Secretariatul General al Guvernului a cerut un punct de vedere de la CNA. Iar membrii CNA au votat în favoarea proiectului de lege inițiat de către 79 de deputați și senatori PSD, PNL, USR, AUR și minorități înregistrat la finalul lumii noiembrie ce prevede interzicerea oricărei forme de publicitate la jocuri de noroc și pariuri sportive. 

„În dezbaterea de ieri, toți membrii care au participat au susținut promovarea acestui proiect de lege”, a explicat Mircea Toma.

Motivarea inițiatorilor

Reprezentantul CNA a spus că motivarea proiectului legislativ este susținută și de forul din care face parte. 

În motivarea propunerii legislative, parlamentarii au explicat: „Având în vedere decizia recentă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit căreia dependenţa de jocurile de noroc a fost introdusă în categoria bolilor psihice extrem de grave şi luând în considerare incidentele tot mai numeroase înregistrate în România (mai multe sinucideri determinate de pierderile materiale iremediabile; pierderea locului de muncă; destrămarea familiilor; pierderea tutelei copiilor etc.), considerăm imperios necesar ca Legea nr. 504/2002 a audiovizualului să fie completată. Astfel, propunem ca orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri să fie interzisă în România”.

Al doilea proiect de lege vrea doar interzicerea de pe TV „ca să nu se distrugă o industrie”

„Se interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri”, stipulează proiectul legislativ, semnat de 79 de deputaţi şi senatori, care ar urma să modifice Legea nr. 504/2002 a audiovizualului şi Legea nr. 148/2000 privind publicitatea.

„Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă”, prevede proiectul, fiind propusă completarea articolului 29 din Legea audiovizualului.

Cei care încalcă prevederile riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei. 

Camera Deputaților este for decizional. 

Mircea Toma speră ca proiectul să fie adoptat anul acesta. „Grupul de semnatari este multicolor pot să cred că această lege nu va fi subiect de înfruntare politică, ceea ce e un semn foarte bun. Poate să treacă repede și să întrunească majoritate, cât timp un partid nu își va propune să facă din asta subiect de păruială politică. Pe de altă parte, nu trebuie să neglijăm forța influenței marilor operatori care ar putea încerca să întârzie procesul”, a spus Mircea Toma.

Surse parlamentare susțin că mai există un proiect de lege, care vizează eliminarea reclamei de pe TV a pariurilor și propunerea ca să poată funcționa publicitatea pe online „ca să nu se distrugă o industrie care oferă încasări mari la bugetul statului și locuri de muncă, în toată țara, și în localități unde sunt puțini angajatori”. 

Reprezentantul CNA a mai spus că până se va vota proiectul de lege va cere monitorizări periodice pe toate posturile care transmit jocuri sportive, unde este susceptibil să apară reclame la pariuri, în forme care nici acum nu sunt permise de lege. 

Urmărește-ne pe Google News