Astfel, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a lansat un clip informativ, referitor la implicațiile procesului Brexit asupra românilor din Marea Britanie, care a fost postat pe site-ul instituției, pe pagina oficială de Facebook, pe canalul de YouTube, precum și pe pagina oficială a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Acțiunea face parte din cadrul amplei campanii de consultări publice ‘România în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în cadrul căreia sunt supuse discuției axele strategice de acțiune ale Guvernului României în contextul Brexit.
Documentul vizează asigurarea unui cadru de referință care să permită abordarea coordonată, la nivel guvernamental, a aspectelor complexe generate de procesul Brexit, marcând liniile generale ale abordării României și permițând, totodată, o flexibilitate de natură să acomodeze evoluțiile inerente unui proces de negociere dinamic și impredictibil. Cetățenii europeni vor avea nevoie de documente speciale pentru a rămâne în Marea Britanie.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a subliniat că, pe tot parcursul procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, România va fi pregătită să informeze, să îndrume și să sprijine cetățenii în raport cu autoritățile britanice și cu noile condiții generate de Brexit. Teoretic, libertatea de circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene în Marea Britanie, garantată timp de doi ani după Brexit.
‘Campania noastră joacă un rol important în fundamentarea acțiunilor Guvernului României în ceea ce privește negocierile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Sunt unul dintre acei români care au trăit mulți ani peste hotare și, în calitate mea de ministru delegat pentru Afaceri Europene, consider că e important ca vocea românilor din Marea Britanie să fie auzită la București. Urmărim cu prioritate asigurarea protejării drepturilor cetățenilor europeni care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit, precum și ale membrilor familiilor acestora. Dorim să îi asigurăm pe toți cetățenii români aflați în Marea Britanie și pe cei care sunt interesați de subiect că statul român este în prezent pregătit pentru a face față oricăror situații generate de Brexit, a declarat Victor Negrescu.
Pe 3 și 4 noiembrie 2017, ministrul delegat va efectua o vizită la Londra, pentru a discuta, în acest context, cu reprezentanții comunității românești din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
De asemenea, Biroul Brexit din cadrul Ministerului Afacerilor Externe răspunde solicitărilor de informații transmise de cei interesați la adresa de mail: consultare.brexit@mae.ro.
Pe 23 iunie 2016, un referendum popular organizat în Marea Britanie, după care e existat un val de incidente rasiste, a decis retragerea acestei țări din Uniunea Europeană.
Care e miza ieșirii Marii Britanii din UE și cum este România afectată de BREXIT!
În urma acestui rezultat, Guvernul britanic a declanșat, la 29 martie 2017, procedurile de retragere din Uniunea Europeană, conform Articolului 50 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
Negocierile pentru stabilirea termenilor de retragere a Marii Britanii pot dura maximum doi ani, urmând ca la 30 martie 2019, pe perioada deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, Marea Britanie să piardă statutul de membru al blocului comunitar. Oricum, Marea Britanie „este foarte aproape” de a ajunge la un acord privind drepturile cetățenilor europeni.
În cazul eșuării negocierilor, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la doi ani de la declanșarea Articolului 50 fără un Acord de Retragere. Există și posibilitatea ca statele membre să convină unanim asupra prelungirii negocierilor.
Ministerul Afacerilor Externe, prin structura coordonată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a creat la 22 martie 2017 un mecanism interministerial pentru pregătirea mandatelor României și urmărirea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acesta include reuniuni la nivel de grupuri de lucru sectoriale (ori de câte ori este nevoie, în funcție de ritmul negocierilor); la nivel de coordonare între Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Finanțelor Publice (lunare) și reuniuni la nivel înalt (trimestriale).
Consiliul Interministerial pentru Brexit, organism guvernamental care adoptă liniile politice pentru definirea pozițiilor României în negocierile dintre UE 27 și Marea Britanie, este condus de Prim-ministrul României și coordonat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
La 23 august 2017, Consiliul Interministerial pentru Brexit a aprobat axele strategice de acțiune ale Guvernului României în contextul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Mandatul general al României în negocieri este subsumat celor trei obiective principale ale României în cadrul acestui proces, și anume: protejarea intereselor cetățenilor români; salvgardarea prevederilor bugetare europene aferente Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune corespunzătoare actualului cadru financiar multianual; consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie după finalizarea procesului Brexit, în domeniul securității și al relațiilor externe.
CITEȘTE ȘI… VIDEO | Țăranii români habar n-au ce sărbătoare e Halloween, dar scot bani buni de pe urma ei