Cei peste 250 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, iar familiile celor 60 de pacienți internați acolo au fost obligate să-și ia bolnavii acasă.
Externarea pacienților a venit pe fondul Ordinului emis de Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență și avizat de Marcel Vela, ministrul de Interne. Documentul, emis în data de 23 martie, prevede amânarea tuturor intervențiilor chirurgicale și tratamentelor care nu reprezintă urgențe.
Un om aflat în stare vegetativă, care are nevoie de asistență medicală permanentă ori unul care se poate alimenta doar prin sondă stomacală, cu ajutorul exclusiv al personalului medical, nu reprezintă o urgență în ochii autorităților.
O preluare de succes
În 24 martie 2020, conducerea Consiliului Județean Cluj venea cu un anunț în care preciza preluarea Polaris spitalului de către instituție și finanțarea operațiunile necesare tratării pacienților infectați cu COVID-19.
Alin Tișe, președintele CJ Cluj, declara la acea vreme că „preluarea spitalului este o premieră la nivel național, acesta beneficiind de condiții superioare de izolare și tratament”.
”În data de 23 martie, prin acel ordin militar, Spitalul Polaris a fost somat, practic, să evacueze spitalul în interval de 48 de ore. Ca în război. Oamenii au fost trimiși acasă. Unii sunt acasă, unii sunt aproape morți, că nimeni nu s-a gândit: dacă îi dăm pe oamenii ăștia afară, unde îi punem?”, a declarat, pentru Libertatea, deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a semnalat cazul Spitalului Polaris pe pagina sa de Facebook.
Deputatul mai spune că la momentul anunțului preluării spitalului privat de către CJ Cluj, toată lumea s-a gândit la rechiziționare.
”Prima minciună e că spitalul a fost preluat în 24 martie. Nici vorbă! A fost eliberat de pacienți, angajații au rămas în șomaj tehnic, spitalul e închis, nu are nici măcar portar”, susține Emanuel Ungureanu.
Bătrânii mor cu zile și CJ a rămas cu știrea că ei sunt primii care au preluat un spital privat, care de fapt e nepreluat, închis și băgat în faliment.
Emanuel Ungureanu, deputat USR:
Conducerea spitalului privat spune că încă așteaptă deciziile CJ Cluj.
Conducerea spitalului: tot așteptăm
”Am fost prevăzuți în planul Prefecturii Cluj. Apăream că suntem în linia a III-a, apoi în linia a IV-a. Noi ne-am oferit tot suportul, cât am putut. Nu s-a întâmplat nimic. Situația e foarte gravă”, a declarat Tudor Socea, managerul unității medicale.
Tudor Socea mai vorbește și despre cât de importantă e recuperarea în cazul pacienților cu boli cronice.
”La noi erau internați oameni care făcuseră accidente vasculare, cerebrale, traumatisme cranio-cerebrale, vertebro-medulare, boli oncologice medulare. Orice oră sau zi pierdută este foarte greu de recuperat pentru un astfel de bolnav”, explică managerul Polaris.
Alina Botiz este fiica unei femei de 80 de ani, care era internată la Polaris încă din luna iulie a anului trecut. Femeia a suferit un atac cerebral și are nevoie constantă de îngrijire medicală de specialitate.
”Mama a fost ținută în viață de medicii de acolo. Ea nu mișcă, nu vorbește. Este un om căruia doar îi bate inima. I s-a făcut o gaură prin stomac și i s-a băgat o sondă, care trebuie curațată, deschisă, închisă. Nu ai cum să îngrijești așa ceva acasă”, susține femeia.
A fost o zi groaznică în 25 martie, când a trebuit să ne scoatem bolnavii de acolo. Stăteau salvările la coadă să ia muribunzii și să îi ducă cine știe pe unde. Cine știe câți au murit de atunci.
Alina Botiz, fiica unei paciente internate la Polaris:
Alina Botiz se consideră norocoasă: are niște prieteni care au un azil și au reușit, cumva, să îi facă loc mamei în unitatea lor.
Însă angajații spitalului nu pot spune ce s-a întâmplat cu alți 20 de bolnavi din cei 60, aflați în ultima fază, suferind de cancer, cu paralizii și care au avut atacuri cerebrale.
Nici președintele CJ Cluj, Alin Tișe, nu poate da mai multe amănunte.
Dar nu mă întrebați de Polaris, că nu știu. Nu e treaba mea să știu ce au făcut ei cu pacienții. Ei trebuie să execut ordinul Comitetului de Urgență. Chiar nu știu de ce au închis ei! Nu știam că spitalul e închis!
Alin Tișe, președintele CJ Cluj:
Alin Tișe explică de ce nu a putut fi preluat spitalul imediat, de la momentul în care unitatea medicală a fost declarată suport pentru spitalele care tratează bolnavii de COVID-19.
”Noi puteam prelua doar dacă închiriam spitalul, așa că am avut nevoie de un expert evaluator de la tribunal. Evaluarea s-a terminat zilele trecute și acum negociem prețul. Nu știu care va fi prețul, dar nu o să acceptăm întocmai ce zice evaluatorul, chiar dacă este preț mic. Vom negocia un preț mai mic, ca să nu existe dubii”, spune Alin Tișe.
Mihai Moisescu Goia, directorul DSP Cluj, susține și el că nu a făcut decât să respecte ordinele primite.
Nu am crezut că durează atât de mult. E o clădire nouă, superbă, pe care abia așteptăm să o utilizăm.
Mihai Moisescu-Goia, directorul DSP Cluj:
Întrebat cum ar putea fi rezolvate problemele legate de pacienții care nu au avut unde să se ducă și a angajaților aflați în șomaj tehnic, șeful DSP nu a venit cu o soluție concretă.
”Eu am toată empatia și durerea, dar nu am ce face. Sunt și alții în șomaj tehnic, nu numai ei. Cât despre pacienții scoși din spital, nu i-am scos eu. Ordonanța i-a scos! Vă rog să vă adresați Ministerului de Interne care a dat ordonanța militară, nu mie”, a precizat Mihai Moisescu-Goia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro