”Cert este că, în ultimul an, au fost cu 40 % mai puține solicitări de documente pentru plecarea din țară. Dar, dacă a scăzut numărul celor care solicită aceste documente, după majorarea salariilor, acest lucru se poate vedea peste câteva luni, poate spre toamnă, după ce vor fi reglementate și echilibrate aceste rumori din sistem. Nimeni nu are interesat să țină încordat un sistem, care ar trebui să fie relaxat. Anagajații din sănătate ar trebui să vină relexați la serviciu. Un medic, un psihiolog, un terapeut nu au voie să vină încordați, tensionați, la spital pe motiv de natură sindicală, pentru că se va simți asupra pacienților”, explică președintele CMR.
Președintele Borcean crede situația plecărilor în străinătate, după majorările salariale , nu se poate face la o lună sau două de la majorare. Este nevoie de o analiză pe mai multe luni.
”Presupun că va scădea rata celor care vor dori să plece din țară, după creșterea salarială . O situație reală se va putea vedea până la începutul toamnei, poate și mai târziu. Nu poți face o analiză după o lună”, mai spune doctorul Borcean.
Legat de numărul medicilor care au revenit din străinătate, președintele CMR spune că acesta este infim.
”Numărul celor care au revenit este infim, dar cei mai mulți dintre cei care au revenit s-au așezat în profesie, doar în practică privată. Vorbim de câteva sute raportat la cei 17.382 care au solicitat Certificate Profesionale Curente necesare pentru a putea lucra în străinătate în intervalul 2010-2017”, mai spune președintele CMR.
Primele zece țări în topul preferințelor medicilor sunt :Franța, Anglia, Germania, Irlanda, Belgia, Suedia, Emiratele Arabe, Austria, Italia și Spania.
” Decizia unui tânăr calificat profesional de a se dezrădăcina este cauzată de mai multe imbolduri, unul este și ideea unui câștig salarial net superior, care ar compensa deficiențele majore ale luării vieții de la început, în altă parte, după despărțirea de familie, de prieteni, de anuturaj. Dacă intrebi medicii de ce pleacă spun că au plecat, în principal, din cazua modului în care societatea privește profesia și profesionistul din sănătate . Este o discordanță între ceea ce sperau, visau și ceea ce este în societate. Sunt oameni care studiază 6 ani ăn universitate și alți 5- 6 de rezidențiat și ar dori să poată practica profesia tot mai bine, tot mai mult, tot mai performant, tot mai de calitate. Cred că, în bună mădură, în sistemul actual nu pot performa la nivel cu colegii din UE, nu pot acorda cel mai bun tratament, cea mai bună tehnologie profesională pacienților. Apoi, mai sunt resticțiile birocratice și bugetare ale unui sistem susbfinanțat prin comparație cu țările către care migrează. Acestea toate îi fac să nu poată practica medicina așa cum au învățat, cum au sperat. Deci nu este vorba numai de câștigul matetrial”, adaugă președintele CMR.