Clorochina (denumire comercială: Novaquine) este unul dintre cele mai vechi medicamente folosite împotriva malariei. Unele studii preliminare au sugerat că medicamentul ar avea potențial împotriva COVID-19, dar acest lucru e departe de a fi dovedit.
Crearea de noi medicamente durează foarte mult. În condiții normale, procesul se întinde pe ani întregi.
În cazul unei situații de criză, cum este acum, această rută a confirmării este scurtată. Dar chiar și în aceste condiții, ne putem aștepta la un an sau chiar mai mult până tratamente noi ar putea deveni disponibile. Și atunci medicamentele deja omologate sunt soluția.
Medicamentele deja existente ar putea fi o alternativă importantă
Unul dintre motivele pentru care dezvoltarea de medicamente noi durează așa de mult este că medicii trebuie să se asigure că medicamentul nu are efecte secundare sau nu cauzează alte probleme de sănătate. Dar cu medicamentele deja existente, această problema este depășită – cercetarea a avut deja loc.
Desigur, problema principala devine atunci găsirea de medicamente existente care sunt eficiente împotriva COVID-19. Nu este atât de improbabil cum ar părea la prima vedere, și nu este foarte rar ca un medicament să aibă efect împotriva mai multor infecții.
Clorochina a fost unul dintre primele medicamente discutate ca un tratament împotriva COVID-19
Clorochina a fost folosită împotriva malariei începând cu 1940. În 2005, un studiu asupra epidemiei de SARS (de asemenea, un coronavirus) sugera că acest medicament ar putea fi folosit pentru a inhiba răspândirea virusului și poate pentru a combate infecția.
În februarie 2020, o echipă de cercetători din China sugera că acest medicament (alături de Remdesivir, un alt medicament deja existent) ar putea fi eficient împotriva noului coronavirus in vitro.. Dar de la in vitro (experimente de laborator în afara corpului uman) până la realitate este un salt mare, și nu este nici o certitudine.
Trump susține că deja, clorochina a fost aprobată ca tratament. Specialiștii lui îl contrazic
Președintele SUA a susținut recent că medicamentul deja a fost aprobat ca tratament de FDA (instituția care reglementează domeniul farmaceutic în SUA).
La doar câteva ore, FDA îl contrazicea pe președintele SUA, explicând că acest medicament este actualmente folosit doar împotriva malariei (deși este cercetat intens și împotriva COVID-19).
Un schimb de replici de la Casa Albă însumează perfect ce știm despre clorochină la ora actuală:
„Există speranțe legate de clorochină că ar putea trata, în afara de malarie, și infecția cu noul coronavirus. Există dovezi legate de acest lucru?”, l-a întrebat un reporter american pe Anthony Fauci, imunologul care supervizează epidemia de COVID-19 în SUA.
„Nu. Răspunsul este nu. Și singurele dovezi sunt anecdotice,” a răspuns Fauci.
Mai mult decât atât, clorochina poate fi chiar periculoasă în anumite condiții.
Se spune că diferența dintre tratament și otravă este doza – și de multe ori, acesta este cazul și în cazul dezvoltării de tratament. În cantități incorecte, clorochina poate face mai mult rău decât bine.
În Nigeria, trei cetățeni au fost aduși de urgență la spital în urma intoxicării cu clorochina.
Mai există și problema golirii rapide a stocurilor de clorochină, înainte de a avea o certitudine legată de eficiența și dozarea acestui medicament.
Cu siguranță este un tratament promițător. Declarațiile lui Trump sunt politice, dar mai mulți cercetători lucrează pentru a înțelege exact cum ne poate ajuta acest medicament împotriva pandemiei de COVID-19. Cu cei mai buni cercetător din lume la lucru, vom avea răspunsuri destul de curând.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro