UPDATE 17.22: Discuțiile vor continua joi, i-a anunțat președinta CNA Monica Gubernat pe cei aflați în sală. În online, această parte nu a fost transmisă. „Ce a ieși azi nu e deloc instituțional. Nu e firesc cum s-a închis ședința, oamenii ar fi trebuit anunțați. Ok, închizi ședința, dar nu în maniera asta, ne scoți pe toți din online”, a spus Cristina Pocora, membră CNA.
UPDATE 17.20: Victor Ciutacu a intervenit în timpul discursului psihologului, întrerupându-l pe acesta și atrâgând atenția forului că Mugur Ciumăgeanu este unul dintre semnatarii apelului lansat de Libertatea.
„Ce facem, băgăm protestatarii în direct? Ne atrageți în capcană?”, a afirmat Ciutacu.
„Linșajul continuă în acest moment”, a completat și Roxana Niculescu, reprezentanta RTV.
Monica Gubernat a spus că nu știa că psihoterapeutul este unul dintre semnatari, pentru că nu ar fi acceptat ca acesta să vorbească în ședință.
UPDATE 17.15: Psihologul Mugur Ciumăgeanu a fost invitat de CNA să vorbească despre acest subiect, respectiv despre „responsabilitatea moderatorului de a avea un limbaj decent și atent față de niște probleme care sunt sensibile.”. „Are vreo competență în audiovizualul românesc?”, a întrebat Ciutacu.
Psihologul și-a prezentat apoi poziția. „Dacă eu fac radiografia unei emisiuni și mă duc acasă, o să înțeleg că persoanele cu sănătate mintală sunt periculoase”, a spus acesta, afirmând că există un anumit vocabular care trebuie folosit.
„Prin comentariile făcute despre relația Iuliei cu redacția, despre tot ce s-a întâmplat acolo, cei care cad victimă sunt persoanele cu sănătate mintală. Ea este una dintre puținele persoane care a avut curajul să-și spună diagnosticul. Știm cu toții de oameni care nu spun, pentru că se tem să nu fie luați la ochi, iar asta este o problemă foarte gravă. Victimă a acestor discuții cade Iulia Marin, dar cad și persoanele cu probleme de sănătate mentală cărora li se pune și mai mult botniță”, a continuat psihologul Mugur Ciumăgeanu.
UPDATE 17.05: Membrul CNA Nicolae Bălașa a spus în timpul dezbaterii că din punctul său de vedere, nu există o încălcare a legislației audiovizualului în ceea ce privește discuțiile din emisiunea moderată de Victor Ciutacu. „Domnul Ciutacu nu face decât să aducă o știre, un subiect de discuție. Restul, felul în care s-a desfășurat o emisiune în direct, sunt doar nuanțe care pot fi interpretate în funcție de cine face speculația după interese”, a spus Bălașa.
O altă membră a Consiliului, Orsolya Borsos, s-a declarat în dezacord cu Nicolae Bălașa. „Afirmațiile făcute sunt bazate pe niște prejudecăți demne să discrimineze oamenii cu afecțiuni psihice, care lezează demnitatea lor. Eu aici văd o încălcare a legislației”, a spus Borsos.
UPDATE 17.00: Ionel Palăr a subliniat că s-a făcut o afirmație greșită, legată de faptul că CNA poate decide închiderea unei televiziuni.
„E extrem de nefericit să spui că CNA poate să închidă o televiziune. Noi aici nu decidem emoțional. Putem închide o televiziune doar în condiții legale. Nu suntem aici inchiziție, nu facem tribunal sau procese de intenție”, a declarat Palăr.
UPDATE 16.53: „Din perspectiva mea, simt că ați neglijat posibilele efecte care pot produce drame, în special a unei categorii de persoane, stereotipurile față de față de persoanele cu probleme de sănătate mintală”, a afirmat Mircea Toma. Moderatorul Victor Ciutacu a spus că „probabil am neglijat multe în carieră”.
La un moment dat, acesta nu s-a mai auzit și i s-a atras atenția în acest sens. „Nu sunt obișnuit să vorbesc în fața a mai puțin de 350.000 de telespectatori. V-am văzut atât de puțini și m-am intimidat”, a spus Victor Ciutacu.
UPDATE 16.45: Membra CNA Dorina Rusu i-a spus lui Victor Ciutacu că încearcă „să manelizeze discuția” și că „aveți niște inamici și transformați CNA într-un teren de luptă”.
„Da, e bine să fie dezbătute astfel de subiecte, e normal să avem în discuție faptul că persoane cu afecțiuni psihice pot duce o viață profesională normală, e normal să vorbim despre drepturile lor și despre faptul că sistemul medical românesc trebuie să facă mai multe pentru ele. Dar nu consider că în acest fel se pot desfășura aceste dezbateri, manelizând”, a mai spus Dorina Rusu.
Victor Ciutacu: „Dar avem voie să ne adresăm maneliștilor? îi discriminăm? Am voie să fac o sesizare la CNCD împotriva doamnei Rusu?”.
UPDATE 16.38: Un alt membru al CNA, Răsvan Popescu, a spus că „trimiterea la glumeți” duce în derizoriu subiectul. Victor Ciutacu l-a întrebat cum ar fi trebuit să procedeze atunci când Răzvan Savaliuc a afirmat că „nu ar fi angajat-o pe Iulia”. „Să nu ne grăbim, să nu facem o greșeală, măcar era o formă de delimitare”, a fost răspunsul acestuia.
UPDATE 16.30: Dorina Rusu îl dă exemplu pe fostul premier britanic Winston Churchill, care a suferit de afecțiuni psihice. „Presupun că domnul Savaliuc nu l-ar fi angajat, dar iată că a fost prim-ministru”, a spus Rusu, făcând referire la o afirmație făcută de un invitat al lui Victor Ciutacu.
„Eu nu fac comparație între jurnalista Iulia Marin și Churchill, ci spun că oameni cu afecțiuni psihice au avut funcții extrem de importante de-a lungul timpului”, a adăugat ea.
În replică, Victor Ciutacu a afirmat că, spre deosebire de jurnalista Libertatea, Churchill „nu s-a sinucis”.
Ciutacu a adus în discuție un răspuns la solicitarea unei jurnaliste România TV către Consiliul de Administrație al Ringier, vorbind despre o investigație internă la ziarul Libertatea.
Directoarea de programe a televiziunii, Roxana Niculescu, a luat apoi cuvântul și a afirmat că „în nicio emisiune nu s-a pus la îndoială competența profesională a Iuliei Marin, dimpotrivă a fost lăudată, nici că oamenii care au astfel de tulburări trebuie să lucreze”.
UPDATE 16.15: Discuția a fost reluată.
UPDATE 16.00: Membrii CNA au intrat într-o pauză scurtă, la cererea președintei CNA Monica Gubernat, „ca să ne calmăm”.
UPDATE 15.50: Membra CNA Dorina Rusu i-a spus lui Victor Ciutacu, după ce a analizat o parte din afirmațiile făcute în emisiunile de la RTV: „Problema pe care o consider cea mai gravă este că ați folosit afecțiunea unui jurnalist ca să duceți lupta dumneavoastră cu altă redacție. După prima emisiune, în care toți ne-am așteptat să vă cereți scuze, ați venit de fapt și ați folosit boala ca să continuați”.
Victor Ciutacu a negat că a făcut acest lucru, a întrerupt-o în repetate rânduri pe membra CNA și a ridicat tonul. „Dacă nu se folosește un ton civilizat, vom fi nevoiți să luăm o pauză de zece minute”, a spus președinta CNA, Monica Gubernat.
„Unul dintre invitații dumneavoastră a afirmat că nu ar angaja un om cu afecțiuni psihice. Trebuie să vă faceți datoria de moderator”, a mai spus Dorina Rusu. Victor Ciutacu a afirmat pe un ton ridicat: „ce aș fi putut să fac?”
UPDATE 15.48: Cristina Pocora, membră CNA, a afirmat că televiziunile pot trata orice subiect doresc, Consiliul verificând numai modul în care acesta a fost tratat.
„Unde suntem noi chemați să analizăm este cum este tratat subiectul, cum ajunge el la public, dacă este în acord cu legislația, dacă îl ajută pe telespectator să-și facă singur opinia, nu să meargă într-o direcție indusă. Noi nu am negat că acest subiect putea sau nu să fie discutat. Nu avem nicio treabă cu asta”, a explicat Pocora.
UPDATE 15.25: CNA a terminat vizionarea emisiunilor, iar reprezentanții România TV își susțin punctul de vedere.
Roxana Niculescu, director de programe România TV, îi întreabă pe membrii forului de ce a decis atât de repede dezbaterea pe marginea emisiunilor reclamate. Niculescu vorbește despre un „linșaj” la adresa televiziunii și angajaților săi după apelul lansat de peste 2.000 de redacții și alți semnari și spune că declarațiile lui Victor Ciutacu și ale invitaților săi „au fost scoase din context”.
„Vi se pare că 20 de reclamații pe acest subiect reprezintă atât de mult ca să discutăm cu celeritate acest subiect? Dacă da, înseamnă că rețelele sociale ne conduc pe toți. Nu credeți că există interese de partid?”, a spus Roxana Niculescu, referindu-se la cele peste 20 de sesizări primite de CNA de la telespectatori și jurnaliști după cele două emisiuni.
„Victor Ciutacu și-a respectat statutul de jurnalist”, a adăugat ea. Ulterior, a luat cuvântul Victor Ciutacu, moderatorul celor două emisiuni de la România TV. El a propus ca Dorina Rusu, membrul CNA care s-a autosesizat în urma emisiunilor, și Mircea Toma să se abțină de la dezbateri și vot. „Cer recuzarea Dorinei Rusu și a domnului Mircea Toma. Eu pot să cer orice, în limitele legii”, a spus Ciutacu, afirmând că cei doi membri nu sunt imparțiali.
„Nu sunteți într-o instanță de judecată, domnule Ciutacu”, i-a răspuns Monica Gubernat. „O autosesizare a unui membru CNA înseamnă o autosesizare a întregului for”, a adăugat aceasta.
Avocata lui Victor Ciutacu, Oana Anghel, a afirmat: „Nu este de criticat afirmația că pixul poate produce consecințe nefaste, aflat în mâna jurnalistului care face anchete de asemenea amploare. Clientul meu nu s-a întrebat dacă poate fi salvată, ci dacă putea fi ajutată. Nu vorbim doar despre un subiect care se afla în curtea unui trust concurent, ci de un subiect de interes public”, a spus avocata, afirmând că Victor Ciutacu „a acționat cu bună credință”.
UPDATE 14.15: Ședința a început. Moderatorul Victor Ciutacu participă și el, alături de avocata sa, Oana Anghel. Membrii CNA sunt în formulă completă, acum fiind prezenți Cristina Pocora și Oana Dincă.
Sunt în sală și un reporter de la România TV și un fotograf al agenției Inquam Photos.
Forul reascultă fragmente din cele două emisiuni în care Victor Ciutacu și invitații săi au vorbit despre moartea jurnalistei Libertatea Iulia Marin. „Poate ascultăm ce am zis, nu ce bănuim că am zis”, a spus Victor Ciutacu, rugându-i pe membrii CNA să dea volumul mai tare.
UPDATE ora 13:15: Membrii CNA au intrat în pauză, ședința urmând să fie reluată de la ora 14:15.
CNA a dezbătut până acum prelungirea sau modificarea unor licențe audiovizuale ale mai multor televiziuni și posturi de radio, conform ordinii de zi. La ultimul punct, înainte de pauză, forul a discutat pe marginea mai multor rapoarte de monitorizare a unor emisiuni România TV din luna februarie. Într-una dintre ele a fost difuzat un interviu cu Marina Tauber, vicepreședinta partidului pro-rus al lui Ilan Șor, din Republica Moldova.
Membrii CNA prezenți în sală sunt Mircea Toma, Dorina Rusu, Monica Gubernat, Răsvan Popescu și Ionel Palăr. O parte dintre membri participă la dezbateri online: Ionel Palăr și Nicolae Bălașa. Până la această oră, doar doi membri CNA, Oana Dincă și Cristina Pocora, nu au fost prezenți la dezbateri.
În sală se mai află, pe lângă reporterul Libertatea, o reprezentantă a RTV. Nu sunt prezenți alți jurnaliști.
UPDATE ora 11.55: Cazul celor două emisiuni va fi discutat la ora 14. În întrebările puse de România TV membrilor CNA la intrarea în sediu, adresarea folosită de postul de televiziune despre jurnalista Libertatea a fost: ”Colega noastră, Iulia Marin…”. În comunicatul oficial al RTV, postul a susținut că Iulia Marin avea porniri violente, adresarea față de jurnalistă a fost: ”Iulia Marin a fost menținută într-un mediu care îi exacerba pornirile agresive.”
***
„Referirile făcute în două emisiuni difuzate de postul România TV la ziarista Iulia Marin și, în general, la persoane cu probleme de sănătate mintală, au fost subiectul unor ample reacții publice. CNA va analiza toate sesizările, individuale și colective, primite dinspre public și din partea membrilor Consiliului”, se arată în anunțul CNA postat vineri, 21 aprilie, pe pagina de Facebook a instituției.
Până pe 21 aprilie, CNA primise în jur de 20 de reclamații de la telespectatori și jurnaliști, la care se adaugă și o autosesizare a Dorinei Rusu, membră a Consiliului, potrivit Pagina de media.
„Nu aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”
Dezbaterile forului audiovizual vin după ce în ultimele câteva zile, emisiunile de la România TV au înregistrat o serie de derapaje când au relatat despre moartea jurnalistei Libertatea Iulia Marin.
În emisiunea din 19 aprilie, moderatorul Victor Ciutacu i-a avut invitați pe Robert Turcescu, sociologul Mirel Palada și un general în rezervă. Realizatorul a prezentat-o pe jurnalistă drept „rătăcită promovată ca experiment de presă” și a spus, printre altele, că „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă” și „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”.
În cea de-a doua emisiune care urmează să fie analizată de CNA, din 20 aprilie, atât Victor Ciutacu, cât și invitații săi, între care jurnaliștii Bogdan Chireac și Răzvan Savaliuc, au făcut mai multe comentarii referitoare la diagnosticele Iuliei Marin și în general, la persoanele cu afecțiuni psihice, și au chestionat activitatea jurnalistei: „Ne-am permis să ne întrebăm aseară (19 aprilie, n.r.), într-o dezbatere, dacă e normal ca un om bolnav psihic, cu grave tulburări comportamentale să presteze la vedere în presă”, a fost una dintre afirmațiile făcute în studioul România TV, potrivit G4Media.
Unul dintre invitați a spus, despre o colegă de-ale sale de serviciu care suferea de schizofrenie, că „erau cu ochii pe ea ca pe butelie” ca să nu pățească ceva colectivul. Răzvan Savaliuc a spus, la rândul său: „Eu nu aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.
Emisiunile în care s-a discutat despre moartea Iuliei Marin au continuat și în zilele de 22, 23 și 24 aprilie.
RECTIFICARE: Într-o versiune anterioară a acestui articol am scris că „invitații emisiunii de la România TV au prezentat-o pe jurnalistă drept «rătăcită promovată ca experiment de presă» și au spus, printre altele, că «oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă» și «Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine»”.
Declarațiile nu au fost ale invitaților, îi aparțin doar lui Victor Ciutacu, realizatorul emisiunii. Ne cerem scuze.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
rambo368 • 26.04.2023, 09:30
Dacă era fata ta Domnule Ciutacu,ce avea i de spus în emisiunea ta?
Misu1950 • 26.04.2023, 08:01
Doar Iliescu mai latra, cum face ciutacu, atunci cand venea vorba de condamnarea comunismului sau despre Regele Mihai!! Si latra pt. ca stia ca nu are dreptate si ca e sustinut doar de o minoritate analfabeta.
defecatorul • 26.04.2023, 06:26
Acum este momentul ca CNA sa-si reabiliteze cat de cat imaginea. Pana acum a fost total in modul sthealt.