După cum anunță universitatea australiană, echipa „Thylacine Integrated Genetic Restoration Research Lab” (TIGRRI), condusă de profesorul de bioștiințe Andrew Pask va dezvolta „metode și tehnologii pentru a permite renașterea și protecția ulterioară a tigrilor tasmanieni”.

Profesorul Andrew Pask a explicat: „Unul dintre cele mai mari succese ale noastre a fost secvențierea genomului unei tilacine. Tehnologia este dezvoltată pentru a crește embrioni din celule stem marsupiale și apoi a le transplanta cu succes într-un uter gazdă surogat, cum ar fi cel al unui Dunnart sau al unui diavol asmanian”.

Ceea ce sună științifico-fantastic are șanse mari de reușită, potrivit lui Pask: „Dintre toate speciile dispărute propuse și căutate să fie clonate, tigrul tasmanian poate avea cele mai mari șanse”.

Animalul a fost cel mai mare marsupial prădător care a trăit pe continentul australian. Încă de la începutul anilor 1900, animalul a fost vânat excesiv în Australia și, ca urmare, se crede că a dispărut în sălbăticie. 

În ciuda numeroaselor eforturi depuse de grădinile zoologice internaționale, nu a fost posibil să se reproducă specia în captivitate și astfel să o salveze de la dispariție. Ultimul exemplar cunoscut a murit la grădina zoologică Beaumaris din Hobart, în 1936.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News