- Schema a fost creată de teologul Virgiliu Gheorghe, copatron al clinicii, care nu are pregătire medicală, este un promotor al pseudomedicinei și un adept al mișcării antivacciniste.
- Reprezentanții clinicii spun că nu cunosc schema de pe site și nu tratează pacienți cu COVID. De asemenea, își declină responsabilitatea, clamând că îndrumarul are „scopuri educaționale”.
- ImunoMedica este aceeași clinică despre care Libertatea scria în 2019 că tratează bolnavii de cancer cu vâsc și promovează terapii care nu sunt validate științific.
Clinica privată ImunoMedica nu tratează pacienți COVID, însă are pe site o schemă de tratament pentru COVID-19, care propune combinarea unor suplimente alimentare și medicamente din protocoalele oficiale cu antivirale și antibiotice controversate, despre care specialiștii spun că nu aduc beneficii în vindecarea bolii.
Tratamentul e propus de Virgiliu Gheorghe, care se recomandă doctor biofizician și care este copatronul clinicii, alături de Gigi Becali.
Pe lângă schema de tratament, clinica propune și două programe terapeutice care vizează COVID-19: prevenție și terapie post-boală. De altfel, când reporterii Libertatea sună la clinică pentru a pune întrebări despre schema de tratament, operatoarea se arată contrariată.
Ce tratament COVID? Noi facem anumite terapii pentru întărirea imunității și pentru refacere, adică înainte și după COVID. Nu știu ce tratament este pe site, eu vă spun realitatea din clinică: nu tratăm pacienți cu COVID. Toată lumea înțelege aiurea și ciudat, dar noi nu tratăm COVID la clinică și nici nu dăm pastile.
Operatoare clinica ImunoMedica:
Reporterii Libertatea au făcut solicitări către clinică atât în scris, cât și telefonic. Pentru că nu au obținut niciun răspuns, s-au deplasat la sediul unității medicale, din strada Virgiliu, nr. 81, pentru a discuta cu managerii, însă aceștia nu au dorit să poarte discuții față în față.
Propune combinarea antibioticelor
Deși operatoarea clinicii susține că nu are cunoștință de tratament, acesta e publicat pe site în rezumat și cu link către un îndrumar de peste 100 de pagini, intitulat „COVID-19: Opțiuni terapeutice pentru fiecare stadiu al bolii”.
Aici, Virgiliu Gheorghe propune soluții alternative pentru tratamentul anti-COVID cu substanțe interzise în UE sau care și-au dovedit ineficiența în vindecarea infecției.
Organizația Mondială a Sănătății și FDA din Statele Unite recomandă explicit medicilor să nu prescrie medicamente antivirale și antibiotice, atât timp cât nu există o suspiciune de infecție bacteriană. Și pe site-ul Ministerului Sănătății există această mențiune: „Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul”.
Însă clinica ImunoMedica îndeamnă pacienții să folosească chiar antibiotice combinate.
Virgiliu Gheorghe argumentează în îndrumar că acestea „pot fi extrem de eficiente, fie prin mecanismul antibacterian, fie prin alte mecanisme încă neelucidate”.
Azitromicina și Doxiciclina nu trebuie folosite pentru persoanele suspecte sau confirmate cu COVID, a transmis, la începutul anului, Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie.
Gheorghe le recomandă pe ambele. „Doxiciclina este utilă în prevenirea și tratamentul formelor severe de boală, mai ales în combinație cu Ivermectina”, scrie el.
În cazul Azitromicinei, precizează totuși că studiile demonstrează că este foarte puțin eficientă, însă insistă că administrată împreună cu Plaquenil (Hidroxiclorochină) are efecte benefice.
Profetul Arbidolului și Ivermectinei. „Au un păcat: sunt foarte ieftine”
Virgiliu Gheorghe este un promotor al unor medicamente controversate, precum Arbidolul și Ivermectina, care au fost scoase din protocoalele oficiale de tratament pentru COVID-19.
Acesta afirmă că Umifenovir, mai cunoscut ca Arbidol, este „cel mai eficient în supresia replicării virale”, iar Ivermectina este „cel mai promițător medicament antiviral”.
Într-un interviu acordat site-ului Familia Ortodoxă, acesta le apără beneficiile, fără argumente, respingând opinia științific acceptată că nu sunt eficiente în tratarea COVID-19.
„Marea vină a Ivermectinei, Arbidolului și Plaquenilului este aceea că sunt foarte eficiente. Mai au un păcat cele două medicamente (Arbidol și Ivermectină, n.r.): sunt foarte ieftine, de aceea nu pot fi tolerate de industria pharma sau de colaboratorii lor din domeniul sănătăţii”, declară Virgiliu Gheorghe, făcând aluzii la o potențială conspirație între autorități și companiile farmaceutice, fără să aducă vreo dovadă în acest sens.
Un medicament rusesc, neaprobat în UE, adus de Becali
În îndrumarul de pe site-ul ImunoMedica, Gheorghe scrie că Arbidolul este „un medicament anticoronavirus”, deși a apărut în urmă cu 30 de ani în Rusia, pentru tratarea gripei. Arbidolul nu este aprobat în Uniunea Europeană, iar în România nu se comercializează.
Arbidolul e vândut în spațiul ex-sovietic, în state precum Belarus și Ucraina. Medicamentul ajunge în țară prin persoane care îl cumpără din Rusia și Republica Moldova.
Gigi Becali a declarat că a cumpărat 100.000 de pastile, chiar prin intermediul clinicii sale, ImunoMedica, pe care le-a donat unor spitale. Cu o altă ocazie, magnatul a comentat că deține o fabrică în Otopeni, unde poate produce acest medicament: „La clinica mea am luat aprobare să fabric Arbidol. Ei îți dau aprobare să fabrici, dar strict pentru pacienții mei, nu îți dau voie să pui pe piață”, a spus Becali la Antena 3.
Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a recunoscut că a procurat medicamentul de la „o doamnă care le aduce din Moldova”.
Arbidolul, pe lista antiviralelor „cu activitate nedemonstrată”
În mai 2020, Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru includea Arbidolul în protocolul de tratament al pacienților cu COVID, recomandat pentru formele ușoare și medii. Efectele sale nu sunt certe, iar unii medici au declarat că au fost mulțumiți de rezultate, însă nu recomandă automedicația.
După un an, în aprilie 2021, Ministerul Sănătății a inclus Arbidolul în lista antiviralelor „cu activitate insuficient demonstrată/ nedemonstrată”, alături de Ivermectină.
Pe 29 octombrie 2021, Comisia de Boli Infecțioase din cadrul Ministerului Sănătății a reconfirmat că Arbidolul nu trebuie să facă parte din tratamentul infecției cu SARS-CoV-2.
Ivermectina nu e un leac-minune, avertizează specialiștii
Invocând mai multe studii, Virgiliu Gheorghe pledează și pentru Ivermectină, care este folosită doar în medicina veterinară. În România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține Ivermectină, sub formă de cremă.
Medicamentul antiparazitant a fost promovat în mai multe țări drept un „leac-minune” împotriva coronavirusului, în timp ce autoritățile sanitare din SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană au declarat că sunt insuficiente dovezi pentru a-l folosi în tratarea COVID-19.
Într-un amplu articol, intitulat „Cum a creat pseudoștiința un medicament «miracol» anti-COVID”, BBC arată că există erori grave în cele mai multe dintre studiile pe care se bazează promotorii medicamentului. Și Ministerul Sănătății din România a transmis avertismente cu privire la utilizarea Ivermectinei în tratarea COVID.
Cu toate acestea, în textul publicat de ImunoMedica, pacienții sunt îndrumați să ia doze mici de Arbidol, Ivermectină sau Plaquenil cu zinc, nu doar pentru tratarea COVID-19, ci și pentru a preveni îmbolnăvirea.
Hidroxiclorochina tratează malaria, nu COVID
Plaquenilul, cunoscut și sub denumirea de Hidroxiclorochină, este recomandat de Virgiliu Gheorghe pentru că susține că ar avea „o acțiune foarte puternică în COVID-19”, mai ales în combinație cu zincul.
La începutul pandemiei, medicamentul a fost folosit în protocoalele de tratamente din întreaga lume, însă ulterior au apărut studii clinice care demonstrează că reduce puţin sau deloc mortalitatea pacienţilor cu COVID-19 spitalizaţi, iar efectele adverse nu sunt de neglijat.
Hidroxiclorochina a fost dezbătută mai ales în 2020, după ce președintele Trump o promova public, în ciuda recomandărilor medicilor. Medicamentul a fost utilizat în ultimii 70 de ani pentru a trata malaria și afecțiunile reumatice.
Gargară și țuică naturală
O altă idee controversată din îndrumarul lui Virgiliu Gheorghe este nebulizarea și gargara cu diverse substanțe, pentru a preveni transmiterea virală. Acesta susține că se pot face nebulizări repetate cu albastru de metilen, cu soluție de argint coloidal sau cu apă oxigenată.
Consideră și că folosirea unor uleiuri esențiale din plante „ajută mult în COVID-19”, pentru că ar avea proprietăți antiinflamatoare și antivirale.
Un alt leac la care ar trebui să apeleze pacienții, conform indicațiilor lui Virgiliu Gheorghe, este alcoolul de 40 de grade. Pacienții pot respira aburii de țuică naturală sau bitter, pot face gargară sau chiar pot consuma alcoolul în doze mici, de mai multe ori pe zi.
ImunoMedica nu-și asumă responsabilitatea tratamentului pe care îl propune
Îndrumarul se încheie însă cu o declinare a responsabilității. După ce prezintă în detaliu pașii de tratament, pe ultima pagină, în litere mici, este scris:
„Acest material nu este conceput și nu oferă diagnostic profesional. Informațiile prezentate privind terapia COVID-19 sunt numai în scopuri educaționale. Ele reprezintă concluziile unui demers pur științific, bazat pe o vastă literatură de specialitate, mai ales cercetări în domeniul terapiei COVID-19 din ultimele luni”.
„Clinicii ar trebui să i se ridice autorizația”
Consultat de Libertatea, doctorul Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, spune că schema concepută de Virgiliu Gheorghe este periculoasă pentru pacienți, atât pentru că folosește medicamente ineficiente, cât și pentru că susține automedicația.
După părerea mea, clinicii respective ar trebui să i se ridice autorizațiile de funcționare. Și-a prezentat în public nivelul de incompetență.
Dr. Cristian Apetrei:
„Când citesc această schemă de tratament, îmi vine în minte un singur cuvânt: demență. Este nedeontologic și incorect medical să afișezi schemele de tratament administrate bolnavului. Un astfel de gest aduce cu sine riscul automedicației, ceea ce, în cazul unei afecțiuni care are potențial letal pentru pacient, este extrem de periculos”, continuă acesta.
Specialistul explică faptul că automedicația întârzie tratamentul adecvat și eficient primit în unitățile medicale specializate.
„Pacienții riscă să rateze fereastra de eficiență a antiviralelor și să ajungă la spital în stare gravă, dincolo de posibilitățile de intervenție eficientă”, avertizează medicul.
Medicamente ineficiente, cu multe reacții adverse
Dr. Cristian Apetrei susține că Arbidolul, Ivermectina și Hidroxiclorochina trebuie evitate, pentru că și-au dovedit ineficiența în tratarea COVID-19 și au numeroase efecte secundare.
„Din toată lista prezentată, doar Arbidolul ar putea fi considerat un antiviral. Dar sunt foarte puține studii privitoare la eficacitatea Arbidol în COVID și dintre acestea, un singur trial clinic serios, care nu raportează niciun efect pozitiv pentru bolnavul de COVID-19. Dar raportează o frecvență a efectelor secundare la unul din șapte pacienți. Spre comparație, frecvența efectelor secundare la vaccin este de unu din 100.000”, explică medicul.
Acesta atrage atenția că Ivermectina este un antiparazitar, despre care chiar producătorul, compania Merck, a comunicat că nu ar trebui folosit pentru COVID-19. În ce privește Hidroxiclorochina, medicul Apetrei comentează: „A produs o mare controversă și toate instituțiile serioase care au studiat-o au raportat lipsa de eficiență și mai ales riscurile de reacții adverse”.
Ministerul Sănătății menține confuzia
Însă medicul este de părere că și Ministerul Sănătății are o responsabilitate în a reglementa folosirea Arbidolului și Ivermectinei, care încă se află în protocolul oficial, la categoria „alte antivirale”, după cum semnala și publicația PressOne.
Trebuie corectat imediat. Însă acest fapt sugerează o singură concluzie posibilă: că Ministerul Sănătății are specialiști cu un nivel de pregătire medicală comparabil cu cel al lui Gigi Becali.
Dr. Apetrei:
Libertatea a solicitat un punct de vedere și de la Ministerul Sănătății, cu privire la activitatea clinicii ImunoMedica. Atunci când vom primi răspunsul, îl vom publica.
Editoriale și medici antivaccin
Tot pe site-ul clinicii există mai multe texte în care se aduc argumente împotriva vaccinării, promovând idei precum: „Vaccinarea poate transforma COVID-19 într-o armă biologică de distrugere în masă”, „Serurile sunt experimentale”, „Nu știm dacă vaccinurile vor salva vieți sau dacă vor opri răspândirea virusului” etc.
Într-unul dintre texte se subliniază că există alternative la vaccinare, iar printre acestea se menționează tratamentele cu Hidroxiclorochină și Ivermectină. Articolele antivaccin nu sunt asumate cu nume.
Unul singur este semnat de Ana Gheorghiu, căreia nu-i este indicată funcția și nici nu figurează ca angajată pe site-ul clinicii.
Clinica are 13 medici angajați, dintre care trei – Laurențiu Broscaru, Mihaela Soare-Constantin și Anca Nițulescu – s-au opus public vaccinării obligatorii, atât în rândul populației, cât și al medicilor.
În octombrie 2021, Virgiliu Gheorghe și Anca Nițulescu au semnat, alături de mai multe persoane, un manifest în care îi acuză pe „unii medici și specialiști că și-au uitat menirea, promovează vaccinarea în masă, au permis și încurajat campanii de inoculare a unor seruri experimentale pentru care nimeni nu-și asumă vreun risc”.
Cine este Virgiliu Gheorghe
Numele real al lui Virgiliu Gheorghe este Virgiliu George Vlăescu. Deși este citat ca medic pe unele site-uri, acesta nu are pregătire medicală. Și-a obținut doctoratul în 2010, de la Universitatea Aristotel din Salonic, cu dizertația „Televiziunea și tehnologia video, ca agent de modelare a moralei omului modern. Abordare etică și pastorală”.
Apropiat al Coaliției pentru Familie, e autorul unor cărți precum „Efectele televiziunii asupra minţii umane“ şi „Pornografia, maladia secolului XXI“.
Virgiliu Gheorghe se recomandă și vicepreședinte al Institutului pentru Cercetări Psihosociale și Bioetică. Totuși, această instituție nu aparține vreunui for de cercetare din România. În schimb, apare în registrul fundațiilor, fiind înființată chiar de Vlăescu Virgiliu-George, în anul 2015. Așa-zisul institut nu oferă public date de contact, cu excepția unei adrese fizice. Fundația a fost înființată cu obiectivul de a realiza „activități de cercetare-dezvoltare și cercetare aplicativă, precum și promovarea educației, sănătății populației, a calității vieții și a adevărului științific”, după cum apare înscris în registrul național.