Lucrările la Clinica de Mari Arși au fost finalizate în decembrie 2016, într-o primă fază fiind terminate trei saloane din cinci, investiție suportată de Consiliul Județean Timiș. De atunci s-a tot așteptat după aparatura medicală, care urma să fie trimisă de Ministerul Sănătății.
Trei ani mai târziu, Clinica de Mari Arși din Casa Austria din Timișoara, prima de acest fel din România, poate fi folosită.
Vezi pe Libertatea filmarile secrete de la incendiul din Colectiv!
Ministrul Sănătății a spus chiar că cele trei boxe sunt chiar mai moderne decât multe de peste hotare.
„În sfârșit avem un centru pentru mari arși care poate să trateze acest pacient în condiții absolut optime pentru patologia aceasta. Am văzut centre din străinătate și sunt atât de mândră că acest centru este identic și poate chiar la un nivel superior. Este foarte important că începând de mâine acest centru va putea să primească pacienți, că are medici și personal pregătit pentru a putea trata acest tip de pacient. ”, a spus Sorina Pintea.
Este o zi istorică. Practic, sunt primele paturi care corespund cu adevărat tututor standardelor.
Sorina Pintea
Saloanele pot fi utilizate și ca săli de operație, a spus managerul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina.
„Pentru mici intervenții, aceste săli pot fi utilizate. Dispun de toată aparatura necesară inclusiv de aparat de anestezie. Pacientul poate să fie intubat și se pot executa lucrări de mici intervenții”, a explicat el.
Doar trei saloane din cinci funcționale
Investiția la Clinica de Mari Arși din Timișoara se ridică la 5 milioane de euro. Consiliul Județean Timiș a făcut lucrări de aproape 1,5 milioane de euro, în timp ce ministerul a cumpărat aparatură medicală de 3,5 milioane de euro, prin Banca Mondială.
Începând de joi cele trei boxe vor funcționa, pentru altele două se așteaptă încă recepția lucrărilor suplimentare executate de CJ Timiș.
Directorul Spitalului Județean spune că în câteva săptămâni vor funcționa și celelalte două saloane, în lucrările suplimentare care s-au făcut fiind inclus și un generator de curent.
„Boxele sunt gata, ele sunt finalizate ca și celelalte trei, doar că aceste lucrări suplimentare au fost obligatorii a fi executate, pentru că este vorba despre un generator care asigură curentul în caz de probleme în acest corp de clădire. De asemenea, o altă achiziție de la minister, prin Banca Mondială, unitatea de sterilizare. Acestea nu au putut fi executate în același timp cu celelalte”, a explicat Craina.
Clinica de Mari Arși din Iași așteaptă vizita ministrului Sănătății
Un al doilea centru de tratare a marilor arși va fi inaugurat zilele acestea și la Iași. „Centrul din Iași nu are absolut nicio problemă, așteaptă o avizare de structură de la Ministerul, Sănătății, adică certificarea faptului că este o unitate de arși, dar și acolo acea hârtie este cumva trimisă”, a declarat Pintea care a spus că acest centru va fi inaugurat ”Luni sau marți, când voi merge acolo”.
În prezent, în spitalele din România sunt 15 paturi pentru mari arși, dintre care în București sunt 6 la Spitalul de Arși, 6 la Spitalul Floreasca, unu la Spitalul Bagdasar-Arseni, iar la Brașov sunt 2.
La inaugurarea centrului din Timișoara, ministrul Sorina Pintea a amintit și de tragedia de la Colectiv. ”Este o zi istorică din multe puncte de vedere. S-a întâmplat să fie acum, în 9 octombrie, trebuia să fie în 26 septembrie, dar nu am putut fi prezentă. Sunt zile premergătoare comemorării incendiului de la Colectiv. Eu personal sunt bucuroasă că s-a întâmplat să fie acum, pentru că cei care au trecut prin acea tragedie meritau un semn, că se poate”, a spus ministrul.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Inițial, centrul de la Timișoara trebuia să aibă patru paturi, au ajuns cinci printr-o extindere.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro