Un pacient, contact direct al unei persoane infectate şi cu mici semne de răceală a sunat să se testeze pentru COVID-19 la mai multe clinici din Bucureşti. Majoritatea l-au refuzat, însă nu toate.
Cititorul Libertatea a trimis răspunsurile la fiecare call-center, iar ziarul a mers mai departe.
Cazul arată cum fiecare clinică dă propria interpretare reglementărilor privind metodologia naţională de testare.
E adevărat că protocolul cere contacților direcți să stea acasă, dar tuturor, și celor asimptomatici
Clinicile care refuză, printre ele Sanador şi Sante, spun că protocolul naţional cere ca aceste categorii de pacienţi să fie carantinaţi acasă şi testaţi de DSP – ceea ce este adevărat.
Însă acelaşi protocol spune că şi contactele directe asimptomatice trebuie să rămână la domiciliu. Dar pe aceştia clinicile Sante şi Sanador i-ar testa.
La alte clinici, precum Regina Maria, sunt primiţi la testarea la cerere inclusiv contactele directe simptomatice, deci toate categoriile de pacienţi, fără discriminare.
Medicii spun că oamenii ajung la spital târziu, în absența rezultatelor
Dialogurile următoare arată cum clinicile dau propriile interpretări metodologiei de testare. Iar unii dintre oameni sunt opriţi de la testarea la cerere, deşi probabil că sunt cei care au cea mai mare nevoie de această testare.
Mai ales în această perioadă în care:
- DSP şi ambulanţele nu mai fac faţă numărului mare de oameni care trebuie testaţi la domiciliu, conform definiţiilor de caz.
- Unul dintre motivele despre care medicii vorbesc recurent când se referă la cauzele ratei mari de mortalitate COVID în România este acela că oamenii ajung târziu la spital, cu forme avansate ale noului coronavirus, una dintre explicații fiind aceea că nu au știut că au boala, în absența unui test PCR.
Clinica Sante: „Nu are nicio logică, dar ăsta e protocolul şi noi îl respectăm”
Bărbatul a sunat prima dată la clinica Sante din Capitală, iar dialogul a decurs în felul următor.
Urmăriți înregistrarea convorbirii:
– Eu am aflat recent că sunt contact direct şi am simptome uşoare, dar care credeam că sunt o răceală. Pot să vin la dumneavoastră să mă testez?
– Doar persoanele asimptomatice le recoltăm, din păcate. Dacă prezentaţi dificultăţi de înghiţire, tuse, lăcrimaţi, aveţi febră, nu aveţi gust, nu aveţi miros.
– Iertaţi-mă că vă întreb, dar ăsta nu e totuşi scopul testului, să văd dacă sunt de la COVID sau nu simptomele?
– Da, dar trebuie să sunaţi la DSP în momentul în care aveţi simptome. Eu vă spun cum e protocolul.
– Mă gândeam că e o discriminare..
– Sunt perfect de acord cu dumneavoastră, dar eu doar îmi respect jobul şi atât. Ştiu, nu are nicio logică, că la fel cum transmit cei cu simptome, la fel pot transmite şi cei asimptomatici, nu e nicio problemă. Dar ăsta este protocolul şi noi îl respectăm.
– Dar dacă aş fi contact direct şi asimptomatic, aş putea să vin?
– Da.
„Nu puteţi veni pentru testare, vă repet”
Apoi, bărbatul a încercat să se programeze la clinica Sanador. Aici a primit un răspuns asemănător.
Urmăriți înregistrarea convorbirii:
– Aş vrea să-mi fac o programare.
– Aţi avut contact direct cu persoană diagnosticată pozitiv sau prezentaţi simptome, febră, dureri în gât, tuse?
– Şi, şi. Sunt şi contact direct, prezint şi simptome uşoare.
– Nu veţi putea veni pentru testare dacă sunteţi şi contact direct, şi aveţi şi simptome.
– Din ce cauză nu mă puteţi testa?
– Păi, nu aveţi voie să părăsiţi domiciliul, dacă sunteţi contact direct.
– Dar nu testaţi contacţii? Eu sunt în afara domiciliului, acum am aflat că sunt contact direct şi vreau să vin să mă testez.
– Da, dar nu puteţi veni pentru testare, va trebui să luaţi legătura cu 112.
– Dar dumneavoastră nu faceţi teste pentru oameni care au simptome sau sunt contacţi direcţi?
– Nu.
– De ce?
– Acesta este protocolul.
– Păi, dar nu e discriminare?
– Trebuie să vă izolaţi şi să nu părăsiţi domiciliul dacă aţi avut contact direct. Eu v-am spus care sunt condiţiile în cadrul Sanador.
– Aveţi voie să discriminaţi între clienţi?
– Deci, pentru persoanele care au avut contact direct, va trebui să luaţi legătura cu cei de la 112 pentru testare. Nu puteţi veni pentru testare, vă repet.
„Cât nu aveţi un răspuns clar că sunteţi pozitiv, puteţi merge să faceţi testul”
Când pacientul sună la Regina Maria însă, cu exact aceeaşi solicitare de programare, i se spune că poate veni la testare.
Urmăriți înregistrarea convorbirii:
– Aş vrea să ştiu dacă pot să vin să fac un test COVID, în condiţiile în care am aflat recent că sunt contact direct şi am simptome uşoare.
– Da.
– Vă întreb pentru că am sunat mai devreme la Sanador şi dumnealor mi-au spus că, în contextul ăsta, protocolul legal este să mă duc acasă şi că dumnealor nu mă pot testa. La dv. se poate face testarea?
– Da. Atâta timp cât nu aveţi un răspuns clar că sunteţi pozitiv, puteţi merge să faceţi testul. La noi, punctele de recoltare unde se fac testele COVID-19 au o intrare separată. Bineînţeles, încercaţi să vă izolaţi pe cât posibil, să nu luaţi contact cu alte persoane. (…) Rolul testului COVID este să arate dacă aveţi boala sau nu. Nu puteţi şti dinainte fără să faceţi testul. Poate să fie, poate să nu fie, până nu faceţi testul.
Medic infecţionist Sanador: „Ca un contact, mai ales simptomatic, ai indicaţie să fii la domiciliu”
Libertatea a cerut un punct de vedere clinicii Sanador, despre faptul că nu se fac testări şi pentru persoanele simptomatice şi contacte directe cu caz COVID-19 confirmat.
Managementul Sanador l-a delegat, spre a oferi poziţia clinicii, pe doctorul Andrei Rogoz, medic infecţionist.
– Este adevărat că nu testaţi persoane care sunt contacte ale unor cazuri confirmate şi au semne de răceală?
– Da, este adevărat. Toate punctele noastre de recoltare sunt în interiorul unor clinici. În fiecare punct de lucru, avem, din martie, un triaj epidemiologic, unde fiecare persoană care se prezintă e chestionată legat de câteva aspecte legate de patologie sau nişte factori de risc epidemiologic.
„Dacă tu declari la triaj că eşti contact al unui caz confirmat, conform metodologiei naţionale, ai indicaţie de a fi în carantină, deci tu nu ai avea ce să cauţi pe stradă”.
Andrei Rogoz, Sanador:
– Vă dau exemplul unui pacient care deja era pe stradă, abia aflase că e contact. Iar alte clinici testează şi simptomatici.
– Nu ştiu, din punctul meu de vedere participă la o încălcare a metodologiei naţionale. Ca un contact, mai ales simptomatic, ai indicaţie să fii la domiciliu. Sunt obligaţi să se testeze la domiciliu. E dintre categoriile trecute ca prioritate de testare.
– Da, dar bănuiesc că ştiţi care e situaţia din practică, cum DSP întârzie câteva zile. Mai sunt oameni care vor să se testeze în privat.
– Am înţeles, dar momentan nu e permis în lege ca un contact confirmat să iasă din casă, să se testeze. Contactul unui caz confirmat trebuie să rămână în izolare la domiciliu. Şi nu e normal să umble pe stradă o persoană potenţial infectată, chiar dacă ar veni cu mijloace proprii de transport. Deci nu le putem zice: da, veniţi la noi să vă testăm.
Cum explică Sante
Clinica Sante a oferit reacţia sa în scris, după ce Libertatea a transmis o solicitare cu următoarele întrebări: „Vă rugăm să ne spuneţi dacă este adevărat că la clinică sunt testaţi doar asimptomaticii? Dacă da, care este protocolul sau regulamentul în baza căruia se face această selecţie? Nu o consideraţi discriminatorie?”.
„Pentru evitarea răspândirii noului coronavirus, cazurile suspecte trebuie preluate de Direcția de Sănătate Publică. Conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, în categoria «caz suspect» se încadrează:
- Pacienții cu debut brusc de febră și tuse
Sau
- Orice persoană cu debut brusc al ORICĂROR 3 SAU MAI MULTE dintre următoarele semne și simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, anorexie/grețuri/vărsături, diaree, status mental alterat, debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) în absența unei cauze identificate
Sau
- Orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie
Sau
- Orice persoană cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră ŞI tuse ŞI dificultate în respirație (scurtarea respirației) ŞI care necesită spitalizare peste noapte).
În cazul în care pacientul se încadrează în una dintre categoriile de mai sus, este indicat ca pacientul să rămână izolat, să ia legătura cu medicul de familie și DSP”.
Ce spun regulile DSP
Metodologia de supraveghere COVID-19, disponibilă pe site-ul INSP, nu face însă nicio referire la:
- Selecţia pacienţilor care pot solicita testarea la cerere.
- Tratarea diferită a contacţilor direcți cu simptome sau fără, în ceea ce priveşte izolarea la domiciliu.
În cazurile de contact direct cu un caz COVID-19, autoizolarea la domiciliu este recomandată şi celor simptomatici, şi celor asimptomatici, deci nu există niciun motiv pentru care regulile aplicate la testarea la cerere să fie diferite, din punct de vedere legal. Legal, ambelor categorii de oameni li se cere să rămână la domiciliu.