După 90 de zile de doliu și după ”nimic nu va mai fi la fel”, locul în care s-a întâmplat tragedia de la Colectiv îți dă fiori pe șira spinării chiar și acum, când vezi tăciunea de pe pereții clubului în care tineri nevinovați au murit arși de vii. Bilanțul sinistru: 63 de morți. Cei care au scăpat cu viață au rămas mutilați pe viață, iar calvarul recuperării este pe cât de dureros, pe atât de scump.
Au trecut trei luni de la această tragedie, iar rănile au rămas deschise inclusiv pentru familiile celor decedați, care au venit să-i comemoreze, slăbiți de puteri, înlăcrimați și cu sufletul sfâșiat. Un sobor de preoți a ținut o slujbă oficială, în timp ce fiecare strângea la piept poze sau tablouri cu cei dragi care au pierit aici, pierduți în deznădejde.
”Nu mai suntem oameni. Mi-am pierdut un nepoțel aici și tot nu putem accepta că a fost un accident. Credem că a fost o mână criminală și sperăm ca adevărul să iasă la suprafață”, ne-a declarat una dintre rudele uneia dintre victime.
Pe altarul durerii care s-a ridicat în fața clubului, fiecare dintre ei și-a lăsat câte o bucată din suflet, iar mesajele de pe pozele celor dragi pe care i-au pierdut sunt sfâșietoare. Inclusiv cei care nu i-au cunoscut pe tinerii morți în tragedie au lăsat mesaje în memoria lor.
”Pregătiți-ne și nouă locuri bune lângă voi”, ”Nu te-am cunoscut niciodată, dar îmi va fi dor de tine”, sunt doar câteva dintre gândurile celor care s-au rugat în acest loc funest din care pleci total bulversat.
Mașina cu artificii, abandonată
La doi pași de acest altar, după porțile de metal care delimitează altarul de club, am aflat că un echipaj de poliție păzește timp de 12 ore din 12 acest loc. ”Procurorii continuă cercetările aici și nimeni nu are voie să se apropie de club atât de aproape”, susține unul dintre agenți. Mașina care a transportat artificiile ucigașe a fost sigilată temporar de către poliție chiar în fața clubului, iar după verificări nimeni nu a mai revendicat-o.
În momentul de față, 18 dintre victimele incendiului sunt internate la spitalele din străinătate și trei în spitalele din București.
Asta în vreme ce niciunul dintre cei trei patroni ai clubului nu se mai află după gratii, iar cei doi pompieri care au fost reținuți în acest caz au fost puși, de asemenea, în libertate.
Fotografii: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro