Aibo este o idee mai veche a cercetatorilor niponi si, in ultimele sale versiuni, micul caine fusese deja transformat, de inginerii firmei Sony, intr-un pui de leu – el avand acum urechi mai ascutite si un mers mai felin.
In Japonia, catelusul electronic este comercializat din anul 1999. El a devenit un adevarat animal familial. In aceasta tara, creatiei electronice latratoare i-a fost consacrata o revista lunara, precum si mai multe site-uri pe Internet.
Compania Sony a creat chiar si un spital electronic pentru tratarea eventualelor suferinte ale acestor animale-robot.
Ultimele variante de Aibo, care costa in jur de 700 de dolari, pot face si fotografii la distanta, avand incorporat un miniaparat numeric ascuns in… boticul lor. Exista chiar si cluburi ale proprietarilor niponi ai unor astfel de catei-robot, numiti „Aibo-maniaci”. Acestia organizeaza, in capitala japoneza, intalniri duminicale, pentru a face schimb de experienta, mai ales de la aparitia pe piata a popularelor modele ERS 311 si 312. Aceste tipuri se bucura de un mare succes in randul urmaselor Evei. In curand va fi lansat un nou model, care va avea misiunea de a-i supraveghea pe copii atunci cand acestia se joaca (foto). In cazul in care un pusti plange in hohote sau se loveste, „paznicul” va da alarma, chemandu-i pe parinti printr-un latrat special sau informandu-i chiar pe telefonul celular.
La 3 iunie, grupul Sony va pune la punct pe site-ul sau pe Internet, Aibo.com., un set informatic, intitulat Open-R SDK. Acesta va putea fi accesat in mod gratuit si ii va permite oricarui proprietar al unui astfel de catel-robot extinderea gamei capacitatilor animalului de companie: de exemplu, ii va putea modifica tonalitatea latratului electronic ori mimica la auzul unuia din cele 50 de cuvinte pe care le poate memora.
Setul electronic va fi, intr-un fel, „lada de scule” pentru modelarea catelusului electronic, au declarat inventatorii.