Un an mai târziu, interpretul de muzică populară Petrică Mîțu Stoian ieșea tușind sânge de pe ușa aceleași clinici și avea să moară câteva ore mai târziu pe secția ATI a Spitalului Județean Reșița. Reprezentanții clinicii Nera fac mai multe precizări într-un comunicat despre tratamentul primit de Petrică Mîțu-Stoian și starea acestuia la sosirea în clinică.

Dr Pavel Chirilă

Dr. Pavel Chirilă, cunoscut ca „părintele homeopatiei românești” și membru al Coaliției pentru Familie, stă la intrarea în camera hiperbarică a Clinicii Nera. Din spate, la o distanță regulamentară de un metru jumătate, se află mai mulți decidenți. 

E o imagine din 15 octombrie 2020, publicată de jurnaliștii locali de la Caraș Online, când la inaugurarea Clinicii Nera, care se prezenta la acel moment drept un spațiu clinic de recuperare pentru pacienții oncologici aflați în stadii incipiente ale bolii, au participat trei miniștri liberali: Ion Ștefan, de la Dezvoltare și Lucrări Publice, Nelu Tătaru, de la Sănătate și Marcel Vela, de la Interne. 

Fotografie via Jurnalul de Caraș Severin

La recepția lucrărilor a participat și șefa Companiei Naționale de Investiții (CNI), Manuela Pătrășcoiu, primarul Reșiței și prefectul de Caraș-Severin.

Asta pentru că CNI a investit 17,1 milioane de lei, adică undeva la 3,5 milioane de euro, în construcția a trei clădiri pentru cazarea pacienților oncologici și a unei alte clădiri în care este amenajată camera hiperbarică a Clinicii Nera.

„Pot să observ aici un centru complex de tratare a patologiei oncologice. Consider că este un exemplu de urmat pentru toate județele din țară. Vă asigur că și de acum încolo, în toate demersurile pe care le inițiați o să aveți sprijinul Ministerului Sănătății”, a declarat atunci Nelu Tătaru, potrivit Radio Reșița

Reporterii postului public de radio au fost și implicați într-o campanie de strângere de fonduri pentru dotarea departamentului de dieto-terapie din cadrul clinicii deschise în munți de dr. Pavel Chirilă. 

De la recuperare oncologică la tratarea sechelelor post-Covid

Pe 16 decembrie 2020, la două luni după inaugurarea cu fast a clinicii private, se anunță deschiderea pentru „internări și tratament” a camerei hiperbare, adăpostită într-o clădire ridicată din bani publici de la Ministerul Dezvoltării.

Asta deși, la acel moment, clinica nu avea încă certificare pentru recuperare medicală de la Ministerul Sănătății. De fapt, certificarea avea să o obțină abia în vara lui 2021.

Dar, cu câteva zile înainte de sfârșitul anului trecut, clinica deja anunța că „cea mai performantă cameră hiperbarică” nu reprezintă ultima tehnologie doar pentru recuperarea oncologică, cât și pentru pacienții care au rămas cu sechele post-Covid.

„Leziunile pulmonare provocate de Covid-19 se recuperează în foarte scurtă vreme prin terapia cu oxigen sub presiune. La Clinica Nera te așteaptă cea mai performantă cameră hiperbară din România și singura din zona Banatului. Terapia hiperbară te scutește de medicamente, sensibilitate crescută la afecțiuni ale plămânilor (condiție post-covid) și elimină starea de oboseală constantă”, se arată într-o postare făcută pe 28 decembrie 2020 de Clinica Nera.

Trei luni mai târziu, clinica spunea că în camera hiperbarică s-au tratat deja 300 de pacienți pentru care „leziunile pulmonare provocate de Covid 19 aparțin trecutului. Acum ei se pot bucura de o viață plină de vitalitate”. 

Unul dintre cei care apelase la acest tratament pentru sechelele lăsate în urmă de infecția cu noul coronavirus a fost chiar doctorul Pavel Chirilă. 

Costul terapiei în camera hiperbarică: 400 de lei pentru fiecare ședință.

Petrică Mîțu Stoian

Ce s-a întâmplat cu Petrică Mîțu Stoian

Pe 5 noiembrie 2021, interpretul de muzică populară Petrică Mîțu Stoian, în vârstă de 61 de ani, intra pe ușa clinicii private să beneficieze de același tratament de recuperare ca dr. Chirilă. 

Artistul avusese fără să știe Covid. O radiografie de rutină a dezvăluit urmele lăsate de boală pe plămânii săi, așa că a decis să meargă pentru recuperare la Clinica Nera, așa cum relatează jurnaliștii locali de la Express de Banat.

Reprezentanții clinicii afirmă că artistul a fost consultat în cursul după-amiezii, iar la consultația preliminară s-au constatat valori în limite normale ale parametrilor fiziologici pentru a urma o terapie cu oxigen hiperbaric. În prima zi a făcut o ședință preliminară, care să testeze reacțiile organismului său la condițiile din camera hiperbarică.

Starea cântărețului a fost bună în toată această perioadă, au transmis reprezentanții clinicii.

Dar spre dimineață a început să tușească sânge și a fost chemată o ambulanță care l-a transportat inițial la Spitalul Orășenesc Oravița, scrie Express de Banat.

A murit chiar sâmbătă, 6 noiembrie, la câteva ore după ce s-a reușit transferarea sa de la Oravița la secția ATI a Spitalului Județean Reșița. „Domnul a venit la Clinica Nera să facă terapie hiperbară post-COVID, din păcate a dezvoltat o bronhopneumonie care a fost mult mai amplă decât trebuie și a decedat în urma unui șoc septic”, a declarat dr. Cosmin Librimir, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Reșița, care a precizat că interpretul ar fi fost vaccinat cu schema completă, potrivit Agerpres.

Două zile mai târziu, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița au anunțat deschiderea unui dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian.

Reacția clinicii Nera

Într-un comunicat de presă transmis în ziua deschiderii dosarului penal, reprezentanții Clinicii Nera susțin că interpretul de muzică populară nu a apucat să facă niciuna din cele 15 ședințe de terapie prescrise de medic. Însă, confirmă faptul că „a urmat procedura de testare la presiune și oxigen”, potrivit News.ro

De asemenea, în același comunicat, clinica privată precizează că peste 600 de pacienți au fost tratați în ultimul an în camera hiperbarică de la Sasca Montană.

O zi mai târziu, un alt pacient a ajuns în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe din Reșița după o cură de recuperare cu oxigen sub presiune la Clinica Nera.

Bărbatului de 40 de ani, care suferea de sechele post Covid, i s-a făcut rău în timpul primei ședințe în camera hiperbarică și a fost diagnosticat de medicii reșițeni cu pneumotorax, o afecțiune gravă care implică acumularea de aer în spațiul dintre plămâni și peretele toracic. Ulterior, pacientul a fost transferat la Timișoara.

 
 

Urmărește-ne pe Google News