„Referirile făcute în două emisiuni difuzate de postul România TV la ziarista Iulia Marin și, în general, la persoane cu probleme de sănătate mintală au fost subiectul unor ample reacții publice”, a transmis CNA.
În ședința de marți, CNA va analiza toate sesizările, individuale și colective, primite dinspre public și din partea membrilor Consiliului, precizează instituția.
Joi, Mircea Toma, membru CNA, anunțase, într-o intervenție în podcastul „Judecata de Acum”, că unii membri ai instituției s-au autosesizat deja. „În afară de plângerile care probabil vor fi, vor exista și din rândurile CNA”, a transmis Mircea Toma.
Și președintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat, într-o intervenție la ROCK FM, că instituția s-a autosesizat și va analiza din punctul de vedere al legii de nediscriminare responsabilitatea persoanelor participante la emisiune. „O să luăm în dezbatere incitarea la ură și discriminarea prin încălcarea demnității umane”, a precizat președintele CNCD, vineri.
Asztalos a mai spus că „CNA are instrumente mai puternice decât CNCD, (…) ei au un instrument de sancționare foarte eficient și descurajator: suspendarea emisiei pe o anumită perioadă de timp”.
La România TV, în ultimele două zile, în emisiunile în care s-a discutat despre moartea jurnalistei Iulia Marin, moderatorul Victor Ciutacu și invitații lui au afirmat că: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.
Atitudinea postului a provocat un protest fără precedent, un număr tot mai mare de instituții și personalități civice și redacții din toată România lansând un apel public împotriva limbajului urii la adresa persoanelor cu suferințe psihice.
Colegiul Medicilor din România, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, Asociația Psihiatrilor Liberi din România, peste 1.400 de redacții de presă din toată România, rectori și profesori universitari, șefi de edituri, precum și specialiști din domenii și de vocații diverse s-au alăturat apelului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Mazavalt • 21.04.2023, 16:19
Suspendare emisiei ar fi un lucru bun. Ar arata cu adevarat LIBERTATEA DE EXPRIMARE in Republica CENZURII ROMANIA