- Numărul mare de teste COVID efectuate a dus și la creșterea timpului de așteptare a rezultatului. Astfel, că mulți români s-au trezit cu planurile de vacanță date peste cap, deoarece testul nu a sosit în timp util
Mai multe țări, inclusiv Grecia, destinație preferată de vacanță a românilor, au introdus ca regulă obligativitatea prezentării unui test COVID-19 negativ la intrarea în țară. Inițial pentru cei care intră cu mașina, iar în weekend și pentru cei care merg cu avionul.
Ministerul Sănătății a publicat lista unde se pot face teste, iar clinicile private au început să facă rezervări după rezervări. Astfel, au început să fie făcute mai multe teste, lucru care se vede și în bilanțul trimis zilnic de Grupul de Comunicare Strategică.
Teste efectuate la cerere în ultimele cinci zile:
- joi – 8.107 teste la cerere
- vineri – 9.693 teste la cerere
- sâmbătă – 9.329 teste la cerere
- duminică – 6.419 teste la cerere
- luni – 2.697 teste la cerere
Numărul mare al românilor care vor să se testeze, fie chiar și din precauție, a făcut, mai întâi, să fie mai dificil să prinzi un loc liber.
Libertatea a sunat la mai multe clinici private, pentru a afla când poate o persoană să fie testată. Următorul liber la Sanador, în București, este pe data de 15 august, iar testul costă 390 de lei.
La Medlife, tot în București, primul loc liber este în data de 4 august, prețul testului este 340 de lei.
La rețeaua Regina Maria ești pus în așteptare la telefon mai bine de 20 de minute, din cauza numărului mare de apeluri.
Situația a fost relatată și de G4Media, care, la rândul său, a verificat disponibilitatea mai multor clinici din țară pentru programări la testarea PCR.
La clinica Medlife din Constanța, primul loc disponibil pentru un test coronavirus este abia în luna octombrie, iar termenul de prelucrare a analizei este de 4 zile lucrătoare.
Rezultatul întârzie și el
În ceea ce privește timpul pentru anunțarea rezultatelor, acesta a început să nu mai fie respectat. Iar acest lucru poate să dea peste cap inclusiv planurile de vacanță.
De exemplu, pentru Grecia, testul negativ trebuie să fie făcut cu 72 de ore înainte de intrarea în țară, astfel că dacă rezultatul vine cu întârziere, acesta poate să devină inutil.
O noapte în benzinărie, așteptând testul
Printr-o situație de acest fel a trecut Marius, care și-a petrecut noaptea în benzinăria din apropiere de vama Kulata, în așteptarea rezultatului.
Bărbatul a mers să-și facă testul la clinica OK Medical din Băneasa, unde a fost amenajat un drive thru.
“Înainte de a ne pune la coadă, ni s-a confirmat că în 24-36 de ore avem testul. Am făcut testul și ni s-a spus că miercuri dimineață vom primi rezultatul pe e-mail”, a povestit el. Așa că a plecat spre Grecia, în speranța că va primi rezultatul în timp util.
“La ora 20.00, ne-a venit rândul să trecem granița, dar noi încă nu aveam test, așa că nu am trecut. Am dormit într-o benzinărie”, a mai declarat el.
Marius mai spune că a sunat la clinică de zeci de ori, încercând să afle unde sunt testele lor. A aflat într-un târziu că ar fi la un laborator partener al clinicii, la Tulcea.
“Am sunat noi la laboratorul din Tulcea, unde erau testele noastre și ni le-au trimis ei, dar în română. Noroc cu grecii, că au știut să citească «negativ» și în română. De la OK Medical nu le-am primit joi seara, nici în engleză și nici în română. Le-am primit abia vineri dimineață”, mai spune bărbatul. Cu două zile întârziere, adică. Alte mesaje similare au fost postate pe grupurile de pe Facebook ale românilor care călătoresc în Grecia.
Băneasa „drive thru”, închis pentru scurt timp și redeschis cu tarife mai mari
OK Medical, care a deschis centrul de testare drive thru din complexul Băneasa, a afișat joi seară pe site un mesaj în care anunță că personalul este supraaglomerat, iar clinica a fost închisă pentru câteva zile, pentru ca la redeschidere să fie crescut prețul testelor de la 350 la 520 de lei.
Centru drive thru al clinicii OK Medical nu are încă un cadru legal pentru a desfășura o astfel de recoltare.
DSP a controlat centrul unde oamenii fac testul COVID fără să se dea jos din mașină, a dat amenzi, dar, în lipsa unui cadru legal care să interzică o astfel de recoltare, centrul funcționează în continuare.
Mihail Lala, proprietarul clinicii OK Medical, a spus, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, că Guvernul ar trebui să reglementeze acest tip de recoltare, altfel vor funcționa în continuare, pe principiul ”ce nu este interzis, este permis”.
Dacă această reglementare nu va exista, Mihail Lala spune că rămâne doar să aștepte pronunțarea instanței cu privire la decizia DSP de a închide acest punct de recoltare.
”DSP, nici până în ziua de azi – și au trecut aproape trei luni – nu ne-a dat un răspuns la dosar, de negație sau permisiune”, a spus Lala.
Acesta a precizat că, prima dată, DSP a sancționat centrul de testare pentru ”chestiuni birocratice”, care au fost remediate imediat, nu pentru nereguli din punct de vedere epidemiologic. Au urmat alte două controale ale DSP, ultimul finalizat cu amendă pentru că testele sunt făcute fără recomandarea medicului.
Centrul din Băneasa are acum o capacitate de 1.000 de teste pe zi, iar în ultimele două săptămâni, cererile au crescut de 7-8 ori, a precizat Lala. El susține că rezultatele la testele pentru COVID se dau acum în 48 de ore.
În urma cererii crescute, prețul pentru o testare în centrul drive thru din Băneasa a ajuns de la 320 de lei la 520 de lei. Mihail Lala recunoaște că prețul este ”cam mare” și spune că va scădea în această săptămână la sub 500 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro