Crearea unei copii genetice a prietenului blănos

Cristian Morales, un bărbat de 33 de ani din Barcelona, este unul dintre cei interesați de acest serviciu. El a pierdut-o pe Lola, buldogul său francez, în urma unor complicații medicale.

„Vreau să-mi clonez câinele, pe Lola, pentru că simt că povestea noastră nu s-a încheiat cu adevărat. Am avut un accident în urmă cu un an – Lola și-a rupt spatele și a avut nevoie de operație. A făcut după aceea septicemie și a ajuns să moară de pneumonie”, a declarat Cristian pentru DW.

După moartea Lolei, Cristian a păstrat probe de țesut pentru o posibilă clonare viitoare. Deși încă nu este sigur dacă va merge până la capăt cu procedura, el plătește anual 500 de euro pentru conservarea genelor câinelui său.

Procedura de clonare

Laboratorul din Marbella oferă servicii complete de clonare. Enrique Criado Scholz, reprezentantul laboratorului, explică procesul: „Sunt copii aproape identice. Dacă animalul de companie era curios, așa va fi și clona lui. Dacă originalul era timid, la fel va fi și clona. Bineînțeles, este un animal diferit, dar genetic, este practic același. Deci se va comporta aproape la fel”.

Prelevarea de mostre de țesut costă 2.800 de euro, în timp ce procedura de clonare în sine ajunge la 55.000 de euro. Cu toate acestea, cererea rămâne ridicată, laboratorul având depozitate mostre de la sute de animale.

VIDEO Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti
Recomandări
VIDEO Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti

Aspectele etice și psihologice

În ciuda interesului crescut pentru clonare, există îngrijorări cu privire la aspectele etice și psihologice ale acestei practici.

„Nu poți evita perioada de doliu – sau să-ți prelungești relația cu un animal de companie. O clonă este întotdeauna doar o copie biologică. Dar nu îi poți clona conștiința și povestea vieții. Așa că durerea și sentimentul de pierdere vor rămâne aceleași”, avertizează psihologul Andres Martin Quinteros.

Laboratorul susține că informează clienții despre limitele clonării. Enrique Criado Scholz afirmă: „Clientul sună și noi îi spunem ce facem, îi oferim informații și îi explicăm ce este de fapt o clonă. Îi explicăm că nu este un înlocuitor al animalului de companie original, așa că nu înșelăm clienții”.

Perspectivele lui Cristian Morales despre clonarea câinelui său

Deși Cristian Morales încă ezită să cloneze pe Lola din cauza costurilor ridicate, el păstrează această opțiune deschisă.

„Cred că este o afacere profitabilă și mult prea scumpă. Dar poate că prețul va scădea în timp și atunci mă voi gândi mai bine. Am păstrat această opțiune deschisă pentru mine, păstrând genele Lolei”, spune el.

Cauzele profunde ale violenței domestice în România. Specialist: „Majoritatea agresorilor au o formă de adicție, în special jocurile de noroc”
Recomandări
Cauzele profunde ale violenței domestice în România. Specialist: „Majoritatea agresorilor au o formă de adicție, în special jocurile de noroc”

Cristian își imaginează un viitor în care ar putea avea din nou pe Lola: „Îmi imaginez întotdeauna că o voi avea din nou pe Lola când voi fi bătrân, ieșit la pensie. În felul acesta, aș putea să închid cercul și să am din nou câinele meu din tinerețe”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.