„Bună! Astăzi, 3 iunie, stau la coadă, la clinica Biomedica Târgoviște pentru fișa medicală necesară reînnoirii permisului. Își desfășoară activitatea asta fără programări, cheamă oamenii începând cu ora 12.00, respectiv 16.00. Se intră în grupuri de câte 10-12 persoane pentru fiecare cabinet în parte și se așteaptă lângă ușa cabinetului pe un hol de aproximativ 1 metru lățime, scaun lângă scaun”, se arată într-un mesaj primit de Libertatea.
Contactat de ziar, administratorul clinicii Biomedica, medicul Dumitru Săvoiu, neagă acuzația referitoare la aglomerația din interiorul clinicii, dar susține că nu se pot face programări.
„Cred că suntem singurii care suntem foarte bine organizați. La noi, lumea stă în afara clădirii și activitatea noastră pentru fișa auto se desfășoară la parter, etajul unu și etajul doi. Așa sunt dispuse cabinetele. La parter, pentru această activitate sunt funcționale numai două cabinete. Sala de așteptare este foarte generoasă, o accesează pe bază de bon de ordine primii patru-cinci pacienți, în condițiile în care se respectă distanța de doi metri. Sala de așteptare de la parter este de 40 de metri pătrați și nu stau 10 persoane – unul dintre ei intră în cabinet, rămân nouă. La etajul unu avem 15 metri pătrați, iar la etajul 2 sunt dispuși un scaun, da, un scaun, ba”, a explicat Săvoiu.
„Noi nu putem să refuzăm un pacient, este în interesul nostru să avem activitate”
El spune că, deși nu se fac programări, li se dă bon de ordine și „mai mult de 30 pe zi nu sunt”.
„Noi nu putem să refuzăm un pacient, este în interesul nostru să avem activitate. Dacă ei aleg clinica noastră, înseamnă că se face treabă ca lumea”, spune el.
Săvoiu spune că a mai avut plângeri în trecut, dar, în opinia lui, persoanele care se plâng de aceste condiții au nevoie de examinare psihiatrică.
„Nu e prima persoană care face o astfel de remarcă, însă pe aceste persoane, de regulă, le expertizăm și psihologic, psihiatric – nici nu ar trebui să treacă testele de psihiatrie. Dacă ai un comportament agitat, nerăbdător, înseamnă că așa te comporți și la volan. De regulă, eu când sunt acolo le spun fetelor să treacă, înainte de psihiatrie, pe la psiholog. S-a întâmplat să pice testul. Ne-a venit, de exemplu, o pacientă de la o altă clinică, nemulțumită că era cu mama ei și trebuia să i se dea prioritate. A trecut de psihiatrie fără să știe psihiatra că ea a vociferat afară. S-a dus o asistentă, i-a spus doctoriței, doctorița a chemat-o din nou, i-a șters acolo unde trecuse „apt” și a trecut „inapt”. A cerut să vină cu o altă expertiză din altă parte, dată de psihiatru și de psiholog. Într-adevăr, cucoana aceea avea tulburări de comportament”, a povestit Săvoiu.
Nu se pot face programări pentru că „medicii se perindă”
El a explicat și de ce nu se pot face programările – pentru că medicii „se perindă”.
„Ar fi avut pretenția (n. r. – persoana care a contactat Libertatea) să fie programată la ora cutare, să vină și să intre. Nu se poate așa ceva. Doctorii nu vin toți odată, este un interval, de la 12 la 15, în care doctorii se perindă. La 12 erau numai doi doctori, la 12 și jumătate a venit neurologul, la unu fără un sfert a venit internistul… Vin eșalonați. Persoana ar fi vrut programare la 12 – mă duc la interne la 12, la 12.10 la psihiatru… Așa ceva nu se poate în sistem privat, numai dacă ai doctorii tăi. La fișe auto nu se poate lucra cu programare, ai câte solicitări ai”, a conchis el.
Sorin Stoica, directorul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, nu a putut fi contactat pentru o reacție până la ora publicării acestui articol.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro