El a concluzionat de asemenea că aparținea unei tinere femei din aristocrația antică.
Ipoteza Arsinoe IV
Datorită unor similitudini arhitecturale și faptului că Arsinoe IV a fost ucisă la Efes în jurul anului 41 î.Hr., în 1990 a apărut ipoteza că aceasta ar fi fost înmormântată în magnificul mormânt din Efes.
Noile analize științifice
Echipa de la Universitatea din Viena a folosit metode moderne de antropologie și arheologie pentru a analiza craniul. Acesta a fost scanat prin tomografie computerizată și s-au prelevat probe pentru determinarea vârstei și statusului genetic.
Datarea indică o perioadă între 36 și 205 î.Hr., compatibilă cu data morții lui Arsinoe IV în 41 î.Hr. Însă analizele genetice au adus o surpriză majoră.
«În teste repetate, atât craniul cât și femurul au arătat clar prezența unui cromozom Y – cu alte cuvinte, un bărbat», explică Gerhard Weber, conform Science Daily.
Astfel, noile descoperiri infirmă ipoteza că rămășițele ar aparține lui Arsinoe și deschid noi întrebări despre identitatea tânărului înmormântat în magnificul mormânt din Efes.