Pantofi de la Clujana! Îi încălţau părinţii, ba şi bunicii noştri. Iar de ghetele îmblănite, produse de fabrica de la Cluj, purtate în iernile geroase ale regimului comunist, îşi mai amintesc mulţi dintre noi. Totuşi, după 1989, Clujana a intrat într-un con de umbră. A închis secţii, a trecut printr-un faliment, dar acum, după 20 de ani de absenţă, cel mai mare producător de pantofi din România se aruncă agresiv pe piaţa europeană.
Pantofii şi ghetele de la cea mai mare fabrică românească erau cunoscuţi în toată Europa înainte de 1989
După o perioadă tulbure, Clujana, cea care a fost ani în şir cel mai mare fabricant de încălţăminte din România, va “ataca” Europa.
Producătorul a semnat un parteneriat cu o firmă franceză, în urma căruia va începe să lucreze, de luna viitoare, o gamă nouă de produse destinate exportului.
Lansează pe piaţă 200 de modele noi
Este vorba despre circa 200 de modele, absolut noi, care vor fi lansate sub brand propriu. “Clujana va exporta din nou, după 20 de ani de absenţă de pe piaţa europeană. Din septembrie, după lansarea colecţiei de toamnă, vom intra cu vânzări directe pe piaţa internă şi externă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tise. În plus, Clujana negociază şi cu oficiali ai structurilor militare, pentru dotarea soldaţilor, a poliţiştilor, jandarmilor şi a pompierilor cu bocanci Clujana.
Produce încălţăminte din 1911
Fabrica de încălţăminte de la Cluj a fost înfiinţată, în 1911, de familia Renner. După Primul Război Mondial a fost numită “Dermata”, societate pe acţiuni, şi a devenit cea mai mare fabrică de încălţăminte din România. A fost confiscată de guvernul comunist în 1948, denumită “Fabrica de Pielărie şi încălţăminte Cluj”, apoi “SC Clujana SA”. În anii 80, fabrica ajunsese cea mai mare de acest gen din estul Europei. Avea 8.000 de angajaţi, cu secţii proprii de tăbăcărie şi fabrici de tălpi de încălţăminte.
În anul 1980, fabrica de la Cluj avea 8.000 de angajaţi