UPDATE ora 20.20: Oamenii încep să plece. Cele 65 de fotografii vor rămâne, însă, în fața Parchetului încă 72 de ore.

Foto: Eli Driu

UPDATE ora 19.50: Mulțimea ajunge la Parchetul General. Participanții la marș așază portretele în fața clădirii.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE ora 19.40: La Piața Unirii, un bărbat de aproximativ 70 de ani priveşte portretele purtate de mulţime. „Uite, toți au murit la Colectiv!”, îi spune soţiei. Alți oameni, unii aşezați pe bănci, alții la plimbare sau cu treburi în zonă, se uită cu atenție la fotografii.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

UPDATE ora 19.25: Irina Chelba, sora lui Alexandru Chelba, poartă fotografia acestuia în drum spre Parchetul General. Fratele ei, fotograf de profesie, a murit în urma incendiului din Colectiv la 33 de ani. „Pot să nu vin? Trebuie să vorbim, să spunem ce avem pe suflet. Dacă ne retragem, nu se rezolvă nimic în țara asta”, explică Irina Chelba. Ce amintiri dragi are cu fratele ei? „Ciondănenile noastre din copilărie. Era un copil tare frumos. Avea prostul obicei să sară pe obiecte prin casă. Şi-a spart un dinte la un moment dat”, ne mai povesteşte aceasta.

UPDATE ora 19.15: Mulţimea pleacă în linişte, în marș, de la fosta fabrică Pionierul, cu portretele victimelor.

UPDATE ora 19.05: 65 de persoane se aşază în dreptul câte unui portret tip tablou cu cei care şi-au pierdut viața în 2015. Se pregătesc de plecare.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

UPDATE ora 18.55: Aproximativ 100 de oameni sunt acum în faţa fostei fabrici Pionierul din Capitală.

UPDATE ora 18.40: Natalie Ester, actriţă la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, se așază câteva minute pe asfalt, în faţa portretului lui Adrian Rugină, fost toboşar al formației Bucium. „I-am pierdut pe toți. Vin în fiecare an. Uneori, vin cu maşina şi le pun Metallica, să asculte ce le plăcea lor”, ne spune aceasta.

Foto: Eli Driu / Libertatea

UPDATE ora 18.30: Actorul şi muzicianul Tudor Chirilă se numără printre cei prezenți în această seară la Colectiv. Acesta a preferat să nu dea declaraţii.

Foto: Eli Driu / Libertatea

UPDATE ora 18.15: Lucia, o mamă de 40 de ani, se aşază cu Daria, fiica ei de 10 ani, pe o bordură din fața fostei Fabrici Pionierul. E prima dată când vine la o comemorare Colectiv şi o face în primul rând pentru Daria. „Copiii şi tinerii trebuie să ştie ce s-a întâmplat în trecut şi să vadă care e lumea de astăzi”, spune ea. Crede că Daria, de la 10 ani, începe să observe această lume, mai ales după pandemie. Lucia i-a explicat despre Colectiv ce a aflat din presă.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

UPDATE ora 17.55: Un tată priveşte împreună cu fiul lui fotografiile victimelor. Fiul acestuia, care are 7 ani, îl întreabă dacă au fost artificii aici. „Din fericire, nu am pierdut pe nimeni”, spune bărbatul pentru Libertatea, dar i se pare important să participe la comemorare. „E păcat pentru tot ce s-a întâmplat”, mai adaugă el. La câțiva paşi mai încolo, o fată îşi întreabă bunica: „Aici au murit?”. Şi generaţiile tinere află despre ce s-a întâmplat pe 30 octombrie 2015.

***

Știrea inițială: Fotografiile celor 65 de tineri care şi-au pierdut viața în urma incendiului din 2015 sunt aşezate în fața clădirii Pionierul, iar în dreptul lor, rudele şi prietenii lasă garoafe mov şi trandafiri albi.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Este a șaptea comemorare a incendiului care a luat viața a 65 de persoane și a rănit alți 163 de oameni. Cei care vor să participe sunt așteptați în Piața Bucur, în fața fostului club Colectiv.

Mulțimea va purta portretele victimelor incendiului de pe 30 octombrie 2015 până la Parchetul General, aflat la mai puțin de 2 kilometri distanță.

„Şi anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieşim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv şi pentru #noi. Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în faţa clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenţii din această instituţie să-şi amintească pentru ce vin la serviciu şi ce răspundere au pentru a se face dreptate”, au anunţat cele trei ONG-uri care organizează marșul – Corupţia ucide, Iniţiativa România şi Geeks For Democracy.

Au ales să pună instituția pe traseul lor, pentru că procuratura întârzie o soluție în cazul Colectiv II. Asta în condițiile în care o decizie din această săptămână a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanțelor sau în anchetă la procurori. Numai DNA a estimat că 557 de dosare, cu prejudiciu estimat la 1,2 miliarde euro, sunt vizate de această criză a prescrierilor și vor fi închise.

„Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine”, au menționat organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Cele trei organizații amintesc numele celor acuzați de opinia publică, mulți chemați să dea cu subsemnatul în timpul urmăririi penale.

„Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și răuvoitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora”, au spus organizatorii marșului.

Totuși, în ultimul răspuns al Parchetului General, în mai 2022, instituția menționase că nicio persoană nu este încă pusă sub acuzare, fiind cercetate doar fapte.

Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat, în luna mai, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, în condiţiile în care condamnarea în primă instanţă fusese de 8 ani şi 6 luni.

Patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au primit pedepse între şase ani şi 4 luni, respectiv şi 11 ani şi 8 luni de închisoare – aceasta fiind de altfel şi cea mai grea pedeapsă. De asemenea, instanţa a stabilit despăgubiri de milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News