Jurnalista Libertatea Adriana Nedelea a vorbit, astăzi, cu experții în domeniu despre fenomenele meteo extreme care amenință Capitala și o bună parte din țară, în perioada următoare. Aceștia au explicat de ce trebuie să ne mai așteptăm la fenomene meteo extreme, inclusiv tornade, și în cât timp poate fi emisă o atenționare pentru acest tip de fenomen meteo extrem.
În timpul emisiunii de azi după-amiază, la „Adriana Nedelea LA FIX”, Roxana Bojariu, expert climatolog ANM, a explicat de ce mai pot apărea tornade în România și de ce nu pot fi atenționate cu mai mult timp înainte, în comparație cu fenomenele la scară mai mare.
„Aceste tipuri de fenomene sunt obisnuite pentru că lunile mai si iunie, chiar si iulie sunt printre cele mai instabile, climatic vorbind, din lunile anului. Numai că intensitatea acestor fenomene ne pune pe gânduri, faptul că avem amplitudine atât de mare, în cazul manifestărilor de furtună, inclusiv acea tornadă din 30 aprilie, este într-adevăr ceva deosebit”, a explicat ea.
Expertul climatolog al ANM a afirmat că există explicații individuale, dar și un fond statistic care arată că, în general, unele dintre fenomenele extreme au început, în ultimii ani, ultimele decenii, comparate cu deceniile precedente, să își modifice frecvența și intensitatea, în sensul amplificării lor.
„Explicații punctuale sunt legate de caracteristicile de transfer a căldurii și umidității între centrii de influență de la nivelul sectorului Altlantic-European și avem, de exemplu, treceri ale ciclonului mediteranean. În același timp, avem și acest transport de aer arctic, care deja s-a manifestat puternic în vestul și centrul Europei, dar începe să ne influențeze și pe noi.
Această combinație creste gradul de instabilitate atmosferică, adică favorizează formarea furtunilor. Acestea, daca sunt puternice, au manifestari inclusiv de tipul precipitațiilor foarte abundente, a episoadelor de grindină, dar în cazul cel mai deosebit chiar apariția de tornade. Dar nu orice furtună puternică ajunge la tornadă, doar 10% dintre ele ajung în acest stadiu”, a spus Roxana Bojariu, la „Adriana Nedelea LA FIX”.
Climatologul a avertizat că trebuie să ne mai așteptăm la asemenea fenomene meteo extreme, deoarece intrăm în cea mai instabilă perioadă a anului, climatic vorbind, dar amplitudinea instabilității este cea care ne pune pe gânduri.
„Ar putea fi pusă în legătură cu încălzirea globală, pentru că este cea care acționează asupra ingredientelor care formează instabilitatea. Aceste transferuri de aer cald și rece, pe directia nord-sud, dar și transportul de umezeală puternic și vecinătatea Mării Negre, care este o sursă suplimentară de umiditate, ceea ce favorizeză astfel de amplitutdini mari a fenomenelor extreme”, a adăugat ea.
Vor mai fi văzute tornade în România?
Climatologul ANM a precizat tornadele sunt fenomene de scală foarte fină, în sensul că pot să aibă traiectorii pe 1 km sau zeci de km, un ciclu de viață de la câteva minute la zeci de minute, iar circumferința lor poate să fie de câteva sute de metri.
„Așa ceva nu poți să prognozezi, ci doar ingredientele care îți favorizează generarea lor. Există probabilitatea să se mai formeze tornade, însă ele pot fi atenționate cu mult mai puțin timp înainte decât fenomenele de scară mai mare, a încheiat Roxana Bojariu.
Și specialistul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, care în prezent este cercetător la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică, a explicat pentru ziarul Libertatea cum se poate produce o nouă tornadă în România: „Oricând se poate forma o nouă tornadă în România: Populația trebuie pregătită, să știe cum să se ferească”
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două coduri galbene de instabilitate atmosferică. Vor fi ploi torenţiale, vijelii, grindină şi temperaturi scăzute, în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în București.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro